Skip to main content

Διαψεύδει δολιοφθορά σε όργανα αεροσκάφους της η ΥΠΑ

Χθες έγινε γνωστό ότι ο διοικητής της Υπηρεσίας Κωνσταντίνος Λιντζεράκος διέταξε ένορκη διοικητική εξέτασης μετά την υποβολή σχετικής αναφοράς.

Αρνείται οποιαδήποτε περίπτωση δολιοφθοράς με ανακοίνωση της η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας αναφορικά με την υπόθεση του αεροσκάφους που πραγματοποιεί την πιστοποίηση των ραδιοβοηθημάτων της χώρας.

Χθες έγινε γνωστό ότι ο διοικητής της Υπηρεσίας Κωνσταντίνος Λιντζεράκος διέταξε ένορκη διοικητική εξέτασης μετά την υποβολή αναφοράς ενός εκ των έξι χειριστών της Υπηρεσίας για δολιοφθορά στα όργανα του συγκεκριμένου αεροσκάφους.

Η υποβολή της αναφοράς έγινε στις 29 Νοεμβρίου, όταν στο πλαίσιο προληπτικού ελέγχου συντήρησης του αεροσκάφους έγινε αντιληπτή η φθορά στα όργανα του αεροπλάνου, το οποίο είναι καθηλωμένο από το τέλος Μαρτίου.

Σύμφωνα με κύκλους της διοίκησης της ΥΠΑ, το αεροσκάφος έχει ελεγχθεί από μηχανικούς της Υπηρεσίας οι οποίοι κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι ζημιές δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρές.

Υπενθυμίζεται πως στην ΥΠΑ εκτυλίχθηκαν με αφορμή το θέμα σκηνές απείρου κάλλους, όταν ο κ. Λιντζεράκος κάλεσε τους έξι χειριστές στο γραφείο του μετά από την αναφορά του ενός εξ’ αυτών.

Εκεί, οι χειριστές είδαν έκπληκτοι τον κ. Λιντζεράκο να τους λέει ότι το θέμα αυτό πρόκειται να πάει στον εισαγγελέα και ότι κανείς δεν πρόκειται να αποχωρήσει από το γραφείο του, δεδομένου πως έχει κληθεί η αστυνομία. Ακολούθησε ένταση, σύμφωνα με πληροφορίες, με τον νομικό σύμβουλο της υπηρεσίας μάλιστα να πιάνεται στα χέρια με έναν από τους χειριστές.

Το όλο θέμα έληξε μετά από δύο ώρες παραμονής των εμπλεκομένων στο αστυνομικό τμήμα Ελληνικού, ενώ έχουν υποβληθεί μηνύσεις εκατέρωθεν.

Η επίσημη ανακοίνωση

Στη σημερινή της ανακοίνωση η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ανακοινώνει ότι μετά από ενδελεχή έλεγχο που διενεργήθηκε χθες από κλιμάκιο Μηχανικών Αεροσκαφών της Υπηρεσίας άλλα και την επιθεώρηση της Διεύθυνσης Πτητικών Προτύπων η οποία πιστοποιεί την πλοϊμότητα του αεροσκάφους SX-ECI, δεν ισχύουν όλα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την κατάσταση του αεροσκάφους της Υπηρεσίας.

Συγκεκριμένα η ΥΠΑ διαψεύδει ότι το αεροσκάφος έχει υποστεί φθορές στην κονσόλα οργάνων και ότι παρουσιάζει διάβρωση στο ριναίο σκέλος προσγείωσης.

Αναφορικά με την κονσόλα οργάνων του αεροσκάφους αυτά που παρατηρήθηκαν από τον μακροσκοπικό έλεγχο είναι ίχνη προερχόμενα από την συνήθη χρήση των διακοπτών και ροοστατών της κονσόλας.

Ειδικότερα σε κάποιους από τους διακόπτες οι οποίοι είναι ελατηριακού τύπου (όπου για την ενεργοποίησή τους θα πρέπει αρχικά να τραβηχτούν προ τα έξω) υπάρχουν ίχνη από την χρήση τους στις επιφάνειες της κονσόλας στα σημεία αυτά.

Αναφορικά με το ριναίο σκέλος κατά τον μακροσκοπικό έλεγχο δεν βρέθηκε ίχνος διάβρωσης. Το γεγονός αυτό συνεπικουρείται και από το ότι το σκέλος επανατοποθετήθηκε στο αεροσκάφος στις 8/8/2018 μετά από επισκευή που έγινε σε Επισκευαστικό Οργανισμό πιστοποιημένο κατά Part 145 ( CH.145.0202 Citation Service Center) στην Ελβετία με ημερομηνία έκδοσης πιστοποιητικού επισκευής την 20/7/2018.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας, επισυνάπτουμε σχετικές φωτογραφίες που απεικονίζουν την κατάσταση των εν λόγω οργάνων καθώς και την γενική εικόνα του αεροσκάφους σήμερα.

Μετά από την επιθεώρηση που διενεργήθηκε στις 11/12/2018 αναφέρουμε ότι το αεροσκάφος βρίσκεται σε στεγασμένο χώρο (και όχι σε ανοιχτό χώρο όπως παραπλανητικά αναφέρθηκε) και συγκεκριμένα σε υπόστεγο του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών καθώς τελεί υπό καθεστώς μακροχρόνιας συντήρησης.

Ήδη η Υπηρεσία έχει διαβιβάσει την υπόθεση στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές ενώ διενεργείται ΕΔΕ προκειμένου να διερευνηθούν πιθανές ευθύνες εκείνων που διατυπώνουν αιτιάσεις σχετικά με την ασφάλεια των πτήσεων και την λειτουργία της Υπηρεσίας.