Skip to main content

Διεθνής Αμνηστία: Η επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία δεν θα λύσει το πρόβλημα

Ο λόγος για τον οποίο (η βία) συνεχίζεται είναι ότι δεν ζητάμε από κανέναν να λογοδοτήσει και δεν υπάρχει δικαιοσύνη, δήλωσε ο Σαλίλ Σέτι.

Τα αμερικανικά πλήγματα σε μια αεροπορική βάση του συριακού καθεστώτος δεν μπορούν να υποκαταστήσουν μια πραγματική έρευνα για τη φερόμενη επίθεση με χημικά από τις κυβερνητικές δυνάμεις στην κοινότητα Χαν Σεϊχούν, υποστήριξε σήμερα ο επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε στη Συρία, ο λόγος για τον οποίο (η βία) συνεχίζεται είναι ότι δεν ζητάμε από κανέναν να λογοδοτήσει και δεν υπάρχει δικαιοσύνη», είπε ο Σαλίλ Σέτι μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν αεροπορικά πλήγματα σε μια βάση (...) δεν θα επιλύσει το πρόβλημα», πρόσθεσε.

Την περασμένη εβδομάδα η Ουάσινγκτον εξαπέλυσε την πρώτη άμεση στρατιωτική επίθεσή της εναντίον του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, αφού τον κατηγόρησε ως υπεύθυνο για τον θάνατο δεκάδων αμάχων από χημικά όπλα. Για τον Σέτι ωστόσο, η αντίδραση σε αυτήν την επίθεση είναι ανεπαρκής.

«Η απάντηση θα πρέπει να εντάσσεται στο πλαίσιο μιας συνολικής προσπάθειας ώστε (οι υπεύθυνοι) να λογοδοτήσουν. Δεν γίνεται να έχουμε απλώς και μόνο μια αυθόρμητη αντίδραση», είπε, ζητώντας τη διεξαγωγή έρευνας από τον ΟΗΕ.