Skip to main content

Δικαστήριο της Β. Ιρλανδίας απέρριψε προσφυγή κατά του no deal Brexit

Η υπόθεση είναι μία από μια σειρά προσφυγών σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο που αμφισβητούν τη στρατηγική του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Απορρίφθηκε από δικαστήριο του Μπέλφαστ προσφυγή κατά του no deal Brexit, η οποία είχε κατατεθεί με το σκεπτικό ότι η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία είναι αντίθετη με την ειρηνευτική συμφωνία του 1998 στη Βόρεια Ιρλανδία.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υπόθεση είναι μία από μια σειρά προσφυγών σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο που αμφισβητούν τη στρατηγική του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για το Brexit, με ή χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.  

Ο Βορειοϊρλανδός ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ρέιμοντ ΜακΚορντ, ένας από τους τρεις ενάγοντες, δήλωσε πως θα ασκήσει έφεση η οποία μπορεί να εξεταστεί στο Μπέλφαστ ακόμη και αύριο Παρασκευή.

Οι δικηγόροι του ΜακΚορντ επιχειρηματολόγησαν πως ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα παραβίαζε τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998 που έφερε την ειρήνη στη βρετανική επαρχία και πως η αποχώρηση χωρίς συμφωνία διαζυγίου δεν προβλέπεται από την υφιστάμενη νομοθεσία.

«Θεωρώ πως ο χαρακτηρισμός του υποκείμενου θέματος αυτής της ακρόασης ως εγγενώς και προφανώς πολιτικός είναι πέρα από κάθε εύλογη διαφωνία» ανέφερε ο δικαστής Μπέρναρντ ΜακΚλόσκι στην 68σέλιδη ετυμηγορία. «Ουσιαστικά όλα τα συγκεντρωθέντα στοιχεία ανήκουν στη σφαίρα της πολιτικής, τόσο της εθνικής όσο και της υπερεθνικής», πρόσθεσε.

Δικηγόρος που εκπροσωπεί την κυβέρνηση Τζόνσον δήλωσε τη Δευτέρα ότι βάσει του άρθρου 50 της Συνθήκης της Ε.Ε. η υποχρέωση να διαπραγματευθεί ανήκει μάλλον στις Βρυξέλλες παρά στη χώρα-μέλος.