Skip to main content

Ζυμώσεις και υποψήφιοι για την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των διοικήσεων στους 63 Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας θα γίνουν τον Νοέμβριο (πιθανότατα 28 του μήνα).

Μπορεί να μας χωρίζουν σχεδόν δύο μήνες από τις εκλογές για την ανάδειξη του νέου νέου προέδρου και του νέου διοικητικού συμβουλίου στο Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, ωστόσο οι ζυμώσεις για τη συγκρότηση των συνδυασμών είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των διοικήσεων στους 63 Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας θα γίνουν τον Νοέμβριο (πιθανότατα 28 του μήνα) και όπου χρειαστεί θα υπάρξει και δεύτερος γύρος μια βδομάδα μετά. Μάλιστα, σε Δικηγορικούς Συλλόγους οι οποίοι έχουν περισσότερα από δύο χιλιάδες μέλη, όπως αυτός της Θεσσαλονίκης, η ψηφοφορία παρατείνεται και την επόμενη μέρα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις δικηγόρων οι οποίοι γνωρίζουν άριστα το συνδικαλιστικό τοπίο στον δεύτερο μαζικότερο Σύλλογο της χώρας, η μάχη θα κριθεί σε δύο γύρους. Ως πιθανότερους αντιπάλους στον δεύτερο γύρο βλέπουν τον σημερινό πρόεδρο Στάθη Κουτσοχήνα, επικεφαλής του συνδυασμού «Η δικηγορία ΜΠΡΟΣΤΑ» και τον Δημήτρη Φινοκαλιώτη ο οποίος στις εκλογές του 2017 είχε αναδειχθεί μακράν πρώτος σε σταυρούς σύμβουλος (310) με το συνδυασμό «Δικηγορική Πρωτοπορία» που είχε επικεφαλής τον Χρήστο Ράπτη.

Υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου αναμένεται να θέσει και ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος, καθηγητής Πολιτικής Δικονομίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ο οποίος είχε εκλεγεί στο δ.σ. με την παράταξη της Γιάννας Παναγοπούλου «Ανοιχτοί Ορίζοντες». Εκ νέου υποψηφιότητα πρόκειται να θέσει ο Νίκος Αντωνιάδης ο οποίος στις εκλογές του 2017 είχε ηγηθεί του συνδυασμού «Σύγχρονη Δικηγορία».

Συμμετοχή στις εκλογές θα έχει φυσικά η προσκείμενη στο ΚΚΕ παράταξη «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» και το μόνο που μένει να αποσαφηνιστεί είναι ο/η επικεφαλής. Το 2017 ήταν η Σοφία Μελανεφίδου, τώρα ενδέχεται, αν δεν είναι η ίδια, να τεθεί επικεφαλής ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Μιχάλης Κωνσταντινίδης. Οι δυνάμεις οι οποίες πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ θα κατέλθουν σε συνδυασμό υπό τον Παναγιώτη Γεωργιάδη.

Συμμετοχή στις εκλογές θα έχουν και σχήματα τα οποία πρόσκεινται πολιτικά στη ριζοσπαστική αριστερά, καθώς και εναλλακτικά σχήματα ή και νεολαιίστικα, αλλά πιθανώς και κάποιος άλλος συνδυασμός, καθώς οι ζυμώσεις συνεχίζονται. Όλα αυτά αναμένεται να αποσαφηνιστούν πλήρως προς το τέλος Οκτωβρίου οπότε λήγουν οι σχετικές προθεσμίες κατάθεσης των συνδυασμών.