Skip to main content

Τα Σκόπια διαψεύδουν τα περί κόντρας Ζάεφ - Ντιμιτρόφ

Η κυβέρνηση και το ΥΠΕΞ των Σκοπίων εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση ξεκαθαρίζοντας πως έχουν κοινή γραμμή εξυπηρετώντας τα στρατηγικά συμφέροντα της χώρας

Τέλος στα σενάρια που είχαν δει το φως της δημοσιότητας και έκαναν λόγο για διαφορές ανάμεσα στον Σκοπιανό πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ, και τον υπουργό Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ, έβαλε η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.

Με κοινή δήλωση το Υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ και η κυβέρνηση επισημαίνουν πως έχουν κοινή γραμμή και εξυπηρετούν τα στρατηγικά συμφέροντα της χώρας, ανάμεσά τους την ενίσχυση της ταυτότητας των πολιτών.

 «Δεν υπάρχουν διαφορετικά τμήματα. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών μαζί με ολόκληρη την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ βρίσκονται στην ίδια και μόνο γραμμή, αποφασισμένοι και αφοσιωμένοι στην επίλυση των διαφορών και στην ενίσχυση της αξιοπρέπειας και της ταυτότητας των πολιτών της χώρας» αναφέρει η ανακοίνωση.

«Η κυβέρνηση και όλα τα μέλη της ενεργούν από κοινού για την επίτευξη των στρατηγικών προτεραιοτήτων της ΠΓΔΜ, του ΝΑΤΟ και της προσχώρησης στην ΕΕ, και μέσω αυτής της διαδικασίας εξασφαλίζουμε καλύτερη ζωή για τους πολίτες της χώρας μας» καταλήγει.

Τις προηγούμενες ημέρες υπήρχαν εκτιμήσεις στους κόλπους της ελληνικής κυβέρνησης ότι η καθυστέρηση στην τηλεφωνική επικοινωνία του Ζόραν Ζάεφ με τον Αλέξη Τσίπρα οφειλόταν σε διαφωνίες του σκοπιανού πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος φερόταν να έχει υιοθετήσει πιο συντηρητική στρατηγική στη διαπραγμάτευση.

Με ανακοίνωσή της, το Σάββατο, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ έκανε λόγο για την ανάγκη επίτευξης «ποιοτικής και αμοιβαία αποδεκτής λύσης» η οποία θα είναι βιώσιμη.

Παράλληλα, το επιτελείο του Ζάεφ υπογράμμιζε πως οι εικασίες περιφερειακών μέσων μαζικής ενημέρωσης, σε αυτές τις ευαίσθητες στιγμές, δεν μπορούν να συμβάλουν σε αυτόν τον στρατηγικό στόχο εθνικού συμφέροντος, τονίζοντας πως η οικοδόμηση φιλίας μεταξύ των δύο χωρών είναι ένα μεγάλο στοίχημα για το κοινό μέλλον και η συνεργασία στο μέλλον μόνον θα αυξάνεται.