Skip to main content

Δικαίωση Κωνσταντόπουλου για την αλλαγή ονόματος του Επιμελητηρίου στα Σκόπια

Μετονομάστηκε με απόφαση της γενικής συνέλευσης των μελών του από Οικονομικό Επιμελητήριο Μακεδονίας σε Οικονομικό Επιμελητήριο Βόρειας Μακεδονίας

Απόλυτα δικαιωμένος για τη σθεναρή στάση που κράτησαν οι παραγωγικοί φορείς της χώρας –και ειδικά της Β. Ελλάδος- στο θέμα της ονομασίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου των Σκοπίων, το οποίο από χθες μετονομάστηκε με απόφαση της γενικής συνέλευσης των μελών του από Οικονομικό Επιμελητήριο Μακεδονίας σε Οικονομικό Επιμελητήριο Βόρειας Μακεδονίας, αισθάνεται ο κ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος.

Τα δύο τελευταία χρόνια ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων – ΣΕΒΕ είχε ηγηθεί της σθεναρής προσπάθειας να πεισθούν οι παράγοντες της γειτονικής χώρας ότι η νέα ονομασία του κράτους τους συμπαρασύρει και τα ονόματα των φορέων της χώρας.

Είχε, μάλιστα, αποστείλει επιστολές σχετικού περιεχομένου –τόσο μόνος του, όσο και από κοινού με τους προέδρους του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος Αθ. Σαββάκη και του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Κων. Μίχαλου- προς τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Β. Μακεδονίας εξηγώντας και πιέζοντας για συμμόρφωση με το πνεύμα και τις ρυθμίσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Επιπλέον, είχε αρνηθεί να συμμετάσχει στην κοινή επιτροπή που δημιούργησαν οι δύο πλευρές για να συζητήσουν και να επιλύσουν τα ουσιαστικά εμπορικά θέματα που έχουν προκύψει μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, πριν οι γείτονες προσαρμόσουν τις ονομασίες των φορέων τους στο νέο πλαίσιο.

«Ήταν ανένδοτη η στάση μας να μην εισέλθουμε στην ουσία των συζητήσεων, εάν δεν έφευγε από το προσκήνιο το όνομα Οικονομικό επιμελητήριο της Μακεδονίας» επιβεβαιώνει ο Γ. Κωνσταντόπουλος, ο οποίος πολλές φορές στο παρελθόν έχει εξηγήσει ότι στη διένεξη Αθήνας – Σκοπίων το βασικό επίδικο ήταν η ονομασία της γειτονικής χώρας και επομένως όλοι οι προσδιορισμοί που απορρέουν από αυτήν.

Γι’ αυτό άλλωστε είναι πρωτοβουλία του ΣΕΒΕ η δημιουργία εμπορικού σήματος για τα προϊόντα της ελληνικής μακεδονικής γης και τις επιχειρήσεις της περιοχής, που έχει κατατεθεί και επί της ουσίας έχει εγκριθεί από το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Αλικάντε και σύντομα θα είναι διαθέσιμο προς χρήση από τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η αξία της μετονομασίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου στα Σκόπια προκύπτει εκ του γεγονότος ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο και ως εκ τούτου σημαντικότερο παραγωγικό φορέα της γειτονικής χώρας, καθώς δημιουργήθηκε το 1962 και μέλη του είναι οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Μακεδονία.