Skip to main content

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Βγαίνει ο φετινός χειμώνας, πιο δύσκολος ο επόμενος

Οι πραγματικές προκλήσεις θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, όταν τα αποθέματα που τελείωσαν θα πρέπει να γεμίσουν ξανά.

Με κρατημένη την ανάσα παρακολουθούν οι ειδικοί τις εξελίξεις στο φυσικό αέριο, προσπαθώντας να προβλέψουν και να προλάβουν τα χειρότερα που φέρνει η ενεργειακή κρίση.

Η Ευρώπη μπορεί να περάσει με δυσκολία από την τρικυμία του φετινού χειμώνα, χάρη στη βοήθεια των γεμάτων δεξαμενών φυσικού αερίου, αλλά θα εισέλθει σε βαθύτερη ενεργειακή κρίση το επόμενο έτος, δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ).

Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν γεμίσει τις δεξαμενές αποθήκευσης στο 90% περίπου της χωρητικότητάς τους, μετά τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία ως απάντηση στις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Οι τιμές του φυσικού αερίου, που αυξήθηκαν τους μήνες μετά την έναρξη του πολέμου, έχουν υποχωρήσει, αλλά αυτό θα μπορούσε να διαρκέσει ελάχιστα, καθώς οι χώρες ανταγωνίζονται για την αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και άλλες λύσεις, εναλλακτικές των παραδόσεων από τους ρωσικούς αγωγούς.

Το νέο έτος οι πραγματικές προκλήσεις από την ενεργειακή κρίση

Για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του βάρους από τις αυξημένες τιμές, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου, ένα ζήτημα που έχει διχάσει το μπλοκ των 27 κρατών-μελών, καθώς ορισμένες χώρες ανησυχούν ότι θα μπορούσε να καταστήσει δυσκολότερη την εξασφάλιση του εφοδιασμού.

«Με τις αποθήκες φυσικού αερίου σχεδόν στο 90%, η Ευρώπη θα επιβιώσει τον ερχόμενο χειμώνα με μερικά μόνο πλήγματα, όσο δεν υπάρχουν πολιτικές ή τεχνικές εκπλήξεις» δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Φινλανδία ο Φατίχ Μπιρόλ, εκτελεστικός διευθυντής του IEA με έδρα το Παρίσι.

Οι πραγματικές προκλήσεις θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, όταν τα αποθέματα θα πρέπει να γεμίσουν ξανά, αφού η υψηλή ζήτηση του χειμώνα θα τα έχει αποστραγγίσει στο 25%-30%.

«Αυτός ο χειμώνας είναι δύσκολος, αλλά ο επόμενος μπορεί να είναι ακόμα πιο δύσκολος», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μπιρόλ.
Οι ζημιές στον Nord Stream επιδεινώνουν την κατάσταση

Μέχρι που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, στα τέλη Φεβρουαρίου, ο αγωγός Nord Stream 1, κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα, από τη Ρωσία στη Γερμανία ήταν μια από τις κύριες πηγές φυσικού αερίου της Δυτικής Ευρώπης.

Ο Nord Stream 1 περιλαμβάνει δύο ξεχωριστές γραμμές, όπως και ο Nord Stream 2, ο οποίος ήταν γεμάτος με φυσικό αέριο, αλλά δεν παρέδωσε ποτέ προμήθειες στην Ευρώπη, καθώς η Γερμανία ανέστειλε την εξουσιοδότηση λίγο πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.

Σήμερα, τρεις από τις τέσσερις γραμμές έχουν απενεργοποιηθεί από τις τεράστιες διαρροές, τις οποίες Δύση και Ρωσία αποδίδουν σε δολιοφθορά. Την Τρίτη, μάλιστα, οι Αρχές της Δανίας δήλωσαν ότι και η τέταρτη ήταν υπό πίεση.