Skip to main content

Διαβουλεύσεις Μενδώνη με Σαουδάραβα ομόλογό της για πολιτιστική συνεργασία

Ο υπουργός πολιτισμού της Σ. Αραβίας ξεναγήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης-Στο επίκεντρο η ενδυνάμωση των πολιτιστικών δεσμών των δύο χωρών.

Σε συνάντηση εργασίας προχώρησε την Τετάρτη, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, με τον Σαουδάραβα ομόλογό της, πρίγκιπα Badr bin Abdullah bin Mohammed bin Farhan Al Saud, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα.

Ο υπουργός πολιτισμού της Σαουδικής Αραβίας ξεναγήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης και στο επίκεντρο των συνομιλιών τους βρέθηκε η ενδυνάμωση των πολιτιστικών δεσμών των δύο χωρών.

Μάλιστα, ο πρίγκιπας Badr bin Abdullah bin Mohammed bin Farhan Al Saud απηύθυνε στην κα Μενδώνη επίσημη πρόσκληση να επισκεφθεί το Ριάντ, προκειμένου να υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς και του σύγχρονου πολιτισμού.

Κατά τη συνάντηση εργασίας, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι δύο πλευρές επισήμαναν τον κεντρικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο πολιτισμός στην προώθηση των διμερών τους σχέσεων και συμφώνησαν να διερευνήσουν τους τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα και η Σαουδική Αραβία μπορούν να εμβαθύνουν και να διευρύνουν τη συνεργασία τους στον πολιτιστικό τομέα, ως προς μία σειρά διμερών θεμάτων.

Συγκεκριμένα, αποφάσισαν να εκκινήσουν διαβουλεύσεις με στόχο την υπογραφή διμερούς Μνημονίου για την Πολιτιστική Συνεργασία, το οποίο θα περιλαμβάνει προβλέψεις για ανταλλαγές και διαμοίραση τεχνογνωσίας και εμπειρίας σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς, μουσείων, αρχαιολογικής έρευνας και συντήρησης αρχαιοτήτων, πολιτιστικών φεστιβάλ και σύγχρονου πολιτισμού.
Συνδιοργανώσεις εκθέσεων και ανασκαφικές έρευνες

«Είχαμε μια εξαιρετική συζήτηση με τον υπουργό Πολιτισμού της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Badr bin Abdullah bin Mohammed bin Farhan Al Saud, για τη δημιουργία μόνιμων και στενών σχέσεων πολιτιστικών σχέσεων και ανταλλαγών ανάμεσα στις δύο χώρες. Ούτως ή άλλως, οι δεσμοί της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία είναι δεδομένοι. Στον τομέα του πολιτισμού, η αρχή γίνεται τώρα, καθώς το υπουργείο Πολιτισμού της Σαουδικής Αραβίας ιδρύθηκε σχετικά πρόσφατα», δήλωσε η Λίνα Μενδώνη μετά το τέλος της συνάντησης εργασίας.

«Συμφωνήσαμε να υπάρξουν Εβδομάδες Πολιτισμού στις δύο χώρες και, μέσα στο πλαίσιο αυτών των εβδομάδων, να δούμε τη δυνατότητα συνδιοργάνωσης εκθέσεων, είτε αρχαιολογικών ή σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας. Η πλευρά της Σαουδικής Αραβίας έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ενίσχυση των ανασκαφικών ερευνών και τις εργασίες συντήρησης. Στη Σαουδική Αραβία υπάρχουν αρχαιολογικοί χώροι, οι οποίοι ερευνώνται τώρα και μάλιστα με ευρήματα τα οποία ανήκουν στον ελληνικό πολιτισμό. Συμφωνήθηκαν ανταλλαγές εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να τους ενημερώσουμε για το δικό μας θεσμικό πλαίσιο, για τη διαδικασία που ακολουθούμε στην αρχαιολογική έρευνα εν γένει, είτε είναι ανασκαφές, είτε είναι η συντήρηση ή η ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων και μνημείων. Ήταν μια εξαιρετικά εποικοδομητική συνεργασία, η οποία θα σφραγιστεί και θα επιβεβαιωθεί με ένα Μνημόνιο Συνεργασίας, το οποίο θα υπογραφεί στο Ριάντ μέσα στο 2021», συμπλήρωσε η υπουργός.

Από την πλευρά του, ο πρίγκιπας Badr bin Abdullah bin Mohammed bin Farhan Al Saud, δήλωσε: «Σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία. Είμαι βέβαιος πως ό,τι κάνετε, είναι στο πλαίσιο της σύσφιξης των σχέσεων και της συνεργασίας των δύο χωρών. Πιστεύω ότι μπορούν να βελτιωθούν οι πολιτιστικοί δεσμοί μας, κάτι που θέλουμε, όπως και εσείς. Συζητούμε θέματα που αφορούν στην αρχαιολογική έρευνα, αλλά είμαστε ανοιχτοί για όλα τα ζητήματα του πολιτισμού. Σε ό,τι αφορά τις ανασκαφές, ευελπιστούμε να συνεργαστούμε με Έλληνες αρχαιολόγους, για ανασκαφές που γίνονται στην περιοχή του Φάου, ειδικά επειδή σε αυτή την περιοχή, φαίνεται ότι υπήρχε πριν από 2.000 χρόνια συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, τότε, και Σαουδικής Αραβίας. Είμαι σίγουρος ότι θα φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα που θα είναι καλό και για τα δύο μέρη και σας απευθύνω επίσημη πρόσκληση για να βρεθείτε στο Ριάντ, φέτος, το τελευταίο τέταρτο του χρόνου».

Πηγή Καθημερινή