Skip to main content

Δικαστήριο ΕΕ: Η Βρετανία μπορεί να ανακαλέσει μονομερώς το Brexit

Η απόφαση αυτή εκδόθηκε μόλις μια ημέρα πριν από την προγραμματισμένη ψηφοφορία του βρετανικού κοινοβουλίου για τη συμφωνία για το Brexit.

Το Ευρωπαϊκό δικαστήριο απεφάνθη ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τη δυνατότητα να αλλάξει γνώμη για το Brexit ανακαλώντας μονομερώς την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την Ε.Ε.

Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που θα αποφασίσει κάτι τέτοιο μπορεί να το κάνει χωρίς να συμβουλευτεί τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη.

Όπως σημειώνεται στο κείμενο της απόφασης «η δυνατότητα αυτή υπάρχει εφόσον η συμφωνία αποχώρησης ανάμεσα στην Ε.Ε. και το εκάστοτε κράτος-μέλος δεν έχει τεθεί σε ισχύ, ή αν δεν έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία αυτή σε διάστημα δύο ετών από την ημερομηνία που το κράτος-μέλος θα ενημερώσει για την πρόθεσή του να αποχωρήσει, και εάν μια οποιαδήποτε πιθανή παράταση δεν έχει λήξει».

Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία τάχθηκε σε δημοψήφισμα το 2016 υπέρ της αποχώρησης από την Ε.Ε ενεργοποιώντας το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας.

Αντιδρώντας στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου o Βρετανός υπουργός Περιβάλλοντος δήλωσε ότι «δεν θέλουμε να παραμείνουμε στην Ε.Ε. Θα αποχωρήσουμε στις 29 Μαρτίου. Η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί κανονικά»