Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020
x

ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΥΠΕΡΦΟΡΤΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ Ο ΔΕΣΦΑ

Ο ΔΕΣΦΑ έχει διασφαλίσει πλήρως την αποτελεσματική λειτουργία των υποδομών του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου.

Διευκρινίσεις δίνει ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου για τα όσα αναφέρθηκαν περί υπερβολικής φόρτωσης του δικτύου διανομής εξαιτίας των αναγκών που δημιουργήθηκαν λόγω του χιονιά.

Αναλυτικά:

Στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο της τελευταίας εβδομάδας, δημοσιεύτηκαν διάφορα άρθρα που αναφέρονται σε υποτιθέμενη έλλειψη συντονισμού που έφερε «στα όρια το ενεργειακό σύστημα», περί προσπάθειας μετάθεσης των ευθυνών μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων και διάφορα άλλα παντελώς ανακριβή, όπως ότι δήθεν «το σύστημα φυσικού αερίου έφτασε σε οριακό σημείο», «και μία ανάσα από το να βρεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», ότι αναμένεται το «σύστημα να ξεμείνει από αέριο», το οποίο τοποθετούσαν χρονικά στο διήμερο Τετάρτης-Πέμπτης, ότι από «τη χωρητικότητα των 95.000 κυβικών μέτρων αερίου της νέας δεξαμενής της Ρεβυθούσας, δε μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα 84.000 κυβικά μέτρα παρά μόνο στην περίπτωση που κηρυχθεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», και πολλά άλλα.

Με τα δημοσιεύματα αυτά δημιουργείται, όπως είναι φυσικό, όχι μόνο μία ανακριβής εικόνα για την αγορά του φυσικού αερίου, αλλά, ταυτόχρονα, διοχετεύεται ένα αρνητικό μήνυμα σε αυτήν περί της ομαλής και ασφαλούς τροφοδοσίας της με Φυσικό Αέριο. Κυρίως, όμως, δημιουργείται μια απολύτως ανακριβής εικόνα για την εταιρεία μας.

Για το λόγο αυτό, η εταιρεία μας ως Διαχειριστής του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, που έχει ως σκοπό και καθήκον τη μεταφορά του φυσικού αερίου εντός της Επικράτειας και όχι την προμήθεια ποσοτήτων που αποτελεί εμπορική δραστηριότητα των Προμηθευτών Φυσικού Αερίου, προβαίνει με την παρούσα σε αποκατάσταση της αλήθειας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της.

Ειδικότερα:

Το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΜΦΑ) διαθέτει επαρκή δυναμικότητα εισόδου για την εισαγωγή ποσοτήτων φυσικού αερίου στην Ελληνική αγορά, που καλύπτουν καταναλώσεις ακόμα μεγαλύτερες από εκείνες που παρατηρούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα, με αποκορύφωμα την Ημέρα 08.01.2019, οπότε η ημερήσια κατανάλωση Φυσικού Αερίου ανήλθε στις 298 GWh.

Η κατανάλωση αυτή, υψηλότερη από το μέγιστο των 277 GWh που παρατηρήθηκε στις 12.01.2017, εξυπηρετήθηκε απολύτως και χωρίς την παραμικρή δυσκολία από τον ΔΕΣΦΑ.

Πράγματι, από το 2017 έως και σήμερα, ο ΔΕΣΦΑ έχει συμβάλει περαιτέρω στην ασφάλεια εφοδιασμού της Ελληνικής αγοράς Φυσικού Αερίου.

Καταρχήν, ολοκλήρωσε και έθεσε σε λειτουργία, πριν από την έναρξη υψηλών καταναλώσεων της φετινής χειμερινής περιόδου, το έργο της 3ης Δεξαμενής Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η χωρητικότητα αποθήκευσης εμπορικών αποθεμάτων ΥΦΑ Χρηστών από τις 110.000 m3 στις 205.055 m3 ΥΦΑ (ή κατά ποσοστό 86%).

Επιπλέον, ολοκλήρωσε το έργο αύξησης του ρυθμού αεριοποίησης της Εγκατάστασης ΥΦΑ από τα 1000 m3 στα 1400 m3 ΥΦΑ (ή κατά ποσοστό 40%), καθώς και το έργο αναβάθμισης των λιμενικών εγκαταστάσεων της Ρεβυθούσας, παρέχοντας τη δυνατότητας ελλιμενισμού μεγαλύτερων πλοίων στην Εγκατάσταση.

Ο ΔΕΣΦΑ έχει ήδη συνάψει με ηλεκτροπαραγωγούς συμβάσεις διατήρησης αποθέματος εναλλακτικού καυσίμου και διαθεσιμότητας σύμφωνα με τις προβλέψεις της υπ’ αριθμ. 344/2014 Απόφασης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).

Σε συνεργασία με τη ΡΑΕ αναμορφώθηκε το πλαίσιο εξισορρόπησης του ΕΣΜΦΑ που οδήγησε σε τιμές προμήθειας αερίου εξισορρόπησης, οι οποίες αντανακλούν τις ανάγκες του συστήματος για την κάλυψη των οικείων αναγκών.

Τέλος, στο πλαίσιο του Σχεδίου Προληπτικής Δράσης που εξεδόθη από τη ΡΑΕ, εφαρμόζει τις ρυθμίσεις που αφορούν στη διατήρηση αποθεμάτων ασφαλείας Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) στη Ρεβυθούσα από τους ηλεκτροπαραγωγούς που έχουν τη σχετική υποχρέωση.

Ως εκ τούτου, ο ΔΕΣΦΑ έχει διασφαλίσει πλήρως την αποτελεσματική λειτουργία των υποδομών του ΕΣΦΑ που απαιτούνται για την ομαλή τροφοδοσία της Ελληνικής αγοράς Φυσικού Αερίου, τόσο σε ό,τι αφορά: α) την αύξηση των διαθέσιμων ποσοτήτων από αέριο μέσω αγωγού όσο και β) την άφιξη φορτίων ΥΦΑ στην εγκατάσταση της Ρεβυθούσας. Οι υποδομές αυτές έχουν τεθεί στη διάθεση των Χρηστών του ΕΣΦΑ, προκειμένου αυτοί, με κατάλληλο προγραμματισμό και ορθές εκτιμήσεις, να είναι σε θέση να καλύψουν ακόμη αποτελεσματικότερα τις ανάγκες των Καταναλωτών Φυσικού Αερίου.

Ο ΔΕΣΦΑ είναι πάντοτε έτοιμος να αντεπεξέλθει με συνέπεια και αξιοπιστία στις απαιτήσεις της εγχώριας αγοράς φυσικού αερίου, πληρώντας όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές που ορίζονται από το ισχύον νομικό πλαίσιο, για τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ