Skip to main content

Συρίγος: Το Ορούτς Ρέις αποσύρθηκε, αλλά Μπαρμπαρός-Γιαβούζ συνεχίζουν

Η Ελλάδα δεν μπορεί να ακολουθήσει τον παραλογισμό της Τουρκίας και η Χάγη αποτελεί μέρος της δυναμικής της Ελλάδας, όπως εξηγούν διεθνολόγοι.

Μπορεί το Ορούτς Ρέις να αποσύρθηκε, κάτι που φαίνεται ως θετικό βήμα αποκλιμάκωσης, όμως το μήνυμα της Τουρκίας προς την Ελλάδα παραμένει σαφές, υποστήριξε ο διεθνολόγος, Άγγελος Συρίγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως εξήγησε, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εντοπίζει τις διαφορές γύρω από τις θαλάσσιες ζώνες.

Μάλιστα, από τα τρία πλοία που είχαν οι Τούρκοι στη Μεσόγειο έχει αποσυρθεί μόνο το Ορούτς Ρέις, ενώ το Μπαρμπαρός και το Γιαβούζ παραμένουν στην κυπριακή ΑΟΖ.

Συνεχίζουν να παραβιάζουν ευρωπαϊκά κυριαρχικά δικαιώματα στην Κύπρο, τόνισε ο διεθνολόγος.

«Τις κυρώσεις επιβάλλει η ΕΕ για πράγματα που συμβαίνουν στις θαλάσσιες ζώνες κρατών-μελών της. Δεν είναι μόνο η Ελλάδα είναι και η Κύπρος. Στο τραπέζι παραμένουν ισχυρές κυρώσεις», είπε.

«Θα πρέπει να συνεχιστεί η ελληνική δραστηριότητα στην Ευρώπη», υποστήριξε, παράλληλα, ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.

Και εξήγησε: «Αν έχουμε λαβωμένο και χτυπημένο γείτονα, θα είναι πιο επιθετικός απέναντί μας. Δε μπορούμε να ακολουθήσουμε, όμως, αυτόν τον παραλογισμό. Η δυναμική που έχουμε είναι το διεθνές δικαστήριο της Χάγης», επεσήμανε.