Skip to main content

Διαβεβαίωση Κεραμέως σε Τζιτζικώστα ότι τυχόν αλλαγές στο ΔΙΠΑΕ δεν θα γίνουν ξαφνικά

Η αντιπολίτευση εξέφρασε τη δυσπιστία της για την υπουργό Παιδείας - Κινητοποίηση των φοιτητών του ΔΙΠΑΕ στην Αθήνα στις 5 Μαΐου.

Συζήτηση για την πρόταση του προέδρου της διοικούσας επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας για την κατάργηση τμημάτων, τη συγχώνευση και τη μεταφορά τους από τη Σίνδο στις Σέρρες πραγματοποιήθηκε εκτός ημερησίας διάταξης στη σημερινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας.

Ομόφωνα οι παρατάξεις τόνισαν την αντίθεσή τους στο σχέδιο-πρόταση που έχει προκαλέσει αναστάτωση στην ακαδημαϊκή κοινότητα του ΔΙΠΑΕ και στους τοπικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, ενώ δεν έγινε δεκτή η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την έκδοση ψηφίσματος, καθώς υπάρχει απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου να εκδίδονται ψηφίσματα μόνον για εθνικής σημασίας ζητήματα.

Φοιτητές

Το σώμα ενημέρωσαν εκπρόσωποι των φοιτητών του ΔΙΠΑΕ.

Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του Συλλόγου των Φοιτητών ΔΙΠΑΕ, Βάιος Κουτσιούμπας, τόνισε ότι με την πρόταση του προέδρου της διοικούσας επιτροπής του ΔΙΠΑΕ, μένουν στον... αέρα 6.500 φοιτητές, ενώ και οι υποψήφιοι των πανελλαδικών που καταρτίζουν το μηχανογραφικό τους φέτος δεν πρόκειται να επιλέξουν τις σχολές στις οποίες προτείνονται οι αλλαγές, αποδυναμώνοντας έτσι το ΔΙΠΑΕ. Τα αιτήματα των φοιτητών είπε ο κ. Κουτσιούμπας είναι να απορριφθεί η παράλογη και αδικαιολόγητη, όπως τη χαρακτήρισε, πρόταση, που ελήφθη μάλιστα χωρίς να προηγηθεί διάλογος με την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Ο φοιτητής και μέλος υπό ίδρυση συλλόγου φοιτητών του ΔΙΠΑΕ, Λέανδρος Βαρσαμίδης, επισήμανε ότι φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενοι στο ΔΙΠΑΕ είναι ομόφωνα απέναντι στην πρόταση και ζήτησε όχι μόνο να αποσυρθεί η πρόταση, αλλά να εξασφαλιστούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του ΔΙΠΑΕ, να ενισχυθούν τα εργαστήρια του πανεπιστημίου και να λυθούν τα ζητήματα σίτισης κτλ. Επίσης τόνισε ότι οι φοιτητές έχουν λάβει απόφαση σε συνεννόηση με φοιτητές άλλων σχολών με ανάλογα ζητήματα (ΔΙΠΑΕ στην Καβάλα) να πραγματοποιήσουν κινητοποίηση στην Αθήνα στις 5 Μαΐου.

Τζιτζικώστας

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ενημερώνοντας το περιφερειακό συμβούλιο, επισήμανε ότι είχε επικοινωνία με τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου Παιδείας, αλλά και με την υπουργό, Νίκη Κεραμέως. «Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα για την ανώτατη εκπαίδευση στην Κεντρική Μακεδονία, αλλά και για ένα κατεξοχήν αναπτυξιακό θέμα. Δεν μπορεί να λαμβάνονται εν θερμώ αποφάσεις και μάλιστα χωρίς διαβούλευση. Εμείς επιθυμούμε να ενισχυθούν τα τμήματα των Σερρών, χωρίς όμως να αποδυναμωθούν εκείνα που λειτουργούν στη Σίνδο, στη Θεσσαλονίκη. Επικοινώνησα όλες αυτές τις μέρες με το υπουργείο, αλλά και με την κ. Κεραμέως και με διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Δεν έχει καν συζητηθεί και δεν έχει δημιουργηθεί ούτε η προβλεπόμενη επιτροπή η οποία θα συζητούσε ένα τέτοιο ζήτημα. Δεν έχει γίνει καμιά επεξεργασία, δεν υπάρχει καμιά απόφαση, δεν υπάρχει καμιά δέσμευση. Με διαβεβαίωσε ότι δεν θα γίνει τίποτα στα ξαφνικά και πως για ό,τι πρόκειται να γίνει θα προηγηθεί σοβαρή προσέγγιση και διάλογος τόσο με τους φοιτητές και την ακαδημαϊκή κοινότητα, όσο και με τους τοπικούς φορείς. Συνεπώς η οποιαδήποτε δική μας απόφαση θα είναι πρώιμη, καθώς δεν μιλάμε για τίποτα περισσότερο από μια πρόταση», εξήγησε ο κ. Τζιτζικώστας.

Αντιπολίτευση

Ωστόσο, οι επικεφαλής των περιφερειακών παρατάξεων της αντιπολίτευσης εξέφρασαν τη δυσπιστία τους απέναντι στο υπουργείο και ζήτησαν να εκδοθεί αν όχι ψήφισμα, έστω μια κοινή ανακοίνωση αντίθεσης στην πρόταση.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Χρήστος Γιαννούλης (παράταξη Κοιτάμε Μπροστά), τόνισε πως «η υπουργός Παιδείας διαχειρίζεται πολιτικάντικα μια πραγματικότητα. Η πρόταση για τις αλλαγές στο ΔΙΠΑΕ δεν προέκυψε από τον πρόεδρο της διοικούσας επιτροπής του ιδρύματος, αλλά είναι μέρος της πολιτικής του υπουργείου για τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, που προωθείται μέσω του Εθνικού Κέντρου Ανώτατης Εκπαίδευσης, με εντολή όμως του υπουργείου. Παρότι πρόκειται για πρόταση ήδη παράγει αποτελέσματα στην υποβολή των μηχανογραφικών, πλήττει την υπόσταση των τμημάτων προς συγχώνευση, μεταφορά ή κατάργηση και αναστατώνει την ακαδημαϊκή κοινότητα. Θολώνουν και συσκοτίζουν την κατάσταση, ώστε να βρεθούμε κάποια στιγμή προ αιφνιδιασμού και λήψης ξαφνικής απόφασης, με τη μέθοδο της πολιτικής διαφυγής. Δηλαδή, την απόφαση θα λάβει το Εθνικό Κέντρο Ανώτατης Εκπαίδευσης και απλώς θα την υπογράψει παρελκυστικά η κ. Κεραμέως. Πρέπει αυτό να το προλάβουμε, να πάρουμε καθαρή θέση απέναντι στην αμετροέπεια της πρότασης. Οφείλουμε να διεκδικήσουμε η συγκεκριμένη πρόταση να σβηστεί και οι σχολές του ΔΙΠΑΕ να παραμείνουν ως έχουν και να ενισχυθούν».

Ο επικεφαλής της παράταξης Πράξεις για τη Μακεδονία, Χρήστος Παπαστεργίου, υπογράμμισε πως η σχετική συζήτηση πρέπει να σταματήσει τώρα. «Δεν είναι τυχαίο ότι από όλα τα πανεπιστήμια στη χώρα, η κουβέντα αφορά μόνο στο ΔΙΠΑΕ και στη Θεσσαλονίκη. Δεν κάνει κακό μόνο στους φοιτητές αυτή η πρόταση, αλλά στην Κεντρική Μακεδονία και στη χώρα. Η κ. Κεραμέως όσα λέει κατ' ιδίαν δεν τα λέει ούτε στη Βουλή, ούτε δημοσίως. Πλέον πώς οι υποψήφιοι θα δηλώσουν τις συγκεκριμένες σχολές στα μηχανογραφικά τους; Γιατί για το πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής που επίσης προήλθε από την ανωτατοποίηση ΤΕΙ δεν γίνεται ανάλογη συζήτηση; Γιατί εκεί έχουν το δικαίωμα χορήγησης τίτλων master και στο ΔΙΑΠΕ όχι; Ως περιφερειακό συμβούλιο να καταστήσουμε σαφές ότι δε δεχόμαστε συζήτηση για συγχώνευση ή κατάργηση ή υποβάθμιση τμημάτων», σημείωσε.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Σωτήρης Αβραμόπουλος, επέμεινε στην πρόταση για έκδοση ψηφίσματος στήριξης των αιτημάτων των φοιτητών του ιδρύματος και σημείωσε πως "το υπουργείο προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και δεν ξεκαθαρίζει ότι το σχέδιο αυτό δεν πρόκειται να προχωρήσει".

Ο επικεφαλής της Ελληνικής Αυγής, Νίκος Χρυσομάλλης, είπε «καλές οι διαβεβαιώσεις της κ. Κεραμέως στον περιφερειάρχη, αλλά πρέπει να δούμε απτά αποτελέσματα. Η πρόταση αυτή συνιστά υποβάθμιση του ΔΙΠΑΕ και δικός μας στόχος πρέπει να είναι η αναβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα».

Ο επικεφαλής της παράταξης Οικολογία – Πράσινη Λύση, Φίλιππος Γκανούλης, είπε ότι «δύσκολα γίνεται πιστευτό ότι ο διορισμένος από το υπουργείο Παιδείας πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του ΔΙΠΑΕ αποφάσισε μόνος του να κάνει μια τέτοια πρόταση. Είναι προϊόν μεθόδευσης. Μπορεί το υπουργείο να διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει συζήτηση τώρα, αλλά αυτή θα έρθει. Δεν είναι συνεπώς πρώιμη η κουβέντα και ο προβληματισμός, αλλά πρέπει να λειτουργήσουμε προληπτικά».

Η επικεφαλής της παράταξης Ανυπότακτη Δημοκρατική Μακεδονία, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, ανέφερε ότι «δεν πρόκειται απλώς για μια πρόταση, αλλά πρόκειται για συνολικό σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας, με στόχο να αλώσει τη δημόσια παιδεία και να στρέψει τα παιδιά στην ιδιωτική εκπαίδευση και τα κολέγια». Ζήτησε, δε, την έκδοση ψηφίσματος.

Ο επικεφαλής της παράταξης ΑΝΤΑΡΣΙΑ, Θανάσης Αγαπητός, επίσης ζήτησε την έκδοση ψηφίσματος και επισήμανε πως αντίστοιχη πρόταση έγινε κι από τον πρύτανη του ΕΚΠΑ για συγχώνευση σχολών και όλα αυτά αποτελούν κεντρικές κατευθύνσεις του υπουργείου Παιδείας, όχι σημερινές, αλλά με παρελθόν.