Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021
x

ΑΠΟ 25 ΩΣ 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΟΙΝΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΩΝ

Για 20η χρονιά διοργανώνεται ο Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου και Αποσταγμάτων στη Θεσσαλονίκη από τους Οινοποιούς της Βορείου Ελλάδος.

Με στόχο την ενημέρωση των επαγγελματιών στους κλάδους εστίασης και πώλησης ποιτών  διοργανώνεται στο τέλος Φεβρουαρίου για εικοστή χρονιά στη Θεσσαλονίκη ο διαγωνισμός οίνου και αποσταγμάτων.

Πρόκειται για έναν διαγωνισμό που πραγματοποιούν οι Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος, συμβάλλοντας έτσι στην ανάδειξη εξαίρετων δειγμάτων που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα, τα οποία δοκιμάζονται  αξιολογούνται και βαθμολογούνται από εξειδικευμένους γευσιγνώστες-κριτές, από την Ελλάδα και το εξωτερικόΣύμφωνα με τους Οινοποιούς Βορείου Ελλάδος, η συμμετοχή των αποσταγματοποιών και ποτοποιών στον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης αποτελεί ένδειξη συμπόρευσης και συλλογικής στάσης απέναντι στο φαινόμενο της αμφιβόλου ποιότητος «χύμα», γεγονός που συμβάλει στην υγιή τροφοδότηση της αγοράς και στην πραγματική απόλαυση των καταναλωτών.

Οι κατηγορίες των διαγωνιζόμενων αποσταγμάτων αμπελοοινικής προελεύσεως είναι:

1. Αποστάγματα στεμφύλων σταφυλής (τσίπουρο ή τσικουδιά)

2. Αποστάγματα οίνου

3. Brandy

4. Αποστάγματα σταφυλής

5. Αποστάγματα σταφίδας

6. Αποστάγματα οινολασπών

Αξίζει να σημειωθεί πως τα δείγματα που συμμετέχουν στην κατηγορία αυτή διαγωνίζονται ξεχωριστά ως ειδικό τμήμα της διοργάνωσης, με τη δική του επιτροπή εξειδικευμένων κριτών και αποσπούν ανάλογα με τη βαθμολογία τους, χρυσό, ασημένιο ή χάλκινο μετάλλιο.

Αντίστοιχα, ανάλογα με τη βαθμολογία που θα αποσπάσουν, έχουν το δικαίωμα να φέρουν στη φιάλη τους το χρυσό, ασημένιο ή χάλκινο αυτοκόλλητο μετάλλιο (sticker), διακριτικό ποιότητα που εξασφαλίζει την επιλογή του κοινού.

Το δείγμα με την υψηλότερη βαθμολογία, βραβεύεται ως το «Καλύτερο Απόσταγμα» του Διαγωνισμού, ενώ έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει το αντίστοιχο αυτοκόλλητο μετάλλιο (sticker) για τις φιάλες του.

Η 20ή διοργάνωση του Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης, του σημαντικότερου οινικού θεσμού στην Ελλάδα και του μοναδικού Διαγωνισμού για Αποστάγματα Αμπελοοινικής Προέλευσης, θα πραγματοποιηθεί φέτος στις 25, 26 και 27 Φεβρουαρίου 2020.

Ημερομηνία προθεσμίας αποστολής των δηλώσεων συμμετοχής και των δειγμάτων (οίνων και αμπελοοινικών αποσταγμάτων) είναι η Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου.

Περισσότερες πληροφορίες για τον ΔΔΟΑΘ, τον θεσμό, το προφίλ και τους στόχους του, καθώς και για τους προσκεκλημένους γευσιγνώστες-κριτές, τους Associate Judges (εκπαιδευόμενοι κριτές), τον κανονισμό, τα μετάλλια, τις ειδικές διακρίσεις, τους χορηγούς, τους χορηγούς επικοινωνίας, τα αποτελέσματα και την τελετή απονομής, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.tiwc.gr
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ