Skip to main content

Δίκη για θάνατο Καρέλι: Ελάφρυνε το κατηγορητήριο η εισαγγελέας

Η εισαγγελέας εισηγήθηκε την ενοχή των κατηγορουμένων για «απλά βασανιστήρια» και όχι για το αδίκημα της «διακεκριμένης περίπτωση βασανιστηρίων».

Την μετατροπή του κατηγορητηρίου για το θάνατο του Ιλία Καρέλι πρότεινε η εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου όπου δικάζονται 13 σωφρονιστικοί υπάλληλοι και ο διευθυντής των φυλακών Νιγρίτας. Η εισαγγελέας της έδρας Ιωάννα Ζωγράφου εισηγήθηκε την ενοχή των κατηγορουμένων για «απλά βασανιστήρια» και όχι για το αδίκημα της «διακεκριμένης περίπτωση βασανιστηρίων εκ των οποίων επήλθε ο θάνατος ατόμου» για το οποίο παραπέμφθηκαν να δικαστούν.

Η διακεκριμένη περίπτωση του συγκεκριμένου εγκλήματος τιμωρείται μέχρι και ισόβια δεσμά ενώ για την απλή προβλέπεται κάθειρξη από 5 έως 20 χρόνια.

Η εισαγγελέας έκρινε ότι οι κατηγορούμενοι σωφρονιστικοί χτύπησαν βάναυσα τον Αλβανό βαρυποινίτη, ως αντίποινα για τη δολοφονία του συναδέλφου τους στις φυλακές Μαλανδρίνου, αλλά οι σωματικές βλάβες που του προκάλεσαν δεν επέφεραν τον θάνατο. Ο 42χρονος Ιλία Καρέλι απεβίωσε συνέπεια καρδιακού επεισοδίου. Κατά την εισαγγελική πρόταση αυτό προέκυψε από  μαρτυρικές καταθέσεις των ιατροδικαστών και το οπτικοακουστικό υλικό από τις φυλακές της Νιγρίτας  

Σχετικά με τον διευθυντή των φυλακών που κατηγορείται για «υπόθαλψη εγκληματία κατά συρροή», η εισαγγελέας πρότεινε να κηρυχθεί ένοχος, όπως κατηγορείται.