Skip to main content

Δίκη Τοπαλούδη:Ένοχοι για ομαδικό βιασμό και ανθρωποκτονία από πρόθεση

Το δικαστήριο ανακοίνωσε την ετυμηγορία του επί της ενοχής των δύο νεαρών κατηγορουμένων για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη.

Ομόφωνα ενόχους κήρυξε το Μεικτό Ορκωτό δικαστήριο της Αθήνας τους δύο κατηγορούμενους για τον ομαδικό βιασμό και την ανθρωποκτονία από κοινού σε βάρος της Ελένης Τοπαλούδη.

Λίγο πριν συμπληρωθεί το 18μηνο της προφυλάκισης των δύο κατηγορουμένων, οι δικαστές, αποτιμώντας τα στοιχεία της δικογραφίας, αλλά και όλα όσα προέκυψαν κατά την τετράμηνη ακροαματική διαδικασία, δεν πείστηκαν από τους ισχυρισμούς των δύο νεαρών ότι δεν βίασαν την Ελένη, ενώ έκριναν ότι τη δολοφονησαν από κοινού, παρά το γεγονός ότι στις απολογίες τους ο ένας προσπαθούσε να ρίξει τις ευθύνες στον άλλον.

Οι δικηγόροι των κατηγορουμένων ζήτησαν να αναγνωριστούν ελαφρυντικά.

Για τον πρώτο κατηγορούμενο (τον Ροδίτη), σύμφωνα με το naftemporiki.gr, τα ελαφρυντικά της μετεφηβικής ηλικίας, του ακαταλόγιστου, του πρότερου σύννομου βίου και της ειλικρινούς μεταμέλειας και για τον δεύτερο (τον Αλβανό) τα ελαφρυντικά του πρότερου σύννομου βίου, της μετεφηβικής ηλικίας και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Την ώρα που ο δικηγόρος του Ροδίτη κατηγορούμενου ζητούσε τα ελαφρυντικά, και ειδικά αυτό της μετεφηβικής ηλικίας, η μητέρα της Ελένης Τοπαλουδη, φώναξε: «Δε γυρνάει πίσω το παιδί, ποιο ελαφρυτνικό; Το κοπρόσκυλο βίασε και σκότωσε το παιδί μου».

Η μητέρα αποχώρησε από την αίθουσα φωνάζοντας και κλαίγοντας, με το ακροατήριο να τη χειροκροτά.

Όπως έγινε γνωστό, στη συνέχεια αισθάνθηκε αδιαθεσία και, βγαίνοντας από την αίθουσα του δικαστηρίου, οδηγήθηκε σε χώρο του Εφετείου που λειτουργεί ως ιατρείο.



Έξω από την δικαστική αίθουσα, πολλοί συγκεντρωμένοι, μέλη οργανώσεων κ.ά, με πανώ και αφίσες φώναζαν συνθήματα, ζητώντας την παραδειγματική τιμωρία των δύο κατηγορουμένων.

Εισαγγελέας: «Κανένα ελαφρυντικό»

Λίγο αργότερα, να απορριφθούν όλα τα ελαφρυντικά που ζήτησαν οι κατηγορούμενοι πρότεινε στο δικαστήριο η εισαγγελέας.

«Δεν αξίζουν κανένα ελαφρυντικό» είπε η εισαγγελική λειτουργός, καθώς, όπως ανέφερε, οι δύο κατηγορούμενοι με τη στάση τους ενέπαιζαν καθ' όλη τη διάρκεια της δίκης το δικαστήριο, δεν μεταμελήθηκαν πραγματικά και συνεχίζουν να διασύρουν τη μνήμη της Ελένης Τοπάλούδη.

«Δεν άκουσα αλήθειες μέσα στη δικαστική αίθουσα» είπε η εισαγγελέας, που έκανε λόγο για έλλειψη ειλικρινούς θέσης μέχρι το τέλος και για ηθική διαστροφή του χαρακτήρα των κατηγορουμένων, την ώρα που τα στοιχεία της δικογραφίας βοούν.

«Αυτή η συγγνώμη που ακούστηκε δεν ήταν ειλικρινής. Αυτοί μεταξύ τους γελάνε, καμία μεταμέλεια, καμία ειλικρινής συγγνώμη» είπε η εισαγγελέας και πρόσθεσε: «Ακόμη διασύρουν το θύμα, το οποίο κατάντησαν όπως κατάντησαν».

Ολοκληρώνοντας την αγόρευσή της, μέλη του ακροατηρίου τη χειροκρότησαν.

Ο πατέρας της Ελένης σήκωσε δύο φωτογραφίες της, που έδειχναν το πρόσωπό της.

Το δικαστήριο αποσύρθηκε για διάσκεψη επί των ελαφρυντικών.