Skip to main content

Διήμερη επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ στην Τουρκία

Στο επίκεντρο οι Γερμανοί πολιτικοί κρατούμενοι στην Τουρκία, η τουρκική οικονομία, η κατάσταση στη Συρία αλλά και το Κυπριακό

Με το διήμερο ταξίδι του στην Τουρκία θέλει να συμβάλει στη βελτίωση των γερμανοτουρκικών σχέσεων, δηλώνει σε μήνυμά του στο twitter o γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας. «Η Τουρκία είναι περισσότερο από μια μεγάλη γειτονική χώρα - είναι και σημαντικός εταίρος της Γερμανίας» τονίζει ο κ. Μάας για να επισημάνει πως «σαφής βούλησή μας είναι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά για τη βελτίωση των σχέσεων.»

Στην Άγκυρα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών συναντάται σήμερα με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον πρόεδρο της βουλής Μπιναλί Γιλντιρίμ και τον ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Αύριο ο Χ. Μάας και  ο Μ. Τσαβούσογλου αναμένεται να παραβρεθούν στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 150 χρόνια από την ίδρυση της Γερμανικής Σχολής στην Κωνσταντινούπολη.

Εμπόδιο οι γερμανοί κρατούμενοι

Η επίσκεψη Μάας πραγματοποιείται σε μια φάση επαναπροσέγγισης των δύο χωρών μετά από μια περίοδο έντασης. Σημαντικότερο εμπόδιο για την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων θεωρείται όμως η κράτηση για πολιτικούς λόγους επτά γερμανών υπηκόων σε τουρκικές φυλακές. Αναμένεται ότι ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών θα θέσει το θέμα στους συνομιλητές του, ενώ εκείνοι θα εκφράσουν τα παράπονα τους ότι η Γερμανία παρέχει άσυλο σε «τρομοκράτες», όπως αποκαλεί η τουρκική κυβέρνηση τους οπαδούς του κινήματος Γκιουλέν και του ΡΚΚ.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρίσκονται εκτός αυτού η οικονομική κρίση στην Τουρκία αλλά και η παροχή πιθανών κινήτρων και διευκολύνσεων για γερμανικές επενδύσεις, το ταξίδι του προέδρου Ερντογάν σε τρεις εβδομάδες στη Γερμανία, όπως και η επιθυμία του να μιλήσει σε συγκέντρωση τούρκων μεταναστών. Επίσης θα συζητηθεί και η κατάσταση στη Συρία ενόψει της αναμενόμενης επίθεσης των δυνάμεων του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στην ανταρτοκρατούμενη επαρχία Ιντλίμπ, που συνορεύει με την Τουρκία.

Στην ατζέντα και το Κυπριακό

Θα πρέπει επίσης να αναμένεται ότι στην ατζέντα των συνομιλιών θα βρίσκεται και το Κυπριακό. Όχι τυχαία. Την ερχόμενη Δεύτερα θα επισκεφτεί το Βερολίνο μετά από πρόσκληση του γερμανού υπουργόυ Εξωτερικών ο κύπριος ομόλογός του Νίκος Χριστοδουλίδης. Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρίσκεται η επανέναρξη των συνομιλιών για την επανένωση της νήσου. Στο Βερολίνο εκτιμάται ότι στο πλαίσιο της επαναπροσέγγισης που επιδιώκει Τουρκία με τη Γερμανία και την ΕΕ ανοίγονται προοπτικές για την επανεκκίνηση των συνομιλιών στο Κυπριακό.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Πηγή: Deutsche Welle