Skip to main content

Ήττα Μπουτάρη,δικαίωση για τους 192: Προς μονιμοποίηση οι συμβασιούχοι

Η σημερινή απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης έγινε δεκτή από τους συμβασιούχους με χειροκροτήματα και ζητωκραυγές.

Παραιτείται ο δήμος Θεσσαλονίκης από την άσκηση ένδικων μέσων για τους 192 συμβασιούχους, οι οποίοι είχαν δικαιωθεί με δικαστική απόφαση τον Ιούνιο του 2018 και η οποία ανέφερε ότι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου (κατά πλειοψηφία)έγινε δεκτή από τους συμβασιούχους με χειροκροτήματα και ζητωκραυγές. Οι συμβασιούχοι φώναζαν για αρκετά λεπτά μέσα στην αίθουσα «ευχαριστώ προς τους δημοτικούς συμβούλους»



Για δεύτερη φορά το θέμα των 192 συμβασιούχων και η παραίτηση ή μη από τα ένδικα μέσα συζητήθηκε σε τεταμένο κλίμα στο δημοτικό συμβούλιο παρουσία των ίδιων των εργαζομένων.

Στη σημερινή συνεδρίαση συζητήθηκε η έκθεση από την αρμόδια Διεύθυνση του δήμου που τεκμηρίωνε τα ανάγκες στον τομέα Καθαριότητας του Δήμου. Σύμφωνα με την έκθεση «οι 172 εργαζόμενοι της Διεύθυνσης καλύπτουν τις κενές οργανικές θέσεις της».

Επισημαίνεται επίσης ότι στην Δ/νση Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων την παρούσα χρονική περίοδο υπηρετούν στο σύνολο της 1.198 εργαζόμενοι με σχέση εργασίας.

Όπως ανέφερε ο εντεταλμένος σύμβουλος Καθαριότητας Λάζαρος Ζαχαριάδης, κατά τη διάρκεια παρουσίασης της Έκθεσης εάν φύγουν οι συμβασιούχοι, τότε στην αρμόδια Διεύθυνση θα μείνουν σχεδόν 1.000 άτομα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες. Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι «δεν υπάρχει ζήτημα προεκλογικού αγώνα».

«Δεν αποτελούν υπερβάλλον προσωπικό οι 192», υπογράμμισε από την πλευρά του και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Καθαριότητας και Περιβάλλοντος Θανάσης Παππάς. Ανέφερε ότι το θέμα δεν το εξετάζουν με προεκλογικές δεσμεύσεις και τόνισε ότι στόχος του είναι να παραδώσουν την Καθαριότητα ακεραία στην επόμενη διοίκηση του δήμου.

Κατά τη διάρκεια της πολύωρης και πάλι συζήτησης ο δήμαρχος επανέλαβε αρκετές φορές ότι την αντίθεσή του με την νομιμοποίηση των συμβασιούχων και ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να δεσμεύσει την επόμενη διοίκηση (δείτε εδώ).

Κριτική στον δήμαρχο για τη στάση του άσκησε ο δημοτικός σύμβουλος των «Εντάξει» Σωκράτης Δημητριάδης. «Είναι πρωτοφανής και σκόπιμη θεωρώ η ανακολουθία του δημάρχου. Άλλα δηλώνει αυτός άλλα ο αντιδήμαρχος του κ. Παππάς και ο εντεταλμένος του κ. Ζαχαριαδης, οι οποίοι αναφέρουν ότι οι 192 καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Ο κ. Μπουτάρης προσχηματικά ισχυρίζεται ότι δεν θέλει να μετακυλήσει τέτοιες ευθύνες στην επόμενη διοίκηση», σημείωσε.

«Όλο αυτό δεν θα συνέβαινε αν δεν ήμασταν σε προεκλογική περίοδο και αν κάποιοι υποψήφιοι δεν ήταν υπέρ της ιδιωτικοποίησης και κάποιοι άλλοι αποφεύγουν να παίρνουν θέση. Επειδή είμαστε παραμονές εκλογών έγιναν τρικλοποδιές και οι αλληλοκαλύψεις των πραγμάτων. Η δική μας παράταξη θα είναι με την καθαριότητα στον δήμο και όχι στους ιδιώτες», ανέφερε η επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης Ρία Καλφακάκου.

«Οι 192 είναι αναγκαίοι για τη λειτουργία του δήμου και αυτό "το τεκμηριώνει η εισήγηση" των υπηρεσιών του δήμου», τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Μιχάλης Κωνσταντινίδης. Σύμφωνα με την εκτίμηση του, σε περίπτωση μονιμοποίησης των 192 δεν υφίσταται θέμα επιβάρυνσης του δήμου, δεδομένου ότι "αν δεν πάρεις αυτούς θα πάρεις άλλους».

«Δεν σέβονται τις οικογένειες των εργαζομένων κι επίτηδες καθυστερούν την απόφαση. Δεν δεχόμαστε να μην σέβονται τους εργαζόμενους. Εγώ και η παράταξη μου ψηφίζουμε να μην φύγει κανείς σήμερα από εδώ εάν δεν παρθεί οριστική συζήτηση», τόνισε ο Μάκης Στεργίου επικεφαλής της παράταξης Συμμαχία Πολιτών.