Skip to main content

Δεν μπαίνει λουκέτο στη Μητροπολιτική - Δικαιώθηκε η προσφυγή

Με την προσφυγή ο δήμος Νεάπολης ζήτησε και πέτυχε την ακύρωση τη απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για τη λειτουργία της Μητροπολιτικής.

Δικαιώνει την Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης (ΜΑΘ) η Επιτροπή του Άρθρου 152, στην οποία υπήρξε προσφυγή κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, που ζητούσε από την ΜΑΘ να προχωρήσει σε υποχρεωτική λύση της εταιρείας.

Στην Ειδική Επιτροπή του Άρθρου 152 προσέφυγε ο δήμος Νεάπολης – Συκεών, ο οποίος συμμετέχει μαζί με άλλους 10 δήμους στην Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης ΑΕ. Με την προσφυγή ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για τη λειτουργία της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης.

Όπως σημειώνεται στην απόφαση της Επιτροπής του Άρθρου 152, «τη διαδικασία λύσης της εταιρείας ούτε έννομο συμφέρον ούτε και δυνατότητα εκ του νόμου έχει να κινήσει η αρμοδία Αυτοτελής Υπηρεσία Εποπτείας OTA (άρθρα 214 επ. ν. 3852/2010) και εν προκειμένω ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο οποίος, στο πλαίσιο της προβλεπόμενης από τα άρθρα 102 παρ. 4 του Συντάγματος, 225 και 226 σε συνδυασμό με το άρθρο 238 του ν. 3852/2010, ειδικευμένης κρατικής εποπτείας επί των OTA και των νομικών τους προσώπων, ασκεί μόνον υποχρεωτικό και αυτεπάγγελτο έλεγχο νομιμότητας των σχετικών πράξεων ή παραλείψεων των οργάνων των OTA και των οριζομένων στα ανωτέρω άρθρα του ν. 3852/2010 νομικών προσώπων, στα οποία δεν συγκαταλέγονται, δυνάμει του άρθρου 7 του ν. 4257/2014, από την 14η.4.2014 οι ανώνυμες δημοτικές εταιρείες, πλην των μονο μετοχικών δημοτικών ανωνύμων εταιρειών».

Σύμφωνα με την Επιτροπή του Άρθρου 152, «είναι επιτρεπτή ή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου δημοτικής ανώνυμης Εταιρίας, όταν αυτή συνδέεται με τη βελτίωση των παρεχομένων από την επιχείρηση υπηρεσιών, ή με προσθήκη και άλλων δραστηριοτήτων στους καταστατικούς σκοπούς της επιχείρησης, ενώ περαιτέρω, μέσω αυτής, σκοπείται η αναβάθμιση της εταιρείας ώστε να πάψει να εμφανίζει ζημιογόνες χρήσεις». Επίσης, γίνεται δεκτό ότι «είναι επιτρεπτή ή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου δημοτικής ανώνυμης εταιρίας που αποσκοπεί στην ενίσχυση της οικονομικής θέσης της, με σκοπό τη δυνατότητα εκτέλεσης των έργων που έχουν ενταχθεί ή θα ενταχθούν, σε κοινοτικά προγράμματα, η εκτέλεση των οποίων συμβάλλει στη βελτίωση των παρεχόμενων από αυτήν υπηρεσιών».

«Η απόφαση της Επιτροπής του Άρθρου 152 αποδεικνύει ότι οι θεσμοί δικαίου λειτουργούν στην πόλη μας και μας προστατεύουν από τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες», δήλωσε στη Voria.gr η πρόεδρος της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Γιούλη Ρανέλλα.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα υπήρξε νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, με την οποία προβλεπόταν αλλαγές στη λειτουργία συγκεκριμένων εταιρειών των ΟΤΑ.

Συγκεκριμένα, με το άρθρο 16 απαλείφεται για τις Μητροπολιτικές Αναπτυξιακές που έχουν δράση, ο περιορισμός για τις τρεις ζημιογόνες εταιρικές χρήσεις, νομοθετικό πλαίσιο, πάνω στο οποίο, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης ζητούσε το προηγούμενο διάστημα από την ΜΑΘ να προχωρήσει σε υποχρεωτική λύση της εταιρείας.