Skip to main content

ΔΙΚΤΥΟ Θεσσαλονίκης: Οι αριθμοί δείχνουν ευαισθησία και υπευθυνότητα

Το «Δίκτυο» έχει στόχο τη στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων και παράλληλα την ανάδειξη του κοινωνικού προσώπου των επιχειρήσεων της Βορείου Ελλάδος.

Το 2012 οι παραγωγικοί φορείς της Θεσσαλονίκης –τα τρία Επιμελητήρια, οι δύο Σύνδεσμοι Βιομηχανιών και Εξαγωγέων και ο Εμπορικός Σύλλογος- δημιούργησαν το «Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Αρωγής». Ο στόχος της πρωτοβουλίας είναι διπλός: αφενός η στήριξη ευπαθών ομάδων της κοινωνίας που έχουν πληγεί ιδιαίτερα στα χρόνια της ύφεσης και αφετέρου η ανάδειξη του κοινωνικού προσώπου των επιχειρήσεων της Βορείου Ελλάδος, οι οποίες έχουν κληθεί να εισφέρουν κυρίως εις είδος, η κάθε μία ανάλογα με την παραγωγή και το αντικείμενό της. Επίσης η κινητοποίηση των επιχειρήσεων, ώστε να αναδείξουν το κοινωνικό τους πρόσωπο, σε μια εποχή κατά την οποία υπάρχουν αντικειμενικές ανάγκες, ενώ η κοινωνία παρακολουθεί τα πάντα και βαθμολογεί την ευαισθησία καθενός. Όπως λέει σήμερα ο πρόεδρος του «Δικτύου» -και πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος- Νίκος Πέντζος η εικόνα της πενταετίας δείχνει ότι η προσπάθεια αποδίδει, αλλά ακόμη μπορούν και πρέπει να γίνουν πολλά.

Προκειμένου να διασφαλίσει την αξιοπιστία των φορέων που το απαρτίζουν το «Δίκτυο» από την αρχή κινήθηκε για τη στήριξη αναγνωρισμένων ιδρυμάτων, κοινωνικών φορέων και οργανωμένων συσσιτίων, αποφεύγοντας τις μεμονωμένες περιπτώσεις αναξιοπαθούντων συνανθρώπων μας. «Οφείλαμε να διασφαλίσουμε το κύρος των έξι φορέων πέραν οποιασδήποτε σκιάς» σημειώνει ο κ. Πέντζος. Όπως εξηγεί το «Δίκτυο» δύο ή τρεις φορές το χρόνο έρχεται σε επαφή με τα ιδρύματα που συνεργάζεται, καταγράφει τις ανάγκες τους και με βάση αυτό το «χάρτη» δρομολογεί τις χορηγίες του, οι οποίες είναι πάντοτε σε είδος. Αυτές τις ημέρες των εορτών του Πάσχα το βάρος των ενεργειών του Δικτύου δίνεται στην ενισχυμένη τροφοδοσία των συσσιτίων, στα οποία προσέρχεται αυξημένος αριθμός συνανθρώπων μας.

Το 2012, στα πρώτα βήματα του το «Δίκτυο» πλησίασε 15 – 20 ιδρύματα της Μακεδονίας και της Θράκης, ένας αριθμός που σήμερα έχει φτάσει στο 75. Πριν από πέντε χρόνια ο πυρήνας στήριξης του «Δικτύου» στην πρώτη του φάση ήταν 70, ενώ σήμερα οι επιχειρήσεις που προσφέρουν εις είδος είναι 350. Ανάμεσά τους βρίσκεται ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου ΤΑΡ, που τον τελευταίο χρόνο χορηγεί δράσεις του «Δικτύου», κάτι που αναμένεται να επεκταθεί τα επόμενα χρόνια. «Είμαι ικανοποιημένος από το γεγονός ότι το «Δίκτυο» μας μεγαλώνει και αναπτύσσεται σε περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης» λέει ο Ν. Πέντζος, ο οποίος ταυτόχρονα δεν κρύβει ότι θέλει ακόμη περισσότερες επιχειρήσεις να βρεθούν δίπλα στο «Δίκτυο», στο πλαίσιο της κοινωνικής τους ευθύνης.

Μέχρι στιγμής οι χορηγήσεις του «Δικτύου» ξεπερνούν σε αξία το ένα εκατ. ευρώ, αν και ο υπολογισμός εις χρήμα είναι δύσκολος, τόσο διότι ο μεγάλος όγκος των προσφορών γίνεται σε είδος, όσο και γιατί οι τιμές που πετυχαίνει το «Δίκτυο» για τα είδη και τις υπηρεσίες που αγοράζει είναι ειδικές, πολύ χαμηλότερες από τις εμπορικές της αγοράς. Ο κατάλογος, πάντως, των παροχών είναι εντυπωσιακός, αφού περιλαμβάνει: καύσιμα για θέρμανση και κίνηση οχημάτων, έπιπλα, ηλεκτρικά είδη, ηλεκτρονικά είδη, λευκά είδη, ένδυση, υπόδηση, τρόφιμα, χαρτικά, βρεφικά είδη, και ανακαινίσεις και επισκευές, καθώς και οχήματα (μικρά λεωφορεία, ασθενοφόρα κ.λπ.). Οι προσφορές συγκεντρώνονται σε αποθήκη στο Καλοχώρι, την οποία έχει διαθέσει στο «Δίκτυο» εταιρία logistics και μεταφορών, η οποία αναλαμβάνει και τη διανομή των ειδών στα ιδρύματα. Επίσης το «Δίκτυο» έχει εισφέρει κατά 50% σε ασθενοφόρο του ιδρύματος «Άγιος Παντελεήμων», που βρίσκεται στο Δερβένι, όπως και στον εξοπλισμό δύο βιβλιοθηκών σε ακριτικές περιοχές, σε συνεργασία με την ομάδα δημοσιογράφων της Θεσσαλονίκης «Journalist Acting».

Εκδήλωση του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με επίσημο καλεσμένο ομιλητή τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, κ.κ. Αναστάσιο