Τετάρτη 12 Μαΐου 2021
x

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Η διοίκηση του νοσοκομείου με ανακοίνωσή της αναφέρεται στο περιστατικό διακοπής ρεύματος στο νοσοκομείο και στις ενέργειες που ακολουθήθηκαν.

Διευκρινίσεις σχετικά με τη διακοπή ρεύματος που σημειώθηκε στο νοσοκομείο «Γ.Γεννηματάς» στη Θεσσαλονίκη για περίπου μία ώρα την περασμένη Παρασκευή, περιστατικό που αποκάλυψε η Voria.gr, δίνει με ανακοίνωσή του ο διοικητής του νοσηλευτικού ιδρύματος, Γιώργος Κούτρας.

Διαβάστε εδώ: Θεσσαλονίκη: Το Γεννηματάς έμεινε χωρίς ρεύμα για μία ώρα μέσα στην πανδημία!

Ο κ. Κούτρας αναφέρει πως η κινητοποίηση όλων των υπηρεσιών του νοσοκομείου ήταν άμεση και πως «σε καμία περίπτωση δεν κινδύνεψε καμιά ανθρώπινη ζωή». Ωστόσο, όπως προσθέτει, το γεγονός πως δεν λειτούργησαν άμεσα οι γεννήτριες της δομής, παρότι, σύμφωνα με τον ίδιο, είχαν τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία την ίδια ημέρα 4-5 ώρες νωρίτερα, είναι κάτι που θα πρέπει να διερευνηθεί. Παράλληλα, επισημαίνει πως η γεννήτρια που μεταφέρθηκε από το διασυνδεόμενο νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος» δεν χρειάστηκε να τεθεί σε λειτουργία.

Ακόμη, στην ανακοίνωσή του, ο διοικητής του νοσοκομείου διαψεύδει τις καταγγελίες πως χρειάστηκε η χειροκίνητη υποστήριξη της αναπνευστικής λειτουργίας και παροχή οξυγόνου με τη χρήση ασκού σε διασωληνωμένους ασθενείς τονίζοντας πως «λειτούργησαν κανονικά όλοι οι αναπνευστήρες που διαθέτουν εφεδρική μπαταρία με διάρκεια πάνω από (90) ενενήντα λεπτά. Το ίδιο ισχύει και για τα monitor που επίσης λειτούργησαν κανονικά».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του διοικητή του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς»:

Την Παρασκευή 11-12-2020 στο Νοσοκομείο υπήρξε  διακοπή ρεύματος για 1 ώρα περίπου λόγω τεχνικής βλάβης στον υποσταθμό του Νοσοκομείου. Η άμεση κινητοποίηση όλων των υπηρεσιών του νοσοκομείου και με την συνδρομή όλων των τεχνικών βοήθησε στην αποκατάσταση της βλάβης και επαναφορά του ρεύματος.

Η διοίκηση και όλο το προσωπικό του Νοσοκομείου κινητοποιήθηκε άμεσα και με την συνδρομή της ΔΕΗ, της εταιρείας συντήρησης των υποσταθμών, των τεχνικών του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», των τεχνικών από το διασυνδεόμενο νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος» αποκατέστησαν τη βλάβη και έγινε επαναφορά του ρεύματος.

Τεχνική συνδρομή ζητήθηκε τόσο από το διασυνδεόμενο νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος» που μετέφερε και έθεσε σε άμεση ετοιμότητα φορητή γεννήτρια για τη ΜΕΘ, που όμως δεν χρειάστηκε να τεθεί σε λειτουργία, αλλά και από το 424 ΓΣΝΕ που προσφέρθηκε να βοηθήσει με τους τεχνικούς του και τον ανάλογο εξοπλισμό αλλά και από ιδιώτες τεχνικούς. Πρέπει να σημειωθεί ότι τέθηκαν σε δοκιμαστική λειτουργία οι γεννήτριες την ίδια ημέρα 4-5 ώρες νωρίτερα πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να διερευνηθεί γιατί δεν λειτούργησαν άμεσα οι γεννήτριες.

Η προσοχή όλων επικεντρώθηκε στην αποκατάσταση της παροχής ρεύματος στη ΜΕΘ. Ενισχύθηκε άμεσα με εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό η ΜΕΘ και λόγω της ώρας της αλλαγής βάρδιας υπήρχε ένας τουλάχιστον νοσηλευτής ανά ασθενή. Δεν χρειάστηκε η παρέμβασή τους αφού λειτούργησαν κανονικά όλοι οι αναπνευστήρες που διαθέτουν εφεδρική μπαταρία με διάρκεια πάνω από (90) ενενήντα λεπτά. Το ίδιο ισχύει και για τα monitor που επίσης λειτούργησαν κανονικά.

Δεν χρειάστηκε, όπως ανακριβώς αναπαράχθηκε από πολλά μέσα, η χειροκίνητη υποστήριξη της αναπνευστικής λειτουργίας και παροχή Οξυγόνου με τη χρήση ασκού, αν και υπήρξε η ανάλογη προετοιμασία και οργάνωση από τη νοσηλευτική υπηρεσία. Υπήρξε οργάνωση για υποστήριξη των ασθενών με μηχανικό αερισμό για πολύ περισσότερο χρόνο, αφού προνόησαν οι υπηρεσίες και μετέφεραν εφεδρικούς αναπνευστήρες και monitors από την καρδιολογική μονάδα. Εφεδρική πάντα παρέμεινε η γεννήτρια του ΓΝΘ «Άγιος Δημήτριος» που δεν χρειάστηκε να τεθεί σε λειτουργία για να λειτουργήσουν οι αναπνευστήρες και η ΜΕΘ γενικότερα.

Σε καμία περίπτωση δεν κινδύνεψε καμιά ανθρώπινη ζωή αφού η επέμβαση ήταν άμεση και είχαν ληφθεί όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα.

Και όλα αυτά χάρη στον καλό συντονισμό όλων των υπηρεσιών, την οργάνωση και καθοδήγηση του Αναπληρωτή Διευθυντή της ΜΕΘ και όλων των Εντατικολόγων και κυρίως την αυταπάρνηση και υπευθυνότητα των ακούραστων νοσηλευτών με επικεφαλής τη Διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας.

Ένα μεγάλο Ευχαριστώ προς όλους όσους συνέβαλαν να μη δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ