Skip to main content

Δίκαιο φορολογικό σύστημα ζητεί ο πρόεδρος του ΕΣΘ, κ.Κωστής Χαντζαρίδης

Οι έμποροι της Θεσσαλονίκης ζητούν την πάταξη της φοροδιαφυγής,, ενώ θέτουν ως προτεραιότητα την κινητοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών για την πάταξη του παραεμπορίου.
Ένα σταθερό, δίκαιο, κοινωνικά αποδεκτό και βιώσιμο φορολογικό σύστημα ζητεί από τη νέα κυβέρνηση ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κ.Κωστής Χαντζαρίδης. Οι έμποροι της Θεσσαλονίκης ζητούν την πάταξη της φοροδιαφυγής προς κάθε κατεύθυνση, ενώ θέτουν ως προτεραιότητα  την κινητοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών για την πάταξη του παραεμπορίου.

«Το παρεμπόριο έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, αποτελώντας μάστιγα της ελληνικής οικονομίας, με τζίρους που αντιστοιχούν σε τεράστια φοροδιαφυγή και τεράστιες απώλειες εσόδων ΦΠΑ. Στις παραπάνω απώλειες εσόδων για την ελληνική οικονομία προστίθενται οι διαφυγόντες δασμοί, δημοτικά τέλη, ασφαλιστικές εισφορές και φυσικά οι χαμένες θέσεις εργασίας», επισημαίνει ο κ.Χαντζαρίδης. Η απλοποίηση των διαδικασιών κατάσχεσης-καταστροφής προϊόντων παρεμπορίου, η αυστηροποίηση των ποινών και οι συστηματικοί, αυστηροί  έλεγχοι για τον εντοπισμό και την πάταξη των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης των προϊόντων, αποτελούν, μείζον αίτημα,  της επιχειρηματικής κοινότητας, η οποία, εδώ και χρόνια επισημαίνει την τεράστια διάσταση του προβλήματος και ζητά τη ριζική αντιμετώπισή του.

Παράλληλα, ο κ.Χαντζαρίδης υπογραμμίζει την ανάγκη για στήριξη της υφιστάμενης απασχόλησης σε ποσοστό τουλάχιστον 50 % υπό μορφή επιδόματος διατήρησης απασχόλησης. Ο ίδιος τονίζει ότι η δύσκολη οικονομική συγκυρία επιβάλλει την άμεση λήψη μέτρων στήριξης, ειδικά των ΜΜΕ, ώστε να προστατευθούν οι υγιείς επιχειρήσεις από την καταχώρησή τους στη «μαύρη λίστα» του Τειρεσία. Προτείνει, δε, να συμπεριληφθεί η διαγραφή από τα αρχεία της ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΑΕ, μετά την πάροδο 5 μηνών, οφειλών από επιταγές, συναλλαγματικές και καταγγελίες δανείων, εφόσον, εν τω μεταξύ, εξοφλούνται στο σύνολό τους.