Skip to main content

Διεξήχθη το 1ο Ετήσιο Περιφερειακό Συνέδριο Eurogas με την υποστήριξη της ΔΕΠΑ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρώτο περιφερειακό συνέδριο της Eurogas με θέμα: «Ελλάδα: η Ενεργειακή Μετάβαση και ο ρόλος του φυσικού αερίου»

Το μεγάλο στοίχημα της ενεργειακής μετάβασης για την Ελλάδα και ο ρόλος του φυσικού αερίου στην πορεία προς την «καθαρή» ενέργεια, βρέθηκαν στο επίκεντρο του πρώτου περιφερειακού συνεδρίου της Eurogas με θέμα: «Ελλάδα: η Ενεργειακή Μετάβαση και ο ρόλος του φυσικού αερίου», το οποίο πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα, με την υποστήριξη της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος και ο διευθύνων δύμβουλος της Εταιρείας, κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς, ανέδειξαν τη στήριξη που παρέχει η ΔΕΠΑ Εμπορίας στην εθνική προσπάθεια για την απανθρακοποίηση του ενεργειακού μείγματος, ενώ υπογράμμισαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ενεργειακός τομέας,  τόσο εξαιτίας της μετάβασης προς την πράσινη ενέργεια, όσο και λόγω της παρούσας κρίσης.

«Η χώρα μας, μαζί με την υπόλοιπη Ευρώπη, έχει ξεκινήσει τη διαδικασία μετάβασης σε ένα βιώσιμο, πιο οικονομικό και ολοκληρωμένο ενεργειακό σύστημα, και έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για την ταχεία απανθρακοποίησή της. Η ευθύνη που αναλαμβάνει ο τομέας μας είναι να παράσχει την απαιτούμενη υποδομή για να αναβαθμιστεί και να εφαρμοστεί η χρήση ανανεώσιμων αερίων καυσίμων, όπως και αερίων χαμηλών ρύπων» τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος και πρόσθεσε: «Στη ΔΕΠΑ Εμπορίας έχουμε ως προτεραιότητα την ενίσχυση του ρόλου του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μίγμα της χώρας μας και παράλληλα να στηρίξουμε την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με στόχο ένα βιώσιμο μέλλον» και ότι «έχουμε την ευθύνη να διασφαλίσουμε εναλλακτικές οδεύσεις και πηγές εφοδιασμού, που θα καλύψουν όχι μόνο τις τρέχουσες ανάγκες, αλλά και τις ανάγκες που θα δημιουργηθούν προκειμένου να έχουμε βιώσιμες οικονομίες και κοινωνίες στο μέλλον».

Ο κ. Ξιφαράς από την πλευρά του υπογράμμισε ότι: «Η ενεργειακή μετάβαση, που βρίσκεται στον πυρήνα της βιωσιμότητας, αποτελεί στρατηγική επιλογή της ΔΕΠΑ Εμπορίας, που από το 2019 προχωρά σε κρίσιμες, δομικές αλλαγές, βάσει ενός προσεκτικά καταρτισμένου στρατηγικού σχεδιασμού, ο οποίος περιλαμβάνει τόσο τη βιώσιμη επιχειρηματική ανάπτυξη όσο και τη διασφάλιση των ενεργειακών αναγκών της χώρας. Τη στιγμή που η ζήτηση για παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο στη χώρα μας αγγίζει πλέον το 40%, η ΔΕΠΑ Εμπορίας κατάφερε να αυξήσει το μερίδιό της στην εγχώρια αγορά από 33% που ήταν το 2019 στο 50% σήμερα. Όλες αυτές οι ενέργειες, μας επιτρέπουν πλέον, εν μέσω ενεργειακής κρίσης, να μπορούμε να εγγυηθούμε την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας και να στηρίζουμε την ελληνική κοινωνία, διατηρώντας ταυτόχρονα μια ισχυρή αναπτυξιακή πορεία, και παραμένοντας προσηλωμένοι στην επίτευξη των εθνικών στόχων για την ενεργειακή μετάβαση».

Παράλληλα, ο κ. Ξιφαράς αναφέρθηκε στα διεθνή projects στα οποία συμμετέχει η ΔΕΠΑ Εμπορίας, τα οποία θα αναδείξουν την Ελλάδα σε ενεργειακό hub, όπως είναι ο Τερματικός Σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη, ο ΤΑΡ, ο IGΒ και ο EastMed, τονίζοντας παράλληλα ότι «η πρόσφατη κρίση στις τιμές αερίου, ανέδειξε τη σημασία της αποθήκευσης καυσίμων, και σε αυτό το πλαίσιο, η ανάπτυξη της υπόγειας αποθήκης αερίου στην Καβάλα θα ενισχύσει σημαντικά την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας».

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας, με την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών, καθιστά εφικτή την τροφοδοσία με φυσικό αέριο σε όλη τη χώρα, ακόμη και εκτός εγκατεστημένου δικτύου, ενώ προωθεί την κίνηση οχημάτων με CNG, μέσω του Fisikon. Ταυτόχρονα, εισάγει τη ναυτιλία στη νέα εποχή LNG, με μειωμένες εκπομπές ρύπων κατά τουλάχιστον 20% με την ενεργό συμμετοχή της στα ευρωπαϊκά προγράμματα Poseidon Med II και BlueHubs.

Ως ολοκληρωμένη επιχείρηση ενέργειας, η ΔΕΠΑ Εμπορίας σχεδιάζει την επόμενη ημέρα, συμμετέχοντας σε projects που προωθούν τη χρήση υδρογόνου, όπως το White Dragon και έχει κάνει δυναμική είσοδο στις ΑΠΕ. Όπως επεσήμαναν ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, η ΔΕΠΑ Εμπορίας σχεδιάζει ήδη τα επόμενα βήματά της στον τομέα της καθαρής ενέργειας, καθώς στόχος είναι να συμβάλλει στην ομαλή ενεργειακή μετάβαση και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Με ισχυρές βάσεις και ένα φιλόδοξο όραμα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας αξιοποιεί κάθε διαθέσιμο εργαλείο και διερευνά κάθε ευκαιρία, που θα διασφαλίσει το ασφαλές ενεργειακό μέλλον της χώρας.