Skip to main content

Διαβατήριο για άλογα: Τί είναι και γιατί καθιερώνεται

Τα ιπποειδή αποκτούν για πρώτη φορά διαβατήριο, το οποίο αποτελεί έγγραφο πολλαπλών χρήσεων που εξυπηρετεί τις ανάγκες της υγείας των ζώων.

Διαβατήριο για ιπποειδή καθιερώνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με απόφαση του αρμόδιου υπουργού, Μάκη Βορίδη, προχωρώντας στη δημιουργία ενός οργανωμένου συστήματος αναγνώρισης τους, στο πλαίσιο ενός σύγχρονου και ολοκληρωμένου σχεδίου, εναρμονισμένου με τους ευρωπαϊκούς Κανονισμούς για την προστασία και την ευζωία των ζώων.
 
Με τη συγκεκριμένη απόφαση τα ιπποειδή αποκτούν για πρώτη φορά διαβατήριο, το οποίο αποτελεί έγγραφο πολλαπλών χρήσεων που εξυπηρετεί τις ανάγκες της υγείας των ζώων και της Δημόσιας Υγείας καθώς και των ιππικών αθλημάτων.
 
Παράλληλα, συγκροτείται μία ενιαία βάση δεδομένων, συνδεδεμένη με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές, στην οποία συγκεντρώνονται όλα τα στοιχεία των ιδιοκτητών ιπποειδών και των ίδιων των ζώων και ενσωματώνονται στο εθνικό δίκαιο όλες οι διατάξεις του σχετικού ευρωπαϊκού Κανονισμού.
 
Υπενθυμίζεται ότι με σχετικό άρθρο που συμπεριέλαβε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο κ. Βορίδης, απαγορεύτηκε στην Ελλάδα η σφαγή των ιπποειδών καθώς και η εξαγωγή τους προς σφαγή, γεγονός για το οποίο η χώρα μας απέσπασε διθυραμβικά σχόλια τόσο από διεθνείς φιλοζωικές οργανώσεις όσο και από πληθώρα ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης.
 
Με τα παραπάνω συγκροτείται στην πατρίδα μας ένα ισχυρό νομικό πλέγμα προστασίας των ιπποειδών ενάντια στην παράνομη διακίνηση και εμπορία τους.