Skip to main content

Διοικητικό χάος στην εφαρμογή του πακέτου ελάφρυνσης;

Αντιμέτωποι με καθυστερήσεις και λάθη ενδέχεται να βρεθούν οι πολίτες στη Γερμανία - Η διοίκηση δεν φαίνεται προετοιμασμένη.

Πόσο καλά προετοιμασμένο είναι το γερμανικό διοικητικό σύστημα για τη νέα χρονιά; Πόσο γρήγορα θα κινηθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για την επεξεργασία των αιτήσεων που θα καταβάλουν οι πολίτες προκειμένου να λάβουν επιδόματα και λοιπές παροχές στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης;

Γερμανοί ειδικοί προβλέπουν «υπερφόρτωση» της γερμανικής διοίκησης. Θα υπάρξουν καθυστερήσεις και θα γίνουν λάθη» αναφέρει στην εφημερίδα Welt am Sonntag, ο Λουτς Γκέμπελ, σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης για θέματα νομοθετικών παρεμβάσεων με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας. Μάλιστα, όπως λέει χαρακτηριστικά, αυτή είναι η εκδίκηση της γερμανικής διοίκησης, η οποία δεν έχει ψηφιοποιηθεί ακόμη όσο θα έπρεπε.

Μεγάλο αγκάθι τα εκτεταμένα στεγαστικά επιδόματα

Ο Λουτς Γκέμπελ εκτιμά επίσης ότι πολλά προβλήματα μπορεί να προκύψουν στην πράξη διότι τα κόμματα της συγκυβέρνησης επιτάχυναν εξ ανάγκης τις νομοθετικές διαδικασίες για να εγκριθούν άμεσα τα ευρύτατα μέτρα ελάφρυνσης (από τα κοινωνικά επιδόματα μέχρι το επερχόμενο φρένο στις τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικού). Aυτό όμως είχε ως αποτέλεσμα η διοίκηση να μην έχει τον απαραίτητο χρόνο προκειμένου να εξετάσει πώς ακριβώς θα υλοποιήσει την εφαρμογή τους.

Πολλές τοπικές αρχές ανησυχούν ειδικότερα για την εφαρμογή της εκτεταμένης μεταρρύθμισης του καθεστώτος καταβολής επιδομάτων στέγασης στη Γερμανία, δεδομένου ότι οι νέοι δικαιούχοι αυξάνονται από τις 600.000 στα 2 εκατομμύρια πολιτών.

Σύμφωνα με τον Γκερντ Λάντσμπεργκ, επικεφαλής της Γερμανικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, οι αρμόδιες αρχές πρέπει επειγόντως να ενισχυθούν με πρόσθετο εξειδικευμένο προσωπικό προκειμένου να βγάλουν εις πέρας το έργο τους.

«Τα κόμματα της συγκυβέρνησης θα πρέπει επειγόντως να υποβάλουν όλες τις αποφάσεις τους σχετικά με τα μέτρα ελάφρυνσης σε ένα πρώτο 'τεστ γραφειοκρατικών αντοχών'» αναφέρει τέλος Γενς Σπαν, αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών στην Μπούντεσταγκ. Η διοικητική προσπάθεια για την εφαρμογή των μέτρων είναι τεράστια, σημειώνει μιλώντας στην Welt am Sonntag.

Πηγή: Deutsche Welle