Skip to main content

Διεθνές Πανεπιστήμιο:Μάσκες θαλάσσης μετατρέπονται σε οξυγονοθεραπείας

Εξαρτήματα μετατρέπουν τις κοινές μάσκες θαλάσσης σε μάσκες οξυγονοθεραπείας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την βοήθεια ασθενών του κορωνοϊού

Άμεση και κυρίως αποτελεσματική ήταν η ανταπόκριση δύο καθηγητών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος στις εκκλήσεις του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας και του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, για προστατευτικές προσωπίδες κατά του κορωνοϊού.

Ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Χημείας Γεώργιος Μάλιαρης και ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Φυσικής Νικόλαος Βορδός αξιοποίησαν την τεχνολογία των τρισδιάστατων εκτυπωτών για να δημιουργήσουν τις προστατευτικές προσωπίδες στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου στην Καβάλα. Ήδη οι προστατευτικές προσωπίδες που έφτιαξαν οι δύο καθηγητές χρησιμοποιούνται στα νοσοκομεία της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης.

Μάλιστα, σύντομα οι δύο καθηγητές του ΔΙΠΑΕ ξεκινούν με την ίδια μέθοδο και την παραγωγή εξαρτημάτων για τη μετατροπή κοινών μασκών θαλάσσης σε μάσκες οξυγονοθεραπείας, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βοήθεια ασθενών του κορωνοϊού.

Προκειμένου να στεφθεί το εγχείρημα με επιτυχία ο αντιπρύτανης Δημήτριος Μπαντέκας ενίσχυσε την προσπάθεια των δύο καθηγητών με την αγορά δύο επιπλέον 3D εκτυπωτών. Με τον τρόπο αυτό το ΔΙΠΑΕ βρίσκεται στην πρωτοπορία ανάμεσα στα ελληνικά ακαδημαϊκά ιδρύματα, στην υποστήριξη της προσπάθειας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού με πρακτικό τρόπο. Και συνεχίζει: Παράλληλα η πρωτοβουλία των δύο καθηγητών αποτελεί μία ακόμη απόδειξη των δυνατοτήτων της νέας τεχνολογίας που συνεπάγεται η ψηφιακή εποχή, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.