Skip to main content

Δικαίωση Μακρόν που δεν επέβαλε τρίτο απαγορευτικό;

Παρά τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων, η Γαλλία αρνείται να περάσει σε lockdown, ενώ οι μετακινήσεις στη χώρα είναι ελεύθερες.

Πεισματικά η Γαλλία αρνείται εδώ και δύο εβδομάδες να περάσει σε τρίτο lockdown, παρότι ο κορωνοϊός κινείται σταθερά σε υψηλό επίπεδο, με περίπου 20.000 κρούσματα ημερησίως.

Στις εκάστοτε τάσεις μείωσης, με ικανοποίηση το προεδρικό περιβάλλον συνυπολογίζει το χρόνο που κέρδισε για την οικονομία δίχως να ακολουθήσει τις υποδείξεις των υγειονομικών. Έτσι, τα σχολεία ακολουθούν κανονικά τις προβλεπόμενες χειμερινές διακοπές του Φεβρουαρίου και μαζί με τα παιδιά και οι γονείς, οι οποίοι είναι ελεύθεροι να ταξιδεύουν μέσα στη χώρα, με την προϋπόθεση βέβαια την τήρηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα. Αποδεκτές κάποιες εξαιρέσεις λόγω των δρομολογίων του τρένου.

Αν και για την ώρα το στοίχημα αποφυγής ενός lockdown μοιάζει να πέτυχε, το ερώτημα πολλών είναι κατά πόσο θα κινδύνευε να μετατραπεί σε παγίδα εξαιτίας των νέων μεταλλάξεων. Έχουν άλλωστε ήδη εντοπισθεί δύο ανησυχητικές εστίες στη Γαλλία, η μία βορειοδυτικά, στη Δουνκέρκη, και η άλλη βορειοανατολικά, στη Μοζέλ, κοντά στα γερμανικά σύνορα.

Στις 6 το απόγευμα ο γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράνθα πρόκειται ενημερώσει για την όλη κατάσταση.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Πηγή: Deutsche Welle