Skip to main content

Διέρρευσαν 1,37 δισεκατομμύρια emails από ένα λάθος

Η διαρροή δεδομένων είναι τόσο τεράστια που υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε να έχει επηρεαστεί, τονίζει ερευνητής ασφαλείας

Τα στοιχεία τουλάχιστον 1,37 δισεκατομμυρίου λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου διέρρευσαν κατά λάθος εξαιτίας ενός ελαττωματικού αντιγράφου ασφαλείας στη βάση δεδομένων της εταιρείας ηλεκτρονικού μάρκετινγκ River City Media.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα The Guardian, εκτός από τις διευθύνσεις email, στη βάση δεδομένων περιέχονται προσωπικές πληροφορίες όπως πραγματικά ονόματα, διευθύνσεις IP και φυσικές διευθύνσεις προσώπων. Σύμφωνα με τους ερευνητές ασφαλείας της εταιρείας MacKeeper «η κατάσταση αυτή αποτελεί μια απτή απειλή για το ηλεκτρονικό απόρρητο και την ασφάλεια, λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτή η βάση δεδομένων περιλαμβάνει σχεδόν 1,4 δισεκατομμύριο λογαριασμούς email σε συνδυασμό με πραγματικά ονόματα, διευθύνσεις IP χρηστών και συχνά φυσικές διευθύνσεις».

Σύμφωνα με την MacKeeper, η διαρροή των πληροφοριών προήλθε από την River City Media, μια εταιρεία μάρκετινγκ η οποία αποστέλλει τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο μηνύματα την ημέρα σε όλον τον κόσμο και τα οποία συνήθως καταλήγουν στα φίλτρα spam των ηλεκτρονικών ταχυδρομείων.

Όπως δήλωσε ο ερευνητής ασφαλείας της MacKeeper Κρις Βίκερι, είχε ανακαλύψει τα μη ασφαλή δεδομένα τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους και συνεργαζόταν με τον οργανισμό ασφάλειας Spamhaus και την ειδησεογραφική ιστοσελίδα κυβερνοασφάλειας CSO Online για τη διερεύνηση της υπόθεσης. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν έχει γίνει πλήρης έλεγχος της τεράστιας βάσης δεδομένων, ωστόσο βρήκε διευθύνσεις που αντιστοιχούν σε πραγματικά πρόσωπα.

«Η διαρροή δεδομένων είναι τόσο τεράστια που υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε να έχει επηρεαστεί από αυτή την κατάσταση», γράφει ο Βίκερι στην αναφορά του, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.