Τετάρτη 12 Μαΐου 2021
x

ΔΙΧΑΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΧΑΡΙ-ΜΕΓΚΑΝ -ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Το χάσμα μεταξύ των Βρετανών μετά τη συνέντευξη των Σάσεξ τόσο σε ηλικιακό όσο και σε πολιτικό επίπεδο αποτυπώνουν δύο δημοσκοπήσεις.

Η συνέντευξη που παραχώρησαν η Μέγκαν Μαρκλ και ο πρίγκιπας Χάρι στην αμερικανική τηλεόραση διχάζει την κοινή γνώμη στη Βρετανία, με τους νέους να στηρίζουν περισσότερο το ζευγάρι, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov, το 36% των ερωτηθέντων λέει ότι στηρίζει τη βασίλισσα Ελισάβετ και τη βασιλική οικογένεια, ενώ το 22% δηλώνει υπέρ της Αμερικανίδας πρώην ηθοποιού και του συζύγου της. Όμως, η στήριξη στον δούκα και τη δούκισσα του Σάσεξ είναι μεγαλύτερη στις ηλικίες 18-24 (48%) σε σύγκριση με τους άνω των 65 ετών (9%).

Η ηλικιακή αυτή ομάδα (άνω των 65) λέει σε ποσοστό 55% ότι επιδοκιμάζει τη βασιλική οικογένεια έναντι 15% των μικρότερων σε ηλικία. Το χάσμα είναι επίσης πολιτικής προέλευσης. Το 38% των ψηφοφόρων του Εργατικού Κόμματος έχει θετική γνώμη για το ζευγάρι έναντι 15%, που προτιμά τη βασιλική οικογένεια. Μεταξύ των Συντηρητικών, το 8% στηρίζει τη Μέγκαν και τον Χάρι, ενώ το 64% το Μπάκιγχαμ.

Η δημοσκόπηση του YouGov, που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 4.600 ανθρώπων, δείχνει ότι το ίδιο ποσοστό των ερωτηθέντων (32%) θεωρεί πως οι Σάσεξ έτυχαν δίκαιης μεταχείρισης ή άδικης μεταχείρισης από τη βασιλική οικογένεια. Ωστόσο, το 61% των 18-24 θεωρεί ότι η βρετανική βασιλική οικογένεια δεν τους συμπεριφέρθηκε ισότιμα, έναντι 15% στους άνω των 65 ετών.

Διαβάστε σχετικά: Η Μέγκαν Μαρκλ κατηγορεί τη βασιλική οικογένεια για ρατσισμό

Σε άλλη δημοσκόπηση που έγινε σε δείγμα 1.000 ατόμων από την JL Partners, οι Βρετανοί κατακεραυνώνουν το ζευγάρι.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων ζητούν ο Χάρι και η Μέγκαν να χάσουν όλους τους τίτλους και τα προνόμιά τους γιατί θεωρούν ότι με την συνέντευξη αυτή έκαναν μεγάλο κακό στον θεσμό της Μοναρχίας.

Σχεδόν όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας είδαν την δημοτικότητά τους να πέφτει ακόμα και η Βασίλισσα Ελισάβετ που έχασε 2 μονάδες από τον περασμένο Ιανουάριο με την δημοτικότητά της όμως να παραμένει στο 64%.

Οι Βρετανοί δεν πιστεύουν τις κατηγορίες για ρατσισμό που εξαπέλυσε η Μέγκαν Μαρκλ η οποία είναι η λιγότερο δημοφιλής χωρίς όμως να ξεπεράσει τον χειρότερο σε δημοφιλία Πρίγκιπα Άντριου που έχει κατηγορηθεί για παιδοφιλία και σχέσεις με τον Τζέφρι Επστάιν.

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι ο Χάρι και η Μέγκαν έβαλαν πάνω από το καθήκον τους προς την πατρίδα την προβολή τους από τα ΜΜΕ.

Οι μεγαλύτερης ηλικίας από τα 45 έως τα 50 πιστεύουν την Βασιλική Οικογένεια με τις νεότερες ηλικίες να πιστεύουν τον Χάρι και την Μέγκαν.

Όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας ζητούν να θαφτεί το τσεκούρι του πολέμου και από τις δυο πλευρές και στο ερώτημα γιατί ο Χάρι και η Μέγκαν μετακόμισαν στις ΗΠΑ απαντούν γιατί ήθελαν να έχουν όλα τα προνόμια αλλά όχι τις ευθύνες.

Με τον Πρίγκιπα Φίλιππο να είναι στο νοσοκομείο οι περισσότεροι λένε ότι ήταν λάθος η στιγμή για να δοθεί η συνέντευξη.

Οι περισσότεροι δηλώνουν απογοητευμένοι και ένα ποσοστό 25% εξοργισμένοι.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ