Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Η εταιρεία πληροφορικής που σαρώνει τα διεθνή βραβεία

Με 650 πελάτες και παρουσία από την Αγγλία και την Ελβετία μέχρι την Ολλανδία και τη Γερμανία η Softweb διαπρέπει με την τεχνολογία Pocketwarp.

Έχει βραβευτεί πολλές φορές σε διεθνείς τεχνολογικές διοργανώσεις όπως η CEBIT, η MWC και η Web Summit, ενώ ανακηρύχθηκε National Winner 2019 στα European Business Awards στην κατηγορία Digital Technology. Έχει περισσότερους από 650 πελάτες και διαθέτει παρουσία από την Αγγλία και την Ελβετία μέχρι την Ολλανδία και τη Γερμανία. Και όλα αυτά με μέσο όρο ηλικίας εργαζομένων τα 30 χρόνια. Στην καρδιά της θεσσαλονικιώτικης Softweb, εταιρείας ανάπτυξης επιχειρηματικού λογισμικού για web και mobile, βρίσκονται δύο παλιοί συμμαθητές, ο Χαράλαμπος Δημητρακόπουλος (αριστερά στην κεντρική φωτογραφία) και ο Αλέξανδρος Ασημακόπουλος (δεξιά στη φωτογραφία), που ένωσαν τις δυνάμεις τους για να «παντρέψουν» την επιχειρηματική διορατικότητα του ενός με τις ικανότητες του άλλου στην πληροφορική.

Κομβικό σημείο στην πορεία της εταιρείας ήταν η δημιουργία του Pocketwarp, ενός ολοκληρωμένου συστήματος online διασύνδεσης πολλαπλών back-end συστημάτων (ERP, CRM, web/mobile CMS), που αποτέλεσε και την τεχνολογική βάση πάνω στην οποία αναπτύσσονται όλες οι λύσεις και τα προϊόντα λογισμικού που διαθέτει σήμερα η Softweb. Τα προϊόντα της εστιάζουν στα πεδία του e-commerce  και του m-commerce, με σκοπό να βοηθήσει τις επιχειρήσεις στο κομμάτι των πωλήσεων, στη βελτιστοποίηση των σχέσεων με τους πελάτες τους, αλλά και στη γενικότερη αναβάθμιση της λειτουργίας τους.



Οι πελάτες της προέρχονται από τη βιομηχανία, τον τουρισμό και την παροχή υπηρεσιών μέχρι τη μόδα, την εκπαίδευση και το Δημόσιο. Είναι δε η εταιρεία που δημιούργησε για λογαριασμό του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης το portal thessaloniki.travel.

Η Softweb διαθέτει από το 2014 γραφείο και στην Αθήνα, ενώ εξετάζει αυτόν τον καιρό το ενδεχόμενο επέκτασης με φυσική παρουσία στην Κύπρο. Επίσης θέλει να διευρύνει περαιτέρω τις δράσεις της στο εξωτερικό, όπου σήμερα πραγματοποιεί το 30% του τζίρου της. Μάλιστα, στις επόμενες αγορές που βλέπει έχει θέσει ως προτεραιότητα την Ισπανία. Στόχος της άλλωστε είναι οι εκτός συνόρων πωλήσεις να φτάσουν σύντομα στο 50% του τζίρου της.

Η Softweb έχει ένα σημαντικό R&D (έρευνα και ανάπτυξη) τμήμα, στο πλαίσιο της συνεχούς ανάπτυξης νέων προϊόντων. Μάλιστα, στην επόμενη τριετία δρομολογεί τρία καινούρια προϊόντα, εκ των οποίων το ένα θα υποστηρίζει τις εταιρείες που συμμετέχουν σε εκθέσεις, ώστε να συλλέγουν και να μπορούν να αξιοποιούν με δομημένο τρόπο στοιχεία από πελάτες και προμηθευτές.

Σήμερα η Softweb απασχολεί 30 άτομα, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι προγραμματιστές, ενώ έχει στόχο εντός της επόμενης διετίας να φτάσουν τα 50.
 
Ο επιχειρηματίας και ο πληροφορικάριος

Ο Χαράλαμπος Δημητρακόπουλος ήξερε από παιδί πως θα έφτιαχνε τη δική του επιχείρηση. Μάλιστα, έλεγε συχνά πως αν δεν τα κατάφερνε, θα άνοιγε τουλάχιστον ένα… περίπτερο. Με σπουδές πληροφορικής στην Ελλάδα και μεταπτυχιακό στα χρηματοοικονομικά στην Αγγλία, ήταν αποφασισμένος, επιστρέφοντας, να συνδυάσει τις σπουδές του και να δημιουργήσει την Softweb. Από την άλλη ο Αλέξανδρος Ασημακόπουλος, με πτυχίο και μεταπτυχιακό στην πληροφορική, είχε μεγάλη αγάπη για το αντικείμενο. Και οι δύο έβαλαν τους υπολογιστές στη ζωή τους από μικρά παιδιά. Οι δρόμοι τους είχαν χωριστεί για χρόνια, όμως διασταυρώθηκαν ξανά με τη Softweb, όπου ένωσαν τις δυνάμεις τους σε ηλικία μόλις 23 ετών. Η εταιρεία ξεκίνησε αρχικά ως κατασκευαστής ιστοσελίδων, σύντομα όμως φάνηκε ότι οι ανάγκες των επιχειρήσεων-πελατών της ήταν πολύ περισσότερες και πολυπλοκότερες. Έτσι το 2012 η Softweb δημιούργησε τη δική της τεχνολογία, το Pocketwarp, μια τεχνολογία διασύνδεσης business εφαρμογών, στην οποία βασίστηκε και η ανάπτυξη του επιχειρηματικού της λογισμικού στη συνέχεια.



Το Pocketwarp λειτουργεί ως ενδιάμεσος ανάμεσα στα συστήματα μιας επιχείρησης, συλλέγει δεδομένα και ροές εργασιών, τα ενοποιεί, τα μορφοποιεί και τα αποδίδει σε web και mobile εφαρμογές. Για παράδειγμα μια εταιρεία διαθέτει τα προϊόντα της σε ένα σύστημα ERM και τη διαθεσιμότητά τους σε ένα σύστημα WMS. Η τεχνολογία της Softweb τα ενοποιεί, μορφοποιώντας τα παράλληλα, ώστε να είναι διαθέσιμα στην επιχείρηση ανά πάσα στιγμή σε μια web ή mobile εφαρμογή.   

«Ο μικρότερος εργαζόμενός μας είναι 24 χρονών. Επενδύουμε στους ανθρώπους μας, γιατί αυτού αποτελούν τη βάση της εταιρείας» λέει στη Voria.gr ο Χαράλαμπος Δημητρακόπουλος.