Skip to main content

Διεθνής Αμνηστία: Ανησυχία μετά την αστυνομική επιχείρηση στα Εξάρχεια

Οι εξώσεις έρχονται σε περίοδο όπου ο πληθυσμός των προσφύγων στα ελληνικά νησιά αγγίζει ένα δραματικό ρεκόρ, τονίζει η οργάνωση.

Τη σοβαρή ανησυχία της εκφράζει η Διεθνής Αμνηστία για την αστυνομική επιχείρηση που διεξήχθη στην Αθήνα, στην περιοχή των Εξαρχείων, τα ξημερώματα της 26ης Αυγούστου, και η οποία κατέληξε στην έξωση 144 προσφύγων και μεταναστών/ριών που βρίσκονται σε ανάγκη προστασίας, συμπεριλαμβανομένων 35 ανηλίκων. Σύμφωνα με αναφορές, εκτελούνται διαδικασίες επιστροφής έναντι 10 ατόμων που διαπιστώθηκε ότι βρίσκονται σε καθεστώς παράτυπης μετανάστευσης.

Σύμφωνα με τις αναφορές, οι ελληνικές αρχές προχωρούν στη μεταφορά των 134 ανθρώπων που πλήττονται από τις εξώσεις σε υπάρχοντες επίσημους χώρους φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα, πολλοί από τους οποίους είναι υπερπλήρεις και με ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης. Επιπλέον, εκφράζουμε την ανησυχία μας για τον τρόπο εκτέλεσης των εξώσεων αυτών, καθώς, όπως φαίνεται, έγιναν χωρίς κατάλληλη προειδοποίηση και διαβούλευση με τους ανθρώπους που εμπλέκονται, αλλά και για τις επιπτώσεις τους, καθώς θα μπορούσαν να κάνουν την κατάσταση των ανθρώπων που υφίστανται την έξωση ακόμα πιο ευάλωτη. Επίσης, εξαιτίας της έντονης αστυνομικής παρουσίας, η επιχείρηση αυτή είχε, πιθανότατα, τραυματικές συνέπειες σε όσους και όσες ενεπλάκησαν, πολλοί/ες από τους οποίους/ες – όπως οι ανήλικοι/ες – βρίσκονται ήδη σε ευάλωτη κατάσταση.

Η επιχείρηση έρχεται σε συνέχεια μιας σειράς άλλων εξώσεων σε καταλήψεις στα Εξάρχεια, τον Απρίλιο του 2019, και πρέπει να ιδωθούν στο πλαίσιο της γενικευμένης κρίσης του συστήματος φιλοξενίας για τους πρόσφυγες. Τον Μάρτιο 2019, το τότε Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ξεκίνησε τη σταδιακή κατάργηση της παροχής στέγης και κοινωνικής υποστήριξης για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες στην Ελλάδα (πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ), εκθέτοντας χιλιάδες ανθρώπους σε σοβαρές δυσκολίες. Τον Ιούνιο 2019, η Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε τις ανησυχίες της στις ελληνικές αρχές, χωρίς να λάβει καμία απάντηση.

Οι εξώσεις έρχονται σε μια περίοδο όπου ο πληθυσμός των προσφύγων και μεταναστών/ριών στα ελληνικά νησιά αγγίζει ένα δραματικό ρεκόρ, με 24.000 άτομα στα νησιά και απότομη αύξηση των αφίξεων από τη θάλασσα. Καθώς η κατάσταση στα νησιά φτάνει σε οριακό σημείο και η δυνατότητα φιλοξενίας και υποστήριξης στην ηπειρωτική Ελλάδα γίνεται όλο και πιο δύσκολη, η Διεθνής Αμνηστία προτρέπει τις ελληνικές αρχές να αναλάβουν συγκεκριμένα μέτρα ώστε να διασφαλίσουν ότι θα προσφερθεί κατάλληλη στέγαση στα άτομα που πλήττονται από τις εξώσεις, και θα τους παρασχεθεί η βοήθεια που απαιτεί η κατάστασή τους.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ότι οι ανήλικοι/ες δεν θα υποστούν περιττές δυσκολίες και ότι θα τους παρασχεθεί άμεσα μια βιώσιμη λύση. Η Διεθνής Αμνηστία προτρέπει τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ότι κάθε εξατομικευμένη περίπτωση θα αντιμετωπιστεί σε συμφωνία με τον νόμο, ότι οι άνθρωποι θα έχουν τη δυνατότητα αποτελεσματικής πρόσβασης σε διαδικασίες ασύλου και μέτρα κοινωνικής ένταξης, και ότι σε κάθε περίπτωση, θα προστατευτούν από την επιστροφή σε συνθήκες κινδύνου. Αυτό περιλαμβάνει πιθανά σχέδια μεταφοράς ανθρώπων σε υπερπλήρεις καταυλισμούς (συμπεριλαμβανομένων των hotspot στα νησιά), που αυτή τη στιγμή είναι απολύτως ανίκανα να προσφέρουν κατάλληλες συνθήκες ζωής ή να ανταποκριθούν στις βασικές ανάγκες των προσφύγων και των μεταναστών/ριών.