Skip to main content

Διχασμένοι οι βουλευτές Θεσσαλονίκης της ΝΔ για την ανάπλαση της ΔΕΘ

Ποιοι βουλευτές της Α' και Β' Θεσσαλονίκης παίρνουν θέση υπέρ της μετεγκατάστασης και ποιοι υπέρ του υφιστάμενου σχεδίου ανάπλασης.

Διχασμένη τουλάχιστον σε επίπεδο βουλευτών εμφανίζεται η Νέα Δημοκρατία στη Θεσσαλονίκη σχετικά με το ζήτημα που ανέκυψε με την ανάπλαση ή τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ.

Ενδεικτικές είναι οι τοποθετήσεις των βουλευτών Α' και Β' Θεσσαλονίκης, όπως αυτές προέκυψαν μετά το άνοιγμα του θέματος της ενδεχόμενης ακύρωσης της ανάπλασης του χώρου στον οποίο λειτουργεί σήμερα η Έκθεση και προώθησης του σχεδίου για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Η ΝΔ άλλωστε του Κώστα Καραμανλή το 2009 είχε υποστηρίξει τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ δυτικά και δεν είναι τυχαίο ότι πολλά «καραμανλικά» στελέχη της Θεσσαλονίκης πίστεψαν και συνέχισαν να πιστεύουν πως η μετεγκατάσταση είναι η βέλτιστη λύση, υποχωρώντας πάντως και αποδεχόμενοι στην πορεία των ετών την ανάπλαση στο σημερινό χώρο, αναγκαστικά και λόγω της οικονομικής κρίσης, που δεν επέτρεπε την υλοποίηση ενός δαπανηρού project, όπως αυτό της μετεγκατάστασης και της συνακόλουθης ανάπλασης – μετατροπής του σημερινού χώρου σε «μητροπολιτικό» πάρκο.

Από τη στιγμή όμως που ανακινήθηκε το συγκεκριμένο ζήτημα, τα ίδια στελέχη δεν κρύβουν την άποψή τους ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση και πως το σχέδιο ανάπλασης που προωθείται από τις τελευταίες κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι «αναγκαστικό» και συνεπώς όχι η καλύτερη λύση για την πόλη.

Οι βουλευτές της ΝΔ που υποστηρίζουν τη μετεγκατάσταση θέτουν ως κύριο επιχείρημά τους την ανάγκη να αναπτυχθεί η δυτική Θεσσαλονίκη, την οποία συνεχίζουν να θεωρούν «αδικημένη» σε επίπεδο αναπτυξιακών υποδομών. Και θεωρούν ότι η λειτουργία της ΔΕΘ δυτικά θα μειώσει το «αναπτυξιακό έλλειμμα» της περιοχής. Το αν θα είναι καλύτερη τέτοια λύση για την ίδια τη ΔΕΘ είναι ένα ζητούμενο.

Από την άλλη και οι βουλευτές της ΝΔ που υποστηρίζουν την υλοποίηση του σχεδίου ανάπλασης της ΔΕΘ στο σημερινό χώρο, αναγνωρίζουν ότι υπό άλλες συνθήκες πιθανώς να έπρεπε να συζητηθεί το ενδεχόμενο της μετεγκατάστασης, ωστόσο θεωρούν ρεαλιστική προοπτική αυτή που προωθείται σήμερα από την κυβέρνηση. Στο σύνολό τους πάντως κι αυτοί θεωρούν ότι η δυτική Θεσσαλονίκη χρήζει μεγαλύτερης προσοχής και αναπτυξιακών παρεμβάσεων.

Ο κ. Σταύρος Καλαφάτης με το που ανέλαβε τα καθήκοντα του υφυπουργού Μακεδονίας – Θράκης φρόντισε να ενημερωθεί για την πορεία του project της ανάπλασης της ΔΕΘ, θεωρώντας το προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Εκ θέσεως είναι αυτονόητο ότι θα στηρίξει το σχεδιασμό της κυβέρνησης και μάλιστα θα τον προωθήσει, καθώς αποτελεί και αρμοδιότητά του. Επισήμως έχει τοποθετηθεί ήδη δυο φορές επισήμως και ξεκάθαρα υπέρ του project της ανάπλασης στο σημερινό χώρο. «Προφανώς και θα εργαστούμε για να προχωρήσει αυτή η δέσμευση της κυβέρνησης και να υλοποιηθεί», είπε ο κ. Καλαφάτης.



Ο κ. Κώστας Γκιουλέκας μπορεί να μην πήρε την προηγούμενη εβδομάδα σαφή θέση υπέρ της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ δυτικά, μετά τη συνάντησή του με τους δημάρχους Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρο Κυρίζογλου και Δέλτα, Γιάννη Ιωαννίδη, όμως χαρακτήρισε το αίτημά τους «απολύτως δίκαιο» και τόνισε ότι θα προωθήσει τη θέση τους στα αρμόδια κυβερνητικά όργανα. «Η μεγάλη αδικημένη στα θέματα της ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης είναι η δυτική Θεσσαλονίκη. Το θέμα είτε της παραμονής της Έκθεσης στην παρούσα θέση και της αναβάθμισής της, είτε της μετεγκατάστασής της στη δυτική πλευρά πρέπει να είναι το αντικείμενο ενός άμεσου, γρήγορου, αλλά ευρύ διαλόγου, στον οποίο πρέπει να μετέχουν οπωσδήποτε και οι φορείς της δυτικής Θεσσαλονίκης. Δεν μπορεί να αποφασίζεται τίποτα για την πόλη απόντων των εκπροσώπων της δυτικής πλευράς της πόλης. Πρέπει να μετέχουν στο διάλογο και οποιαδήποτε απόφαση πρέπει να είναι προϊόν διαλόγου. Δεν είναι θέμα απόφασης ενός φορέα, ούτε ακόμη και απόφασης μιας κυβέρνησης. Είναι θέμα απόφασης ολόκληρης της Θεσσαλονίκης», αναφέρει στη Voria.gr ο κ. Γκιουλέκας.



Υπέρ της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ στη Σίνδο δηλώνει και ο κ. Σάββας Αναστασιάδης, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι για να υλοποιηθεί το εγχείρημα. «Εάν ήταν δυνατόν να εξασφαλισθούν οι απαραίτητοι πόροι, η μετεγκατάσταση στη Σίνδο θα εξυπηρετούσε περισσότερο την ίδια τη ΔΕΘ, την πόλη και την ευρύτερη περιοχή», σημειώνει ο βουλευτής.



Σαφή επίσης θέση υπέρ της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ λαμβάνει και ο κ. Δημήτρης Βαρτζόπουλος. Ο κ. Βαρτζόπουλος, μέσα στην εβδομάδα, θα έχει συνάντηση με τον κ. Κυρίζογλου για να ενημερωθεί για τα δεδομένα που θέτουν οι δήμαρχοι της δυτικής Θεσσαλονίκης που υποστηρίζουν τη μετεγκατάσταση στα δυτικά. Ωστόσο, όπως δήλωσε στη Voria.gr, «είμαι υπέρ της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ στη Σίνδο. Μπορεί να προχωρήσει ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και να γίνει η ανάπλαση του χώρου στον οποίο βρίσκεται σήμερα η ΔΕΘ, όμως η ΔΕΘ, το Εκθεσιακό Κέντρο, πρέπει να είναι εκτός πόλης. Υποστηρίζω αυτή την άποψη εδώ και πολλά χρόνια και παραμένω συνεπής σ' αυτή. Η ΔΕΘ πρέπει να είναι εκτός πόλης».



Ο κ. Θεόδωρος Καράογλου από την πλευρά του υπογραμμίζει ότι τα δεδομένα από το 2009 έχουν αλλάξει και πλέον είναι αναγκαίο να προχωρήσει το «mega project» της ανάπλασης στο σημερινό χώρο, καθώς «η ανάπλαση της ΔΕΘ συνιστά το κορυφαίο αναπτυξιακό στοίχημα για την πόλη και ευρύτερα τη Βόρεια Ελλάδα».



Ανάλογη θέση παίρνει και ο κ. Στράτος Σιμόπουλος, επισημαίνοντας ότι «πλέον η συζήτηση για την μετεγκατάσταση δεν έχει κανένα νόημα και απλώς θυμίζει τον διχασμό της πόλης με αφορμή είτε το σταθμό Βενιζέλου του μετρό, είτε την υποθαλάσσια αρτηρία και την εξωτερική περιφερειακή».



Υπέρ του σχεδίου παραμονής της ΔΕΘ στο σημερινό χώρο τάσσεται και ο κ. Δημήτρης Κούβελας. «Η ανάπλαση της ΔΕΘ στη σημερινή της θέση αποτελεί προτεραιότητα για τον πρωθυπουργό και το περιέλαβε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης της ΝΔ τον Ιούλιο του 2019, με την υλοποίηση έκτοτε να προχωρά με γοργούς ρυθμούς», τονίζει, προσθέτοντας ότι το σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ στο σημερινό χώρο εξαρτάται απολύτως από τα οικονομικά δεδομένα του project.



Η κ. Άννα Ευθυμίου υπογραμμίζει ότι είναι υπέρ της ανάπλασης της ΔΕΘ στο σημερινό χώρο και ότι η απόφαση είναι ειλημμένη, όμως σημειώνει ότι μελετώντας την κοινή ανακοίνωση των δημάρχων της δυτικής Θεσσαλονίκης και τα νέα δεδομένα που θεωρούν ότι υπαγορεύουν τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Σίνδο, «θα ήταν επωφελής η κοινοποίηση των νέων αυτών στοιχείων στα αρμόδια κυβερνητικά όργανα προκειμένου να αξιολογηθούν». Μιλώντας στη Voria.gr επισήμανε πως είναι επιτακτική η ανάγκη αναβάθμισης της δυτικής Θεσσαλονίκης: «Ως βουλευτής θα ανταποκριθώ άμεσα σε οποιοδήποτε κάλεσμα των δημάρχων για το θέμα. Είναι βέβαιο ότι η μετά covid ημέρα θα καθιστά πιο επιτακτική την ανάγκη έμπρακτης στήριξης των δυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης. Για το σκοπό αυτό διατίθεμαι να συνδράμω και με τη θεσμική μου δραστηριότητα, καθώς διαχρονικά με τις προτάσεις μου και τις δράσεις μου στηρίζω την ανάπτυξη της δυτικής Θεσσαλονίκης τόσο και κύρια στην κατεύθυνση της στήριξης των νέων, των εργαζόμενων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όσο και στην κατεύθυνση των έργων υποδομής και περιβαλλοντικής αναβάθμισής της».

Η κ. Έλενα Ράπτη βρίσκει θετικά στοιχεία και στις δυο θέσεις και θεωρεί το δίλλημα μια δύσκολη άσκηση προβληματισμού: «Υπάρχει ένα καλά μελετημένο σχέδιο ανάπλασης που αναδεικνύει την Έκθεση, την πόλη, το αστικό περιβάλλον και αποτελεί κεντρική επιλογή της κυβέρνησης, των παραγωγικών φορέων και της αυτοδιοίκησης. Υπάρχει επίσης, μια πρόταση μεταφοράς της Έκθεσης στη δυτική πλευρά της πόλης που ασφαλώς απαιτεί μια αναλυτική τεκμηρίωση αφού πρόκειται για ένα τεράστιο οικονομικό εγχείρημα. Το ζητούμενο σε αυτή τη δύσκολη εξίσωση είναι να μεγιστοποιήσουμε το όφελος για την πόλη, για τους πολίτες και για την επιχειρηματικότητα. Το σίγουρο είναι πως η ΔΕΘ θα αλλάξει. Και μαζί της πιστεύω πως θα αλλάξει και η ίδια η πόλη».