Skip to main content

Διεργασίες για συμμαχίες στους δήμους Καλαμαριάς και Παύλου Μελά

Όπως συμβαίνει σχεδόν κάθε φορά, ο τελικός αριθμός των υποψηφίων είναι μικρότερος σε σχέση με όσους είχαν εκδηλώσει αρχικά το ενδιαφέρον τους

Γράφει ο Σαλονικιός

Ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας κατά τον οποίο πρόκειται να ενταθούν οι διαβουλεύσεις μεταξύ τοπικών παραγόντων για τη διαμόρφωση των τελικών συνδυασμών στους διαφόρους δήμους. Όπως συμβαίνει σχεδόν κάθε φορά, ο τελικός αριθμός των υποψηφίων είναι μικρότερος σε σχέση με όσους είχαν εκδηλώσει αρχικά το ενδιαφέρον τους. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και τώρα, παρά τις διευκολύνσεις και τα κίνητρα τα οποία παρέχει ο «Κλεισθένης».

Διεργασίες τέτοιου είδους γίνονται σχεδόν σε όλους τους δήμους. Για παράδειγμα, πληροφορούμαι ότι στην Καλαμαριά ο δήμαρχος Θεοδόσης Μπακογλίδης ο οποίος θα διεκδικήσει την επανεκλογή του ως επικεφαλής του συνδυασμού «Συνεργασία για την Καλαμαριά» φέρεται να έχει δώσει τα χέρια με την Αμαλία Πασαλίδου η οποία ήταν υποψήφια το 2014 με το συνδυασμό «Πρωτοβουλία για την Καλαμαριά» και είχε λάβει 7,34%, εκλέγοντας δύο δημοτικούς συμβούλους.

Η Πασαλίδου, όπως άλλωστε και ο Μπακογλίδης, πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ, συνεπώς, πολιτική και ιδεολογική συνάφεια υπάρχει και απ’ ό,τι φαίνεται, τα βρήκαν και στα υπόλοιπα. Όπως, μάλιστα, μαθαίνω, η συνεργασία τους πρόκειται να ανακοινωθεί εντός των ημερών.
 
Ζυμώσεις, αλλά όχι τόσο προχωρημένες, γίνονται, μαθαίνω και στον δήμο Παύλου Μελά. Η συζήτηση εκεί αφορά δύο παρατάξεις οι οποίες έχουν ήδη διανύσει αρκετό μέρος της προεκλογικής διαδρομής. Πρόκειται για την «Προοδευτική Συμμαχία» με υποψήφια τη Σίσσυ Φραγκοπούλου και την παράταξη «Αλλάζω την πόλη μου» με υποψήφιο τον Δημήτρη Δεληγιάννη. Και οι δύο προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Η Φραγκοπούλου, η οποία διετέλεσε και μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, επιλέχθηκε από ομάδα εννέα δημοτικών συμβούλων οι οποίοι είχαν εκλεγεί με τρεις διαφορετικές παρατάξεις και έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Δεληγιάννης προέρχεται από την παράταξη του Διαμαντή Παπαδόπουλου, που διοικούσε τον δήμο από το 2010 έως το 2014.

Οι δύο παρατάξεις εκπροσωπούν τον λεγόμενο προοδευτικό χώρο. Έχουν αρκετές προγραμματικές συγκλίσεις εξ ου και εκατέρωθεν υπάρχουν στελέχη τα οποία θεωρούν ότι μπορούν να συμπορευτούν και πως αυτό είναι αναγκαίο προκειμένου να διεκδικήσουν με αξιώσεις τον δήμο. Στην προσπάθεια αυτή υπάρχουν δύο αγκάθια. Το πρώτο είναι βεβαίως το ποιος θα είναι ο τελικός υποψήφιος δήμαρχος και το δεύτερο ότι ήδη και οι δύο συνδυασμοί έχουν ανακοινώσει αρκετά ονόματα υποψηφίων δημοτικών συμβούλων που δύσκολα θα χωρέσουν πλέον σε ένα ψηφοδέλτιο. Ωστόσο, άμα θέλει η νύφη κι ο γαμπρός, όπως λέει ο λαός, όλα γίνονται…