Skip to main content

Διεθνής Αμνηστία: Η καθολική απαγόρευση των συγκεντρώσεων πρέπει να ανακληθεί

Η Διεθνής Αμνηστία είχε εκφράσει τις ανησυχίες της σχετικά με την αξιοποίηση του κορωνοϊού ως προσχήματος για την καθολική απαγόρευση των διαδηλώσεων

«Δυσανάλογο περιορισμό στα δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης και της ειρηνικής συνάθροισης» συνιστά σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η γενική απαγόρευση των δημοσίων συναθροίσεων, και καλεί επιεγόντως τις αρχές να την ανακαλέσουν.

Σε σχετική ανακοίνωση της οργάνωσης, ο Νιλς Μουίζνιεκς, περιφερειακός διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη, δήλωσε ότι «ορισμένοι περιορισμοί στο δικαίωμα της ειρηνικής συνάθροισης για τον έλεγχο της πανδημίας μπορούν να είναι επιτρεπτοί, αλλά πρέπει να πληρούν τις αρχές της αυστηρής αναγκαιότητας και της αναλογικότητας. Οι κυβερνήσεις δεν έχουν καμία λευκή επιταγή για να περιορίσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές».

Αντίστοιχα, τον Σεπτέμβριο του 2020, η Διεθνής Αμνηστία είχε εκφράσει τις ανησυχίες της σχετικά με «την αξιοποίηση του κορωνοϊού ως προσχήματος» για την καθολική απαγόρευση των διαδηλώσεων στη Γαλλία.