Skip to main content

Die Presse: Η Αθήνα αποτρέπει μετανάστες

Ο Τύπος για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να κατασκευάσει κλειστές προσφυγικές δομές στα νησιά.

«Η Ελλάδα θέλει να κατασκευάσει νέες δομές απέλασης», επιγράφει διαδικτυακό του άρθρο το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, στο οποίο σημειώνει: «Τον Μάρτιο η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να ξεκινήσει με τη κατασκευή πέντε νέων κέντρων καταγραφής και απέλασης σε Χίο, Λέσβο, Σάμο, Λέρο και Κω. Στόχος είναι η διαδικασία ασύλου να ολοκληρώνεται εντός 90 ημερών. Τα υπερπλήρη προσφυγικά κέντρα, όπως της Μόριας, θα κλείσουν, ανακοίνωσε ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης. Τους τελευταίους μήνες η ελληνική κυβέρνηση δημιούργησε τις νομικές προϋποθέσεις για την επιτάχυνση της διαδικασίας χορήγησης ασύλου και σχεδιάζει να προσλάβει 1.200 νέους συνοριοφύλακες».

Με τίτλο «Η Αθήνα αποτρέπει μετανάστες» η αυστριακή Die Presse παρατηρεί: «Με αφορμή τον αυξανόμενο αριθμό αφίξεων στα νησιά του Αιγαίου η Αθήνα προτίθεται να αποτρέψει επίδοξους παράτυπους μετανάστες. Σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης εφεξής οι πρόσφυγες που χρίζουν ασύλου θα λαμβάνουν άδεια παραμονής μόνο για τρία χρόνια. Σε περίπτωση που αλλάξουν τα δεδομένα στις χώρες προέλευσης δεν θα χορηγείται παράταση, τόνισε ο αρμόδιος υπουργός. "Αυτό που μοιάζει εκ πρώτης όψεως ως αλλαγή στρατηγικής δεν είναι καινούργιο και εφαρμόζεται ήδη στην πράξη, διότι το άσυλο στην Ελλάδα χορηγείται το πολύ για τρία χρόνια", δηλώνει η Μαρί Κλερ Σοβίνετς από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην αυστριακή εφημερίδα και προσθέτει ότι "η χορήγηση ασύλου ορισμένου χρόνου συνάδει μεν με την Σύμβαση της Γενεύης για τους Πρόσφυγες έχει όμως αρνητικές επιπτώσεις στην ενσωμάτωση των ατόμων στα οποία έχει χορηγηθεί άσυλο».

SZ: «H απώθηση δε βοηθά»

«Η ανθρωπιστική κρίση εξελίσσεται για την ελληνική κυβέρνηση σε πολιτική κρίση, σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung με τίτλο "H απώθηση δε βοηθά": «Η κατασκευή νέων κλειστών δομών φιλοξενίας δεν αποκλιμακώνει την κατάσταση. Τα επεισόδια στη Λέσβο σηματοδοτούν ωστόσο και ένα σημείο καμπής για την Ευρώπη. Για μια ακόμα φορά γίνεται εμφανές ότι η στρατηγική απώθησης των μεταναστών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, εκεί όπου η κοινή γνώμη στη δυτική Ευρώπη δεν τους λαμβάνει και τόσο υπόψη, δεν λειτουργεί παρά μονάχα για ορισμένο χρονικό διάστημα».

Handelsblatt: «Σε υπαρξιακή κρίση οι Χριστιανοδημοκράτες»

«Η απόφαση της προέδρου των Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ να αποχωρήσει από την προεδρία του κόμματος και να μην είναι υποψήφια για τη καγκελαρία στις επόμενες εκλογές είναι σωστή, γράφει η Handelsblatt με τίτλο "Σε υπαρξιακή κρίση οι Χριστιανοδημοκράτες": Με εκείνη στο τιμόνι το κόμμα δεν είχε μέλλον. Η διαχείριση της κρίσης στην Θουριγγία καθώς και η χαμηλή της δημοτικότητα δείχνουν με τον πλέον σαφή τρόπο ότι δεν θα ήταν σε θέση να διεκδικήσει με αξιώσεις την καγκελαρία. Είναι υπέρ της ότι αναγνώρισε τις ελλείψεις της και έλαβε μια δύσκολη απόφαση. Τo πρόσωπο που θα την διαδεχθεί στη προεδρία θα αναλάβει τη δύσκολη αποστολή να ενώσει το κόμμα. Δύο πτέρυγες του κόμματος βρίσκονται σε αντιπαράθεση. Η μια επιδιώκει τη περαιτέρω μετακίνηση προς τους σοσιαλδημοκράτες και ένα άνοιγμα προς το κόμμα Η Αριστερά. Και η άλλη δεν αποκλείει συνεργασία με την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία. Το ερώτημα είναι ποιά η θέση του CDU σήμερα και κυρίως στο μέλλον; Τα ποσοστά του κόμματος γύρω στο 30% δείχνουν περίτρανα ότι ακόμα δεν έχει βρεθεί απάντηση στο θεμελιώδες ερώτημα. Ούτε η Άγκελα Μέρκελ ως πρόεδρος, αλλά ούτε και η απερχόμενη διάδοχός της Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ κατάφεραν να δώσουν στο κόμμα νέα πνοή και να ξανακερδίσουν ψηφοφόρους που έχουν γυρίσει τη πλάτη στο κόμμα».

SZ: «Το μεγάλο κενό»

H Süddeutsche Zeitung σχολιάζει με τίτλο «Το μεγάλο κενό» ότι «η αποτυχία της Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ είναι και αποτυχία των Χριστιανοδημοκρατών, οι οποίοι αποφεύγουν να δώσουν απάντηση στο ερώτημα τι κόμμα θέλουν να είναι σε έναν κόσμο που διαρκώς αλλάζει. Για μεγάλο χρονικό διάστημα τοποθετούσαν το κόμμα τους...περίπου στο κέντρο και απέκλειαν οποιαδήποτε επαφή με την Αριστερά ή την Εναλλακτική για τη Γερμανία. Προφανώς με το σκεπτικό ότι όταν θέτεις όρια προς την Αριστερά και τη Δεξιά γίνεσαι αυτόματα...το κέντρο».

Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή άρθρου: Deutsche Welle