Skip to main content

Διάταγμα Τραμπ για την κατασκευή μασκών από εταιρείες κολοσσούς

Το διάταγμα έρχεται μετά από πιέσεις που ασκούσε ο Αμερικανός πρόεδρος ώστε οι εταιρείες κολοσσοί να ριχθούν στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Ειδικό διάταγμα για την παραγωγή αναπνευστήρων από εταιρείες κολοσσούς για την καταπολέμηση του κορωνοϊού υπέγραψε εχθές το βράδυ ο Ντόναλντ Τραμπ.

Το διάταγμα αφορά στη διευκόλυνση των βιομηχανιών για την κατασκευή αναπνευστήρων, τις οποίες εδώ και μέρες πιέζει ο Αμερικανός πρόεδρος ώστε να ξεκινήσουν να τις κατασκευάζουν. Οι εταιρείες στις οποίες αναφέρεται το διάταγμα είναι οι General Electric, Hill-Rom, Medtronic, ResMed, Royal Philips και Vyaire Medical, με την General Electric, αλλά και την Ford να έχουν ήδη προαναγγείλει πως ξεκινούν την κατασκευή αναπνευστήρων.

«Σήμερα, εξέδωσα διάταγμα βάσει του νόμου περί αμυντικής παραγωγής, για να εξασφαλίσω ότι οι εγχώριοι κατασκευαστές μπορούν να παράγουν αναπνευστήρες, που χρειάζονται για να σώσουν τις ζωές των Αμερικανών. Είμαι ευγνώμων σε αυτούς και στους άλλους εγχώριους κατασκευαστές που θα αυξήσουν την παραγωγή αναπνευστήρων σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Η σημερινή εντολή θα σώσει ζωές, με την άρση των εμποδίων στην αλυσίδα εφοδιασμού που απειλούν την ταχεία παραγωγή αναπνευστήρων» δήλωσε ο Τραμπ που επικαλέστηκε τον νόμο του 1950 για την αμυντική παραγωγή, που έδινε στον πρόεδρο ευρείες εξουσίες να κατευθύνει την εργασία και το κεφάλαιο προς τις εθνικές αμυντικές ανάγκες.

Ο Τραμπ θα ζητήσει από τους πολίτες να φορούν όλοι μάσκες

Εν τω μεταξύ, τα ΜΜΕ στις ΗΠΑ αναφέρουν πως ο Τραμπ, πιθανότατα και εντός της ημέρας, θα ζητήσει από τους Αμερικανούς πολίτες να φορούν όλοι τους μάσκα. Την ώρα που 6,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κάνει ήδη αιτήσεις για να μπουν στο ταμείο ανεργίας, η κυβέρνηση θα ζητήσει από όλους τους πολίτες να φορούν υποχρεωτικά μάσκα όταν βγαίνουν σε ανοιχτό χώρο με κόσμο, όπως σε μαγαζιά για αγορές, καθώς φοβούνται πως υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που μπορεί να έχουν τον ιό και να είναι ασυμπτωματικοί.

Αυτό αναμένεται να γίνει μετά από πιέσεις του Κέντρου Ελέχου και πρόληψης Ασθενειών, που έχει εκφράσει την ανησυχία του για τον αριθμό των ασυμπτωματικών στον κορωνοϊό. Ως τώρα έλεγαν πως δεν υπήρχε λόγος να φορούν μάσκα αν δεν έχουν συμπτώματα, όμως με τους αριθμούς να αυξάνονται ραγδαία, ζητούν από την κυβέρνηση και τους πολίτες, να λάνβουν ακόμη πιο δραστικά μέτρα.