Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022
x

ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΘ

Σκοπός του συνεδρίου είναι η προαγωγή της επιστήμης της Λειτουργικής, η οποία πραγματώνεται, μεταξύ άλλων, με την ανακάλυψη νέων λειτουργικών πηγών.

Διεθνές διαδικτυακό Συνέδριο με θέμα την πρόσφατη έρευνα στις λειτουργικές σπουδές διοργανώνει το Εργαστήριο Λειτουργικών Μελετών του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού του ΑΠΘ.

Το Διεθνές Συνέδριο, με τίτλο «Current Research in Liturgical Studies», θα διεξαχθεί μέσω zoom από τις 10 έως τις 12 Μαΐου 2021. Τελεί υπό την αιγίδα του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού  του ΑΠΘ και διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας.

Τις εργασίες του θα χαιρετίσουν ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, Καθηγητής Θεόδωρος Γιάγκου, ο Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού του ΑΠΘ, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χρήστου, και ο Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας Δρ Δαμασκηνός Ολκινουόρα, από την  Ιερά Μονή Ξενοφώντος.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου εντάσσεται και η Ε΄ Ετήσια Διάλεξη «εις μνήμην Ιωάννου Μ. Φουντούλη», στην οποία θα μιλήσει ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους, Αρχιμανδρίτης Εφραίμ, με θέμα «Τελευταίες λειτουργικές εκδόσεις της Μονής Βατοπαιδίου».

Σκοπός του Συνεδρίου και της Διάλεξης είναι η προαγωγή της επιστήμης της Λειτουργικής, η οποία πραγματώνεται, μεταξύ άλλων, με την ανακάλυψη και μελέτη νέων λειτουργικών πηγών, καθώς και με τη χρήση των σύγχρονων μεθόδων της τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται σήμερα στην έρευνα.

Το Συνέδριο παρέχει μια πλατφόρμα για μελετητές από διάφορες χώρες και ηπείρους καθώς τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε ένα αυξανόμενο επιστημονικό ενδιαφέρον για τον πλούσιο και ποικίλο κόσμο της χριστιανικής λειτουργίας. Μάλιστα, το ενδιαφέρον δεν επικεντρώνεται μόνο στις πρόσφατα ανακαλυφθείσες πηγές που φωτίζουν περαιτέρω την κατανόηση  για την ιστορία της λειτουργίας, αλλά και σε νέες μεθοδολογίες και διεπιστημονικές  προσεγγίσεις, όπως η χρήση ψηφιακών τεχνολογιών που έχουν φέρει επανάσταση σε μελέτες χειρογράφων. Επιπλέον, το πεδίο της λειτουργίας έχει αρχίσει να θεωρείται ως θεμελιώδες μέρος της χριστιανικής θεολογίας, με αποτέλεσμα την εμφάνιση πιο ολοκληρωμένων προσεγγίσεων στην έρευνα και τη διδασκαλία.

Για την παρακολούθηση των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου είναι απαραίτητη η συμπλήρωση της φόρμας εγγραφής στον σύνδεσμο: http://elm.past.auth.gr/?page_id=1174

Μετά την εγγραφή ο/η ενδιαφερόμενος/η θα λάβει στο mail του/της τον σύνδεσμο σύνδεσης στην πλατφόρμα zoom.

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα μεταδίδονται και από την ιστοσελίδα του Εργαστηρίου Λειτουργικών Μελετών του ΑΠΘ (http://elm.past.auth.gr/).

Περισσότερες πληροφορίες για το Συνέδριο και το Πρόγραμμα θα βρείτε στον ιστότοπο: http://elm.past.auth.gr/?page_id=1174
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ