Skip to main content

Διεθνείς κρίσεις: Συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν

Εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης στη Λιβύη ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν υποδέχθηκε στην Άγκυρα τον ρώσο ομόλογό του Πούτιν.

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί με κανέναν τους εταίρους του έστειλε στην Άγκυρα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ερχόμενος στην Κωνσταντινούπολη μέσω Δαμασκού, όπου πραγματοποίησε απρόσμενη για την Τουρκία συνάντηση με τον πρόεδρο Άσαντ. Μάλιστα οι δύο άντρες επισκέφθηκαν το τέμενος στο οποίο είχε πει ότι θα προσευχηθεί ο πρόεδρος Ερντογάν όταν φύγει ο Άσαντ από την εξουσία.

Ο εκπρόσωπος της προεδρίας κ. Καλίν απαντώντας σε ερωτήσεις χθες το βράδυ μετά το υπουργικό συμβούλιο στην Άγκυρα είπε πως είναι γνωστή η διαφωνία Άγκυρας-Μόσχας για τον Άσαντ, ενώ πρόσθεσε ότι οι βομβαρδισμοί στο Ιντλίμπ παραβιάζουν την διαδικασία της Αστάνα και αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς την βοήθεια της Ρωσίας.

Ο κ. Πούτιν έφτασε στην Κωνσταντινούπολη από χθες το βράδυ, ενώ αναμενόταν σήμερα το πρωί για τα εγκαίνια του αγωγού Turk Stream.

H συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν ξεκίνησε με μια ώρα καθυστέρηση και διήρκεσε δυο περίπου ώρες, ενώ μετά την ολοκλήρωσή της δεν πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου. Μετά τα εγκαίνια του αγωγού ο κ. Πούτιν περιορίστηκε να πει ότι η οικονομική συνεργασία των δύο χωρών αναπτύσσεται παρά τα εμπόδια. Από την πλευρά του ο κ. Ερντογάν μεταξύ άλλων επανέλαβε ότι κανένα πρότζεκτ στην Ανατολική Μεσόγειο που αποκλείει την Τουρκία δεν μπορεί να υλοποιηθεί ούτε από οικονομική, ούτε νομική, αλλά ούτε και διπλωματική άποψη.

Αγκάθι στις σχέσεις Άγκυρας-Μόσχας και η κατάσταση στην Λιβύη

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι αμέσως μετά τα εγκαίνια οι Πούτιν και Ερντογάν συνέχισαν στην συνάντηση αυτή την φορά με την συμμετοχή των υπουργών εξωτερικών και άμυνας. Κάτι που σημαίνει ότι συνεχίζονται διαπραγματεύσεις πιθανότατα για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στην Λιβύη.

Στα αγκάθια στις σχέσεις Άγκυρας-Μόσχας όπως είναι γνωστό έχει προστεθεί και η κατάσταση στην Λιβύη. Ο κ. Πούτιν στηρίζει τον Χαφτάρ. Ο κ. Ερντογάν που έχει υπογράψει τα δύο μνημόνια με την κυβέρνηση Σαράτς κατηγορεί δημόσια την Μόσχα για την παρουσία της ιδιωτικής εταιρίας ασφαλείας Βάγκνερ στο πεδίο της Λιβύης και στο πλευρό του Χαφτάρ.

Τώρα που βγαίνουν στην δημοσιότητα και ειδήσεις για τις πρώτες τουρκικές δυνάμεις που έφτασαν στην Τρίπολη με αντιαεροπορικό εξοπλισμό η συνάντηση καθίσταται καίρια, καθώς σε αντίθεση με την Συρία όπου βρέθηκε κοινός τόπος για την παρουσία του τουρκικού στρατού, η επιτροπή της Άγκυρας, που είχε μεταβεί στην Μόσχα για μια παρόμοια συμφωνία, είχε επιστρέψει με άδεια χέρια.

Αντρέας Ρομπόπουλος, Κωνσταντινούπολη

Πηγή: Deutsche Welle