Skip to main content

Διευκρινιστική ανακοίνωση από το Φανάρι για τις δηλώσεις Βαρθολομαίου στο CBS

«Ο όρος περί σταύρωσης σχετίζεται με την έκφραση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Πατριαρχείο. Τέτοιοι όροι υπάρχουν σε όλες τις γλώσσες και εννοούνται όχι με τη στενή έννοια, αλλά με βάση τις ένν
Διευκρινιστική ανακοίνωση για τις δηλώσεις περί σταύρωσης που έκανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο εκδόθηκε από το Φανάρι προς τα τουρκικά ΜΜΕ.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης, «ως πνευματικός ηγέτης που έχει καθήκον να εκφράζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πατριαρχείο, εξέφρασε τα προβλήματα με τον παραδοσιακά ρεαλιστικό και ταυτόχρονα προσεκτικό τρόπο του».

Στο κείμενο που συντάχθηκε στην τουρκική, αναφέρονται τα εξής:

«Ο όρος περί σταύρωσης σχετίζεται με την έκφραση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Πατριαρχείο. Τέτοιοι όροι υπάρχουν σε όλες τις γλώσσες και εννοούνται όχι με τη στενή έννοια, αλλά με βάση τις έννοιες που έχουν αυτοί στην κάθε γλώσσα.

Είναι προφανές ότι ο Πατριάρχης, καθώς απαντούσε στην ερώτηση στην οποία χρησιμοποιήθηκε ο όρος αυτός, δεν είχε πρόθεση να εκφράσει πιέσεις που προέρχονται από την κυβέρνησή μας.

Εξάλλου και ο πρωθυπουργός μας, ο οποίος ασχολείται ειλικρινά με τα προβλήματα της κοινότητάς μας, έχει εκφράσει ορισμένες φορές τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην πορεία προς το κράτος Δικαίου, χρησιμοποιώντας όχι εκφράσεις δυτικών γλωσσών, όπως η σταύρωση, αλλά εκφράσεις της τουρκικής γλώσσας, όπως το σάβανο. Τα κυβερνητικά στελέχη αντιμετωπίζουν τις ίδιες δυσκολίες κατά τις ειλικρινείς και καλοπροαίρετες πρωτοβουλίες τους με στόχο το δημοκρατικό κράτος Δικαίου, τις οποίες υποστηρίζει ο λαός μας.

Ο Πατριάρχης προσεύχεται πάντα για την ευημερία της χώρας μας και τις προσπάθειες και επιτυχίες της κυβέρνησης στην πορεία προς το κράτος Δικαίου. Η δημοσιοποίηση των δυσκολιών που υπάρχουν, δίχως αυτές να αποκρύπτονται, είναι αποτέλεσμα της εμπιστοσύνης προς το δημοκρατικό κοινωνικό σύστημα. Όλοι οι σώφρονες και καλοπροαίρετοι άνθρωποι δέχονται ότι σε μία ανοιχτή και δημοκρατική κοινωνία, για την εξάλειψη των δυσκολιών αυτών, δεν υπάρχει άλλη λύση εκτός από τη δημοσιοποίησή τους».