Skip to main content

Δικηγόροι Θεσσαλονίκης: Συζήτηση για την αναθεώρηση Κώδικα Δικηγόρων

Η Κίνηση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων, που απευθύνει το κάλεσμα, κρίνει αναγκαίο να ανοίξει η κουβέντα σχετικά με την αναθεώρηση του Κώδικα Δικηγόρων

Σε συζήτηση για τη συγκρότηση «ανοιχτής Πρωτοβουλίας αγώνα και δράσης ενάντια στην αναθεώρηση του Κώδικα Δικηγόρων», στον πολυχώρο «Κήπο», στη Θεσσαλονίκη, τη Δευτέρα στις 19:00, καλεί η Κίνηση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Συζήτηση ενάντια στην Αναθεώρηση του Κώδικα Δικηγόρων

Το 2019 έχει ορισθεί από την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων έτος αναθεώρησης του Κώδικα Δικηγόρων. Στη σχετική προεργασία, μεταξύ άλλων, τίθεται το ζήτημα της μεταβολής των όρων υπό τους οποίους γίνεται η άσκηση. Ειδικότερα, οι πτυχιούχοι της νομικής πρέπει να περάσουν 18 μήνες ως ασκούμενοι δικηγόροι και να συμμετάσχουν επιτυχώς σε πανελλαδικές εξετάσεις στο οικείο Εφετείο, προκειμένου να λάβουν την άδεια άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος. Στο καθεστώς αυτό, οι όροι και το αντικείμενο της εργασίας του ασκουμένου είναι στη διακριτική ευχέρεια του δικηγόρου, δίχως να  προβλέπεται εκ του νόμου κατώτατος μισθός ή συγκεκριμένο ωράριο. Παράλληλα ο ασκούμενος πληρώνει ο ίδιος τις εισφορές του, σαν να είναι ελεύθερος επαγγελματίας, παρά την υπαλληλική φύση της εργασίας του.

Η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, όχι μόνο δεν θέλει να αναμετρηθεί με αυτά τα προβλήματα, αλλά αντίθετα επιδιώκει να δυσχεράνει το καθεστώς της άσκησης. Στην πρόταση που έχει κατατεθεί από την αρμόδια επιτροπή, προτείνεται η ίδρυση Σχολής Δικηγόρων και εναλλακτικά υποχρεωτικά σεμινάρια διάρκειας 80 ωρών, εικονικές δίκες, επικουρική συμμετοχή στο πρόγραμμα της Νομικής Βοήθειας, αυστηροποίηση των εξετάσεων. Υποστηρίζεται ότι το πρόβλημα είναι ότι οι ασκούμενοι, και έπειτα νέοι δικηγόροι, δεν γνωρίζουν αρκετά και ότι γι’ αυτό πρέπει να τεθούν κι άλλα προσκόμματα προκειμένου να εισέλθουν στο επάγγελμα. Ωστόσο, δεν ακούγεται κουβέντα για τον εργασιακό Μεσαίωνα που τους περιβάλλει.

Είναι σαφές ότι συμφέρει πολύ τα μεγάλα γραφεία και τις εταιρίες να υπάρχει ένα δυναμικό, που υπό το καθεστώς της άσκησης, θα παρέχει «ευέλικτη» και εξευτελιστικά φθηνή εργασία. Είναι επίσης σαφές ότι με την επιβάρυνση των ασκουμένων με μαθήματα και εξετάσεις πολλοί, που είτε θα εργάζονται πολλές ώρες, είτε θα κάνουν κάποιο μεταπτυχιακό θα παραμείνουν ακόμα περισσότερο σε αυτό το καθεστώς. Και μάλιστα αυτό θα γίνεται αντιληπτό όχι ως αδικία σε ένα άτεγκτο σύστημα, αλλά ως δική τους ευθύνη και ανικανότητα. Από την άλλη, είναι προφανές ότι οι μικρομεσαίοι δικηγόροι που συνθλίβονται ανάμεσα στις μυλόπετρες των υψηλών φόρων και των εισφορών, θα βρεθούν χαμένοι, λόγω του συγκριτικού πλεονεκτήματος των μεγάλων γραφείων και εταιριών που θα έχουν την άνεση να απασχολούν στρατιές ασκουμένων δικηγόρων με ελάχιστο κόστος. Έτσι, θα ωθούνται, ακόμα περισσότερο, στην έξοδο από το επάγγελμα και την υπαλληλοποίηση.

Ως Κίνηση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων κρίνουμε αναγκαίο να ανοίξει η κουβέντα ανάμεσά μας σχετικά με την αναθεώρηση του Κώδικα Δικηγόρων. Απέναντι στην ολιγωρία των υπαρκτών σωματείων και ενώσεων, καλούμε τις πολιτικές δυνάμεις του Συλλόγου, τους δικηγόρους, τους ασκουμένους και τους φοιτητές νομικής σε συζήτηση τη Δευτέρα 1 Απρίλη, στον πολυχώρο «Κήπο» (Ορφανίδου 6, Θεσσαλονίκη) στις 19:00 για τη συγκρότηση ανοιχτής Πρωτοβουλίας αγώνα και δράσης ενάντια στην αναθεώρηση».