Skip to main content

Διαβατά: Διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση των προσφύγων (vid)

Ήδη δύο οικογένειες περιμένουν να καταγράφουν από την ομάδα του ΔΟΜ για να αποχωρήσουν με λεωφορεία, δήλωσε ο Νίκος Ράγκος.

Συνεχείς είναι οι διαπραγματεύσεις με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, οι οποίοι παραμένουν έξω από τη δομή φιλοξενίας στα Διαβατά, προκειμένου να διευθετηθεί η κατάσταση και να βρεθεί μία άμεση λύση.

Στο σημείο βρίσκεται από τις πρώτες πρωινές ώρες ο περιφερειακός συντονιστής Βορείου Ελλάδος για το μεταναστευτικό, Νίκος Ράγκος, ο οποίος προσπαθεί να πείσει τους συγκεντρωμένους στις σκηνές να επιστρέψουν στις δομές τους.

«Εμείς είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε, αν δεν θέλετε όμως βοήθεια να ξέρετε ότι είστε μόνοι σας» ανέφερε στο συγκεντρωμένο πλήθος.



Εξηγώντας τους πως όσα διαδίδονται για ανοιχτά σύνορα Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας είναι φήμες, τους προέτρεψε να συνεργαστούν για την καλύτερη διαχείριση του προβλήματος.

«Όσα ακούτε, ότι θα ανοίξουν τα σύνορα ή ότι είναι ανοιχτά, είναι fake news» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως κανείς δεν θα φτάσει στα σύνορα και πως το μόνο που θα καταφέρουν με αυτές τις ενέργειες είναι να τραυματιστεί κόσμος.

Σε δηλώσεις του αργότερα σε δημοσιογράφους, εκτίμησε πως η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί και πως μέχρι τη Δευτέρα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα έχουν επιστρέψει στις δομές τους.

«Υπάρχει μία κινητικότητα από την πλευρά τους. Ήδη ξεκινήσαμε την καταγραφή με δύο οικογένειες που περιμένουν να καταγράφουν από την ομάδα του ΔΟΜ για να αποχωρήσουν με λεωφορεία» δήλωσε ο κ. Ράγκος, εκτιμώντας πως στη διάρκεια της ημέρας θα μπορέσουν να φύγουν αρκετοί με «ασφάλεια και σεβασμό».

Εκτίμησε πως μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί περίπου 30 άτομα και τόνισε πως στις σκηνές βρίσκονται περίπου 450 πρόσφυγες και μετανάστες.



Ερωτηθείς για το τι θα γίνει αν παραμείνουν οι πρόσφυγες στο σημείο τόνισε πως το Υπουργείο θα εξαντλήσει κάθε όριο για να φύγουν εθελοντικά. «Από εκεί και πέρα όμως, δεν μπορεί αυτό το πράγμα να συνεχιστεί. Αν καθίσουν, το ζήτημα δεν θα έχει να κάνει πλέον με το ΥΜΕΠΟ. Υπάρχει αστυνομία εδώ, με την οποία συνεργαζόμαστε στενά», σημείωσε, συμπληρώνοντας πως αν χρειαστεί θα επέμβει η αστυνομία.

Αναφορικά με τη μετακίνηση των προσφύγων εξήγησε πως υπάρχουν λεωφορεία και τα απαραίτητα έγγραφα, με τη συμβολή των ομάδων της Ύπατης Αρμοστείας και του ΔΟΜ για να μετακινηθούν, χωρίς να πληρώσουν.

Ως προς την περίθαλψη και το φαγητό των συγκεντρωμένων δήλωσε πως θα γίνει ένα ξεσκαρτάρισμα των ευάλωτων ομάδων, ατόμων δηλαδή που χρήζουν βοήθειας είτε υγειονομικής υποστήριξης είτε να μεταβούν στην πρωτοβάθμια, καθώς και παιδιών που, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «βρίσκονται "όμηροι" των θελημάτων άλλων».

«Στο πλαίσιο μέσα της δομής προσπαθούμε να τους τραβήξουμε εδώ και να τους δώσουμε ότι χρειαστούν» ανέφερε ο κ. Ράγκος και πρόσθεσε:

«Για τη χρήση τουαλετών και λοιπά, μπορούν να χρησιμοποιήσουν της δομής, αλλά εμείς δεν μπορούμε να πάμε σε έναν καταυλισμό που δεν έχει υπόσταση και να το υποστηρίξουμε. Αυτό είναι λάθος. Όσοι θέλουν εθελοντικά και ζητούν υποστήριξη μπορούμε να τους τη δώσουμε επισήμως, στις δομές τους δηλαδή, σε αυτή τη δομή ή οπουδήποτε αλλού».

Είπε πως η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος βρίσκεται επί ποδός για να εντοπίσει αν όντως υπάρχει κάποια παραπληροφόρηση σχετικά με τα ανοιχτά σύνορα και τόνισε πως οι υπεύθυνοι «πολύ πιθανόν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους γιατί το μόνο που κάνουν είναι να θέτουν σε κίνδυνο τους πρόσφυγες αλλά και την αστυνομία».

Σε κάθε περίπτωση τόνισε πως «κατανοώ και σέβομαι τη διαμαρτυρία που θέλουν να κάνουν αλλά αυτή δεν θα αλλάξει την πανευρωπαϊκή θέση που έχει να κάνει με το άσυλο. Εδώ απαιτείται μία συνολική λύση για το άσυλο, ευρωπαϊκή λύση για το άσυλο, κοινό άσυλο».