Skip to main content

Διγλωσσία Αναστασιάδη στο Κυπριακό;

Για αμφίσημη στάση αναφορικά με την επίλυση του Κυπριακού κατηγορεί τον πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Τη μορφή του ξεκαθαρίσματος προθέσεων των πλευρών για τη μορφή λύσης του Κυπριακού, φαίνεται ότι θα λάβει η άτυπη πενταμερής διάσκεψη για το Κυπριακό που προετοιμάζεται να γίνει το διάστημα μετά τις 9 Αυγούστου, ημερομηνία κατά την οποία θα συναντηθούν οι δύο ηγέτες της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί.

Το αίτημα για ξεκαθάρισμα των προθέσεων έθεσε χθες δημοσίως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος σε συνέντευξη του στο τουρκικό κανάλι TGRT, κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για διγλωσσία αναφορικά με την μορφή λύσης που επιδιώκει η ελληνοκυπριακή πλευρά. Συγκεκριμένα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μίλησε στον ίδιο για λύση δύο κρατών, εκφράζοντας τη θέση ότι μια ομοσπονδιακή λύση δεν μπορεί να λειτουργήσει στο νησί. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς Τσαβούσογλου, ο Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να συζητήσουν το θέμα των δύο κρατών μετά τις προεδρικές εκλογές του Γενάρη του 2018.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μάλιστα υποστήριξε ότι τη συζήτηση του Κραν Μοντανά ακολούθησε και δεύτερη συζήτηση αυτή την φορά στη Νέα Υόρκη, όπου σύμφωνα με τον ίδιο, ο Νίκος Αναστασιάδης προτάσσοντας το επιχείρημα ότι η διεθνής κοινότητα δεν στηρίζει την λύση δύο κρατών στην Κύπρο, πρότεινε τη συζήτηση λύσης για συνομοσπονδία.

Διάψευση από την κυπριακή κυβέρνηση

Τις αναφορές Τσαβούσογλου διέψευσε με μία σχετικά ήπια ανακοίνωση ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου χαρακτηρίζοντας αναλήθειες τα όσα ισχυρίστηκε ο υπ. Εξωτερικών της Τουρκίας. Μάλιστα το Προεδρικό απέδωσε τις όποιες αναφορές σε λύση εκτός πλαισίου Ηνωμένων Εθνών, στον τούρκο υπουργό αλλά και σε άλλους αξιωματούχους, όπως επίσης και σε τουρκοκύπριους πολιτικούς, οι οποίοι μετά από το Κραν Μοντανά κάνουν συνεχώς αναφορές για ανάγκη αλλαγής της βάσης λύσης για το Κυπριακό.

Στην ανακοίνωση του Προεδρικού σημειώνεται μάλιστα ότι η στάση του Προέδρου Αναστασιάδη σχετίζεται με μια προσπάθεια να ξεπεραστούν τα αδιέξοδα. Είναι σε αυτό το πλαίσιο, που ο Νίκος Αναστασιάδης πρότεινε μια σειρά εναλλακτικών προτάσεων, προκειμένου να εξευρεθεί βιώσιμη και λειτουργική λύση, η οποία πάντως θα βρίσκεται εντός του πλαισίου της δικοινοτικής-διζωνικής ομοσπονδίας.

Ο Τσαβούσογλου δεν είναι ο πρώτος

Οι αναφορές Τσαβούσογλου δεν είναι οι πρώτες που έγιναν σε σχέση με το τι επιδιώκει ο Νίκος Αναστασιάδης για την επίλυση του Κυπριακού και κατά πόσον η επιδίωξή του είναι εκτός του πλαισίου της διζωνικής-δικοινωνικής ομοσπονδίας. Σχετικές πληροφορίες είχαν παρουσιαστεί σε μεγάλα δημοσιεύματα στον ελληνοκυπριακό τύπο τον προηγούμενο χρόνο. Τα εν λόγω δημοσίευματα επικαλούμενα πληροφορίες και διπλωματικές πηγές εμφανίζουν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να μιλά για λύση δύο κρατών με συνεργάτες του, με ομάδες πολιτών της ελληνοκυπριακής κοινότητας, με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων αλλά και με ηγέτες ελληνοκυπριακών κομμάτων.

Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία
Πηγή άρθρου: Deutsche Welle