Skip to main content

Διεθνής Ημερίδα στο ΑΠΘ: Γυναίκες και Δίκαιο από την Αρχαιότητα στη Νεωτερικότητα

Εκδήλωση για τις γυναίκες και το δίκαιο διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Ιστορίας του Δικαίου σε συνεργασία με τη Νομική Σχολή του ΑΠΘ.

«Γυναίκες και Δίκαιο από την Αρχαιότητα στη Νεωτερικότητα» είναι το θέμα της διεθνούς ημερίδας που διοργανώνουν η Ελληνική Εταιρεία Ιστορίας του Δικαίου και η Νομική Σχολή του ΑΠΘ, την Παρασκευή 6 Μάϊου 2022 και ώρες 9.00 με 15.30, στην Αίθουσα 319 (Αίθουσα Συνεδριάσεων) της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Καθηγητής Παναγιώτης Γκλαβίνης.

«Γυναίκες καταπιεσμένες, γυναίκες χειράφετες, δούλες, μητέρες, σύζυγοι, θεές. Γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο και άλλες που επέλεξαν ή αναγκάστηκαν να ζουν στη σκιά... Ποια ζητήματα τις απασχολούσαν στο παρελθόν και ποια σήμερα; Ποιους κινδύνους αντιμετώπιζαν σε κόσμους ακραιφνώς πατριαρχικά δομημένους και σε άλλους, της νεωτερικότητας, με δικαιώματα που κατοχυρώθηκαν μέσα από αγώνες; Ποια βήματα έχουν γίνει στο ζήτημα της διάκρισης των φύλων στο οικογενειακό, εργασιακό, πολιτικό και κοινωνικό πεδίο; Ποιες αναφορές και ποιοι συσχετισμοί μπορούν να γίνουν ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα;»

Στα παραπάνω ερωτήματα θα επιχειρήσουν να απαντήσουν διακεκριμένοι/-ες επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. «Η Ιστορία θέτει ζητήματα επίκαιρα στη διαχρονία και μας προκαλεί να αναστοχαστούμε την πορεία της Πολιτικής και του Δικαίου και να αντλήσουμε συμπεράσματα ουσιώδη για τους όρους της ζωής μας και σήμερα» αναφέρουν οι διοργανωτές της εκδήλωσης.
 
Οι εργασίες της ημερίδας θα μεταδοθούν ζωντανά από τον σύνδεσμο: https://www.auth.gr/video/video-diethnis-imerida-ellinikis-etaireia/


 

Δείτε το πρόγραμμα της ημερίδας εδώ.