Skip to main content

Διασταυρώνουν τα ξίφη τους Άκερμαν – Μέρκελ για την αντιμετώπισης της κρίσης

Ο Άκερμαν και η Μέρκελ διασταύρωσαν τα ξίφη τους δημοσίως στο Νταβός, σχετικά με θέματα όπως για το ποιος πρέπει να επωμιστεί το κόστος των μελλοντικών διασώσεων, την εποπτεία του διεθνούς τραπεζικού

Δεν υπάρχει ανάγκη για έκτακτα μέτρα, όπως αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), υποστήριξε από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρου, ο επικεφαλής της μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας Deutsche Bank, Γιόζεφ Ακερμαν. «Πιστεύω ότι είναι αρκετά. Άλλωστε, όλες οι κυβερνήσεις παίρνουν το σωστό μήνυμα - Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία. Αυτό με κάνει αισιόδοξο», κατέληξε ο κ. Άκερμαν.

Ωστόσο το σημείο αυτό ήταν και το μοναδικό στο οποίο συμφώνησε ο κορυφαίος Γερμανός τραπεζίτης με την Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Ο  Άκερμαν και η Μέρκελ διασταύρωσαν τα ξίφη τους δημοσίως στο Νταβός, σχετικά με θέματα όπως για το ποιος πρέπει να επωμιστεί το κόστος των μελλοντικών διασώσεων, την εποπτεία του διεθνούς τραπεζικού τομέα και τη φορολόγηση ή μη των παραγωγών πυρηνικής ενέργειας στη Γερμανία.

Ο κ. Άκερμαν δήλωσε ότι το υπερβολικό ρυθμιστικό πλαίσιο μπορεί να καταστρέψει τις αγορές, ενώνοντας και αυτός τη φωνή του με την αυξανόμενη λίστα των συναδέλφων του, που εναντιώνονται στην πιο «σκληροπυρηνική» γραμμή του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί.«Θα πρέπει να προσέξουμε ώστε να διατηρήσουμε άθικτες τις δυνάμεις της αγοράς, επειδή είναι πολύ σημαντικές - από αυτές διαμορφώνεται η προσφορά και η ζήτηση. Μερικές φορές, οι κινήσεις των αγορών τείνουν να φθάνουν στην υπερβολή, όμως δεν μπορείς να ρυθμίζεις την υπερβολή, επειδή στην περίπτωση αυτή καταστρέφεις τις αγορές», είπε χαρακτηριστικά.

Από την άλλη πλευρά η Γερμανίδα Καγκελάριος πιέζει τους κατόχους κρατικών ομολόγων, μεταξύ των οποίων και τις γερμανικές τράπεζες, να επωμιστούν το κόστος των μελλοντικών διασώσεων ευρωπαϊκών κρατών. Ο κ. Άκερμαν αντιδρά εντόνως σε αυτή την προοπτική και μάλιστα κατηγορεί την Καγκελάριο ότι εντείνει την αβεβαιότητα στις αγορές με αποτέλεσμα να εκτινάσσεται το κόστος δανεισμού. Η Deutsche Bank κατέχει τοποθετήσεις άνω των 10 δισ. ευρώ σε κρατικά ομόλογα από την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία.

Η Μέρκελ, όμως, προσπαθεί να περιορίσει τις επιπτώσεις για του Γερμανούς φορολογούμενους εν όψει και των φετινών εκλογών σε τουλάχιστον επτά από τα 16 γερμανικά κρατίδια. Πάντως οι έριδες αυτές φέρουν τα τελείως αντίθετα αποτελέσματα δημιουργώντας κρίση εμπιστοσύνης για την ικανότητα των μεγάλων της ΕΕ να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους.