Skip to main content

Διευκρινίσεις Κόπτση για ολιγομελή τμήματα-αναπληρωτές σε Κ. Μακεδονία

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας αναλύει την ισχύουσα κατάσταση με τα ολιγομελή τμήματα και τις προσλήψεις αναπληρωτών.

Απάντηση σε δημοσιεύματα σχετικά με τα ολιγομελή τμήματα και τις προσλήψεις αναπληρωτών στην Κεντρική Μακεδονία, προκειμένου «να υπάρξει αποκατάσταση όσων εντέχνως διαστρεβλώθηκαν» δίνει με ανακοίνωσή του ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Κόπτσης.

Ο κ. Κόπτσης επισημαίνει πως «σε έγγραφό μας προς τους Διευθυντές Εκπαίδευσης αναφέρουμε μεταξύ άλλων πως η διαχείριση των ολιγομελών τμημάτων αποτελεί ευθύνη κατ΄ αρχήν των Διευθύνσεων Δ.Ε. και κατ’ επέκταση της Περιφερειακής Διεύθυνσης ώστε σε τελική φάση η έγκρισή τους να πραγματοποιηθεί από την κα Υπουργό. Κάτι που αποκρύπτεται είναι πως φέτος εγκρίθηκαν στα σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας 157 ολιγομελή τμήματα περισσότερα από πέρσι, ανεβάζοντας το σύνολο των εγκεκριμένων ολιγομελών τμημάτων των ΓΕ.Λ. στα 453 και των ΕΠΑ.Λ. στα 255, αριθμός πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με οποιαδήποτε προηγούμενη σχολική χρονιά».

Και προσθέτει: «Αυτή τη στιγμή εκκρεμεί ένας επιπλέον μικρός αριθμός ολιγομελών τμημάτων. Πρόκειται όμως για αιτήματα που δεν υποβλήθηκαν από τις οικείες Διευθύνσεις Δ.Ε. εμπρόθεσμα αλλά τον Σεπτέμβριο, με αποτέλεσμα να υφίσταται μια αναστάτωση που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.

»Οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών και οι προσλήψεις αναπληρωτών αποτελούν αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας. Κατά τη φετινή σχολική χρονιά ξεπέρασαν ήδη κάθε προηγούμενο και, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο, οι προσλήψεις αναπληρωτών θα συνεχιστούν με στόχο την κάλυψη όλων των εναπομεινάντων κενών.

»Η σχέση μεταξύ ολιγομελών τμημάτων και αναγκών για αναπληρωτές είναι προφανής, ακόμη και για μη ειδικούς: όταν οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί δεν επαρκούν, οι διδακτικές ανάγκες για τη λειτουργία των ολιγομελών τμημάτων μπορούν να καλυφθούν μόνο με προσλήψεις, οι οποίες όμως, αν και σημαντικά αυξημένες φέτος σε σχέση με το παρελθόν, όλως παραδόξως δεν κάλυψαν όλα τα κενά.

»Περίπου 4.500 αναπληρωτές με την α΄ και β΄ φάση προσλήψεων στην Κεντρική Μακεδονία (2.500 στην ειδική αγωγή), παράλληλα με σχεδόν 2.000 αποσπάσεις τη φετινή χρονιά (συνολικά 1.000 περισσότερες από πέρσι) και στις δύο βαθμίδες έπρεπε να συνεπάγονται ότι οι βασικές τουλάχιστον ανάγκες έχουν καλυφθεί πλήρως. Εντούτοις συνεχίζει να εμφανίζεται κάποιος αριθμός κενών, γεγονός που μπορεί να αποδοθεί μόνο σε έλλειψη ορθολογικής διαχείρισης από κάποια ΠΥΣΔΕ.

»Όπως είναι φυσικό, το όριο προσλήψεων είναι εξ αντικειμένου πεπερασμένο και είναι λογικό να δίνεται απόλυτη προτεραιότητα στην πλήρη κάλυψη των υφιστάμενων κενών έναντι τυχόν νέων που μπορεί να προκύπτουν από συμπληρωματικά αιτήματα.

»Σε κάθε περίπτωση, οι προσλήψεις πρέπει να συνοδεύονται από την απαραίτητη ορθή διαχείριση του υφιστάμενου εκπαιδευτικού δυναμικού και την έγκαιρη ολοκλήρωση των τοποθετήσεων, διαθέσεων και συμπληρώσεων, ώστε να μπορεί να διαπιστωθεί ποια κενά είναι πραγματικά και ποια εμφανίζονται ως τέτοια λόγω καθυστερήσεων ή άλλων πρακτικών.

»Περαιτέρω, συνεχίζουν να υπάρχουν κάποιες Διευθύνσεις στις οποίες δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι τοποθετήσεις, ενώ ταυτόχρονα η διαχείριση του εκπαιδευτικού δυναμικού σε ορισμένες περιπτώσεις παρουσιάζει μία εικόνα που δημιουργεί στρεβλές εντυπώσεις.

»Είναι αυτονόητο πως δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί ολιγομελές τμήμα χωρίς την έγκριση του ΥΠΑΙΘ και, πολύ περισσότερο, δεν είναι δυνατόν να τοποθετούνται εκπαιδευτικοί και να ζητούνται επιπλέον αναπληρωτές για κάλυψη αναγκών σε ολιγομελή που δεν έχουν ακόμη εγκριθεί. Ούτε είναι δυνατόν ένα μήνα μετά τις προσλήψεις αναπληρωτών ορισμένοι από αυτούς να εμφανίζονται στο myschool χωρίς πλήρες διδακτικό ωράριο.

»Η κατάσταση αυτή αποβαίνει σε βάρος των μαθητών και προκαλεί εύλογες διαμαρτυρίες των γονιών που διεκδικούν το αυτονόητο: να διδάσκονται τα παιδιά από την αρχή της χρονιάς τα μαθήματα που προβλέπονται στο ωρολόγιο πρόγραμμα της τάξης τους, ιδίως αν δεν υφίσταται πραγματικό κενό εκπαιδευτικών.

»Παθογένειες του παρελθόντος, όπως αυτές που προαναφέρθηκαν, πρέπει επιτέλους να εκλείψουν.  Για να το πετύχουμε, οφείλουμε όλοι μας να εργαστούμε εντατικά, με ευθύνη και συνέπεια ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων προς όφελος των μαθητών, η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και η χρηστή διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Τα παραπάνω δεν αποτελούν προσκόλληση σε τύπους αλλά είναι αυτονόητη υποχρέωση όλων μας, σύμφυτη με τους ρόλους που έχουμε αναλάβει» καταλήγει ο κ. Κόπτσης.

Να σημειωθεί πως στις 15 Οκτωβρίου ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας είχε αποστείλει έγγραφο προς τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, δίνοντας καταληκτική ημερομηνία την επομένη, 16 Οκτωβρίου, για να ολοκληρώσουν όλες τις τοποθετήσεις καθηγητών.