Skip to main content

Διαχωρίζει τη θέση του για το αυτόφωρο ο Καστανίδης

Διαφορετική άποψη από αυτήν του Γ.Παπακωνσταντίνου σχετικά με την επιβολή αυτοφώρου για περιπτώσεις φοροδιαφυγής φαίνεται αν εκφράζει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χ.Καστανίδης, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου

Την έμμεση διαφωνία πάνω στην πρόταση του υπουργού Οικονομικών, Γ.Παπακωνσταντίνου, σχετικά με την εφαρμογή του αυτοφώρου σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής εκφράζει σε σημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι οι προτάσεις για την ποινική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι έτοιμες και θα υποβληθούν προς την κυβέρνηση, αλλά ξεκαθάρισε σχετικά με το θέμα του αυτοφώρου ότι «ο υπουργός Οικονομικών επιμένει στο θέμα της πάταξης της φοροδιαφυγής και πρέπει όλοι να τον συνδράμουμε, αλλά το υπουργείο Δικαιοσύνης δε μπορεί να θεσμοθετήσει ενάντια στα δογματικά θεμέλια της νομικής επιστήμης».

Αναφερόμενος στη Siemens, υπογράμμισε ότι όλες οι συμβάσεις της εταιρείας, οι οποίες δεν έχουν υπογραφεί μέχρι σήμερα, θα επανελεχθούν από ειδικό τμήμα μείζονος σύνθεσης του Ελεκτικού Συνεδρίου που θα συσταθεί. Ο έλεγχος θα γίνει για λόγους δημοσίου συμφέροντος και δικαίωμα αναθέωρησης των συμβάσεων αυτών, έχουν το δημόσιο αλλά και κάθε ένας που έχει έννομο συμφέρον (εταιρίες, πολίτες, κλπ). Πάντως, διευκρινίστηκε ότι οι συμβάσεις που έχουν εκτελεστεί δε θα ελεγχθούν.

Ο κ. Καστανίδης, αναφερόμενος στη δίκη της «Συνομωσίας των Πυρήνων της Φωτιάς», που διεξάγεται σε αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, τόνισε ότι η δίκη θα συνεχιστεί με όλες τις νόμιμες προβλέψεις και διαδικασίες.

Ως προς το παγιδευμένο δέμα -που εξουδετερώθηκε χθες με ελεγχόμενη έκρηξη- ο κ.Καστανίδης ότι η εκρηκτική ύλη που περιείχε ήταν μεγαλύτερη από αυτήν του δέματος το οποίο είχε εκραγεί στο γραφείο του Μ. Χρυσοχοΐδη.

Τέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι καθήκοντα γενικού γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναλαμβάνει ο δικηγόρος Γιάννης Ιωαννίδης.