Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020
x

ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΚΑΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΕΡΙΟΔΟ ΧΑΡΙΤΟΣ - ΟΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

Αμήχανες οι πρώτες αντιπολιτευτικές κινήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης η οποία αναζητά το βηματισμό της, μετά από τεσσεράμισι χρόνια στην εξουσία

Όπως για την κυβέρνηση, έτσι και για την αξιωματική αντιπολίτευση απαιτείται ανάλογη πίστωση χρόνου έως ότου βρει κι αυτή το βηματισμό της. Μετά από τεσσεράμισι χρόνια στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ δικαιούται και αυτός περίοδο χάριτος προκειμένου να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα, καθήμενος πλέον στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Συνεπώς, οι πρώτες, αμήχανες  αντιπολιτευτικές κινήσεις του προσφέρονται μόνον για κάποιες πρώτες επισημάνσεις, αλλά όχι για εξαγωγή οριστικών κρίσεων.

Το τι είδους αντιπολίτευση θα ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, εάν θα είναι σαν κι αυτήν προ του 2015 ή εάν θα έχει περισσότερα θεσμικά χαρακτηριστικά και προγραμματικά στοιχεία, αυτό θα φανεί προς το τέλος του χρόνου. Όταν επίσης θα φανεί πού θέλει να το πάει ο Αλέξης Τσίπρας και τι ακριβώς εννοεί όταν μιλά για μετασχηματισμό του κόμματος.

Πάντως τα πρώτα αντιπολιτευτικά δείγματα γραφής αποτελούν κατ’ ουσία συνέχεια της κυβερνητικής πρακτικής του ΣΥΡΙΖΑ, με έντονα στοιχεία λαϊκισμού και στρεψοδικίας. Δεν μπορείς για παράδειγμα να ασκείς κριτική για το πράγματι πολυπληθές κυβερνητικό σχήμα των 51 μελών όταν εσύ είχες 50, ούτε για το δυσάρεστο της πολύ μικρής συμμετοχής σε αυτό, μόλις πέντε γυναικών, όταν εσύ είχες επτά εκ των οποίων καμία σε υπουργική θέση.

Ούτε μπορείς να εγκαλείς την κυβέρνηση για την υπαγωγή των κρατικών μέσων ενημέρωσης απ’ ευθείας στον πρωθυπουργό όταν επί ημερών σου η ΕΡΤ υπαγόταν στον «κολλητό» του πρωθυπουργού, κατ’ ουσία δηλαδή στο Μέγαρο Μαξίμου, φτάνοντας στο κατώτατο επίπεδο αξιοπιστίας. Ή να εμφανίζεσαι μεγαλόθυμος έναντι της ολίγων ωρών κυβέρνησης, αποκηρύσσοντας την πολιτική εκμετάλλευση των τραγικών γεγονότων της Χαλκιδικής και την ίδια ώρα το κόμμα σου να υπογραμμίζει πως «η Χαλκιδική, ως γνωστόν δεν βρίσκεται στην Αττική, οπότε, ευτυχώς αυτή τη φορά δεν θα ρίξουν στον περιφερειάρχη το ανάθεμα για τις χαμένες ζωές». Για να το πω απλά, όταν κάποιος ο οποίος κυβερνούσε μέχρι και πριν από μερικές ημέρες, ξορκίζει δήθεν την πολιτική εκμετάλλευση ενός τέτοιου συμβάντος, αυτό από μόνο του συνιστά πολιτική εκμετάλλευση.

Όμως, ακόμη και να το επιδίωκε ο Αλέξης Τσίπρας, ορισμένα από τα στοιχεία της φυσιογνωμίας τού προ του 2015 ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν και πάλι αξιωματική αντιπολίτευση, είναι αδύνατον να τα ξαναβρεί. Είναι αδύνατον για παράδειγμα να αποκτήσει και πάλι τον ριζοσπαστικό κινηματικό χαρακτήρα του, να μπορεί να κατεβάζει μαζικά τον κόσμο στο πεζοδρόμιο.

Στην περίοδο της διακυβέρνησής του και κυρίως, μετά το δημοψήφισμα του 2015 και την περίφημη kolotoumpa, οι πλατείες άδειασαν. Θα χρειαστεί μεγάλη δόση ακραίου νεοφιλελευθερισμού εκ μέρους της κυβέρνησης Μητσοτάκη προκειμένου κάποιοι εξ αυτών να επιστρέψουν στο πεζοδρόμιο.
 
Εκτός αυτού, ο μετασχηματισμός του κόμματος τον οποίο εξήγγειλε και χθες ο Αλέξης Τσίπρας προοιωνίζεται νέα στροφή προς τη σοσιαλδημοκρατία, άρα περαιτέρω άμβλυνση των ριζοσπαστικών χαρακτηριστικών του. Κάτι τέτοιο, άλλωστε, αποτυπώθηκε και στη νέα σύνθεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του καθώς, αρκετά στελέχη της λεγόμενης αριστερής πτέρυγας των «53+» απέτυχαν να επανεκλεγούν.

Εν ολίγοις, η επόμενη μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ μόλις τώρα χαράζει, ας περιμένουμε…  
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ