Skip to main content

Δικαίωση ΕΣΘ για τις Κυριακές: Δεν λείπει χρόνος, λείπει χρήμα

Οι ώρες λειτουργίας δεν λείπουν, αυτό που λείπει είναι αγοραστική δύναμη από τους καταναλωτές, τόνισε ο Εμπορικό Σύλλογος Θεσσαλονίκης

Δικαιωμένος δηλώνει ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει αντισυνταγματική την προαιρετική  λετουργία των εμπορικών κατασταστημάτων τις Κυριακές σε δέκα περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης.

«Οι ώρες λειτουργίας δεν λείπουν, αυτό που λείπει είναι αγοραστική δύναμη από τους καταναλωτές» τόνισε χαρακτηριστικά ο σύλλογος με ανακοίνωση του.

Ο ΕΣΘ, που ήταν από την πρώτη στιγμή αντίθετος με την υπουργική απόφαση για την Κυριακάτικη λειτουργία, είχε επισημάνει ότι «σε μια περίοδο που αναζητούνται απεγνωσμένα να βρεθούν τρόποι τόνωσης της ανύπαρκτης αγοραστικής δύναμης και ψυχολογίας του Έλληνα, σε μια περίοδο, κατά την οποία οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, όσες έχουν παραμείνει εν λειτουργία, δίνουν τον ύστατο αγώνα επιβίωσης, τέτοιες «κινήσεις» έρχονται να κατεδαφίσουν οποιαδήποτε έννοια αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ Κράτους και Κοινωνίας, οποιαδήποτε έννοια  θεμιτού ανταγωνισμού στην αγορά, αποδομούν πλήρως την αγορά εργασίας και εν τέλει καταστρέφουν ό,τι απέμεινε από τη μικρομεσαία ελληνική επιχειρηματικότητα, το τελευταίο ανάχωμα διατήρησης των τιμών σε χαμηλά επίπεδα».

Σύμφωνα με τον Σύλλογο, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μην μπορώντας να ανταπεξέλθουν στις περισσότερες ώρες λειτουργίας και στην αύξηση του κόστους λειτουργίας προσφεύγουν στην ενδοοικογενειακή υποστήριξη για να επιβιώσουν.

«Με την επταήμερη εργασία και το διευρυμένο ωράριο  θα οδηγηθούν, μια ώρα γρηγορότερα, στον αφανισμό τους. Εάν καταρρεύσει η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στο χώρο του λιανικού εμπορίου, τότε δεν θα μιλάμε για αύξηση ανεργίας, αλλά για πλήρη έλλειψη εργασίας» σημειώνει ο Σύλλογος.

Ο ίδιος εκτιμά ότι μόνον οι πολύ μεγάλους μεγέθους επιχειρήσεις και τα εμπορικά κέντρα, ενδεχομένως, να αντέξουν σε ένα τέτοιο  καθεστώςενώ δεν πρέπει να παραβλεφθεί και το γεγονός ότι η μονοπώληση της αγοράς μπορεί να οδηγήσει σε  φαινόμενα ολιγοπωλίου, στη μετακύλιση του αυξημένου λειτουργικού κόστους στις τιμές των προϊόντων και γενικότερα στην επικράτηση  τιμολογιακών πρακτικών των μεγάλων επιχειρήσεων, που θα κάνει ακόμα και τα βασικά προϊόντα απλησίαστα για τον μέσο Έλληνα, ενώ ταυτόχρονα θα προκαλέσει περισσότερα λουκέτα και διόγκωση της ανεργίας χωρις την δυνατοτητα εναλλακτικης λύσης.

«Η μετατροπή της Κυριακής σε "καθημερινή" ακυρώνει τη μόνη ημέρα ξεκούρασης που απομένει στον Έλληνα, την μόνη ημέρα που μπορεί να αφιερωθεί απερίσπαστα στην θρησκευτική του πίστη, στην οικογένειά του, να παίξει με τα παιδιά του, να συναντήσει τους φίλους του και να καλλιεργήσει τις μόνες κοινωνικές σχέσεις που του έχουν απομείνει στην Ελλάδα της ύφεσης και της δυσπραγίας» καταλήγει ο Σύλλογος.

Να σημειωθεί ότι ο ΕΣΘ είχε προσφύγει κατά της συγκεκριμένης απόφασης για την κυριακάτικη λειτουργία των ακταστημάτων, μαζί με την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων Ελλάδος, την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, καθώς και εμπόρους της Θεσσαλονίκης.