Skip to main content

Διεθνή έρευνα για τους ξένους μισθοφόρους στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ζητά η Αρμενία

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας επισήμανε πως η εμπλοκή ξένων μισθοφόρωναποτελεί απειλή για την ασφάλεια του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και της Αρμενίας.

Διεθνή έρευνα σχετικά με την παρουσία «ξένων μισθοφόρων» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ζήτησε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας καθώς οι αρμενικές δυνάμεις ανέφεραν ότι αιχμαλώτισαν δύο μισθοφόρους από τη Συρία.

Διαβάστε περισσότερα: Η Αρμενία υποστηρίζει ότι Σύροι μισθοφόροι στρατολογούνται στο Αζερμπαϊτζάν

Το Αζερμπαϊτζάν έχει επανειλημμένως αρνηθεί την παρουσία ξένων μαχητών στην εμπόλεμη ζώνη. Το υπουργείο Άμυνας της χώρας δεν έχει προς το παρόν ανταποκριθεί σε αίτημα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters να σχολιάσει σχετικά.

Εντωμεταξύ,σφοδρές μάχες μαίνονται κοντά στην πρώτη γραμμή της σύρραξης πάνω από τον θύλακα και σε επτά περιοχές περιμετρικά, κατά τις οποίες περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι, και πιθανόν πολλοί περισσότεροι, έχουν σκοτωθεί, από τότε που οι εχθροπραξίες ξεκίνησαν πριν από έναν και πλέον μήνα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας ανέφερε ότι ο Αμυντικός Στρατός του Αρτσάχ, όπως ονομάζονται οι αρμενικές δυνάμεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αιχμαλώτισε έναν δεύτερο Σύρο μαχητή το Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο μαχητής προέρχεται από την επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας. Ένας άλλος μαχητής, από την πόλη Χάμα, αιχμαλωτίστηκε την Παρασκευή.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, σε μια ανάρτηση στο Facebook, επισήμανε πως η εμπλοκή «ξένων μισθοφόρων» αποτελεί «απειλή όχι μόνο για την ασφάλεια του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και της Αρμενίας αλλά επίσης την ασφάλεια της διεθνούς κοινότητας και το θέμα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο μιας διεθνούς έρευνας».