Skip to main content

Δηλώσεις Παπακωνσταντίνου από Βρυξέλλες

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου παρουσίασε χθες και σήμερα στις Βρυξέλλες τις βασικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης στα οικονομικά ζητήματα.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου παρουσίασε χθες και σήμερα στις Βρυξέλλες τις βασικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης στα οικονομικά ζητήματα και ειδικότερα τις πρώτες πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει τόσο για την τόνωση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας, όσο και για την μεσοπρόθεσμη εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών της.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου όπως υπογράμμισε σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους λίγο μετά το πέρας των εργασιών του σημερινού Συμβουλίου, παρουσίασε αναλυτικά στους ομολόγους του το πλαίσιο των νομοθετικών προτάσεων που έχει ήδη υποβάλλει, αλλά και που προτίθεται να προωθήσει για την ανεξαρτητοποίηση του τρόπου λειτουργίας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας. Δεσμεύθηκε ακόμη ότι η ποιότητα των στοιχείων που θα παρέχει η ΕΣΥΕ θα επαληθεύονται από ανεξάρτητη αρχή, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία να συμβάλει στη διαμόρφωση του σχετικού ελεγκτικού πλαισίου.

Συνεχίζοντας, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι παρουσίασε σε αδρές γραμμές τα βασικά στοιχεία του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2010, υπογραμμίζοντας ότι προβλέπει μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας της τάξεως του 3,3%, δηλαδή από το 12,7% στο 9,4%. Η μισή μείωση θα προέλθει, όπως ανέφερε ο υπουργός, από διαρθρωτικού χαρακτήρα μέτρα, ενώ η συνολική διόρθωση θα οφείλεται κατά 60% στην αύξηση των κρατικών εσόδων και κατά 40% στη μείωση των κρατικών δαπανών. Ερωτηθείς ο υπουργός αν τίθεται θέμα αναμόρφωσης μεγεθών του προϋπολογισμού, απάντησε ότι στην παρούσα φάση εξελίσσεται η κοινοβουλευτική διαδικασία για την έγκρισή του και συνεπώς το ενδεχόμενο αλλαγών είναι αντικείμενο διαβουλεύσεων.

Ο υπουργός Οικονομίας τόνισε στη συνέχεια τη σημασία που αποδίδει η νέα κυβέρνηση στην εφαρμογή αξιόπιστων οικονομικών πολιτικών τα επόμενα χρόνια και ειδικότερα τη βούλησή της να αναμορφώσει ριζικά τον τρόπο κατάρτισης των κρατικών προϋπολογισμών. Προς τον σκοπό αυτό η κυβέρνηση προτίθεται να ζητήσει τη τεχνική βοήθεια διεθνών οίκων αξιολόγησης. Ο υπουργός αναφέρθηκε ακόμη σε μια σειρά μέτρων όπως η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης. Σημείωσε την κατάθεση, περί το Μάρτιο, νέου φορολογικού νομοσχεδίου που θα αποσκοπεί μεταξύ άλλων και στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, αλλά και τις επικείμενες αλλαγές σε σειρά τομέων, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, την κατάργηση των stages, την εξίσωση των ορίων της ηλικίας συνταξιοδότησης, τη διαμόρφωση ενιαίου κέντρου για τις πληρωμές των δημοσίων υπαλλήλων, τη σταδιακή μείωσή τους με την εφαρμογή, εκ νέου, της αρχής «δύο συνταξιοδοτούνται ένας προσλαμβάνεται» κ.ά.

Σχολιάζοντας, εξάλλου, τη σημερινή ανακοίνωση του Συμβουλίου σχετικά με τα νέα προβλήματα που παρατηρούνται στα ελληνικά στατιστικά στοιχεία, ο υπουργός Οικονομίας επιτέθηκε δριμύτατα στην απελθούσα κυβέρνηση τόσο για τα χαλκευμένα στοιχεί που έδινε στις Βρυξέλλες όσο και για το συνολικότερο τρόπο διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών, τα οποία, όπως τόνισε, έχουν οδηγηθεί σε εκτροχιασμό. Τόνισε ότι στόχος της σημερινής κυβέρνησης είναι να μην κληθεί να καταβάλει το τίμημα των λαθών της προηγούμενης κυβέρνησης ο μέσος Ελληνας πολίτης, ενώ, ερωτηθείς «πότε θα υπάρξει φως στην άκρη του τούνελ», απάντησε ότι ο αγώνας της κυβέρνησης για τη δημοσιονομική εξυγίανση «θα είναι Μαραθώνιος και όχι αγώνας ταχύτητας». Ο υπουργός επεσήμανε ακόμη ότι αναφορικά με τα ζητήματα του δανεισμού η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, τονίζοντας όμως ότι τον ανησυχούν ιδιαίτερα τα μηνύματα που λαμβάνουν οι αγορές.

Ερωτηθείς αν θα πρέπει να καταλογισθούν συγκεκριμένες ευθύνες για την παροχή ψευδών στοιχείων από την Αθήνα στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι προσωπικώς τάσσεται πάντα υπέρ του καταλογισμού των ευθυνών σε πρόσωπα και σημείωσε ότι θα τοποθετηθεί, αφού λάβει τα πορίσματα των σχετικών διοικητικών ελέγχων. Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι, όπως και κατά το παρελθόν είχε επεσημάνει, μερίδιο ευθύνης φέρουν πιθανότατα και οι αρμόδιες για τη δημοσιονομική κατάσταση των κρατών μελών κοινοτικές υπηρεσίες.

Τέλος, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε και στις αιχμηρές παρεμβάσεις που από πολλές πλευρές υπήρξαν σχετικά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και την αξιοποπιστία των στατιστικών στοιχείων της. Σημείωσε ότι ο Επίτροπος Αλμούνια ενημέρωσε το Συμβούλιο πως αύριο θα προτείνει την υπαγωγή της Ελλάδας στις διαδικασίες που προβλέπει το άρθρο 104 παράγραφος 8 της Συνθήκης του Μάαστριχτ για τις χώρες με υπερβολικά ελλείμματα, αλλά και σειρά επισημάνσεων του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ για τις μισθολογικές πολιτικές που εφαρμόζονται στην Ελλάδα.

Καταλήγοντας ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι ζήτησε χθες και σήμερα από το Συμβούλιο να αντιμετωπίσει την Ελλάδα με πνεύμα ρεαλισμού και όχι εκδικητικότητας και δεσμεύθηκε ότι ως τις αρχές του 2010, οπότε θα έχει υποβληθεί και το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας, θα έχουν επαρκή δείγματα γραφής από τη νέα ελληνική κυβέρνηση, τα οποία θα επιβεβαιώνουν τη διάθεσή της να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα μείζονα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.