Skip to main content

Δήλωση-βόμβα του Παπακωνσταντίνου

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε στη Βουλή ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τον ρωτούσαν αν θα πάει κάποιος φυλακή για την παραποίηση των στατιστικών στοιχείων.
Δήλωση-βόμβα του υπουργού Οικονομικών πριν από λίγο στη Βουλή. Συγκεκριμένα, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια τωνεπαφών του με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους αυτοί τον ρωτούσαν αν θα πάεικάποιος φυλακή για την παραποίηση των στατιστικών στοιχείων.

Αναφερόμενος στο θέμα της εξεταστικής Επιτροπής για τα στατιστικάστοιχεία, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι η ΝΔ πρέπει να κάνεισκληρή αυτοκριτική για αυτά που έκανε τα τελευταία χρόνια, νααναζητήσει στους κόλπους της τους υπεύθυνους και πρόσθεσε: «οφείλουμεεξηγήσεις στους Έλληνες πολίτες. Δεν είναι ζήτημα υπαλλήλων, αλλάεκείνων που έδωσαν εντολές. Και αυτοί θα λογοδοτήσουν».

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών, κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο για τοΕλληνικό Στατιστικό Σύστημα (ΕΛΣΣ) και τη σύσταση της ΕλληνικήςΣτατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ) ως ανεξάρτητης Αρχής, δήλωσε ότι η κυβέρνηση παραμένει ανυποχώρητη στη δέσμευσή της να διασφαλίσει τη θεσμική ανεξαρτησία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και την έκφραση της βούλησής της να διασφαλίσει το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας διεθνώς.

«Το νομοσχέδιο αυτό το περιμένουν οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι έχουν πειστεί για την αναγκαιότητά του. Ζητούν να δώσουμε τα θεσμικά εχέγγυα, ώστε οι δημόσιοι λειτουργοί να κάνουν τη δουλειά τους σωστά. Παραμένουμε ανυποχώρητοι σε ένα βασικό ζήτημα: Εμείς θα διασφαλίσουμε τη θεσμική ανεξαρτησία της Αρχής. Δεν φέρνουμε το νομοσχέδιο, γιατί μας το ζητούν από την ΕΕ ή γιατί είναι χρήσιμο για τις διεθνείς αγορές, αλλά γιατί το χρωστάμε στους Έλληνες πολίτες»,τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο επιχειρεί να αντιμετωπίσει σοβαρά και τεκμηριωμένα το τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας μας διεθνώς, που αποτυπώνεται στο κόστος δανεισμού.

Ο εισηγητής της ΝΔ Μαργαρίτης Τζίμας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέλει να ρίξει την ύπαρξη του δημόσιου χρέους μόνο στη ΝΔ.

Δήλωσε ότι η ΝΔ δέχεται την αρχή του νομοσχεδίου με το σκεπτικό ότι μετά από μια μακρόχρονη λειτουργία πρέπει να αναθεωρήσουμε το θεσμό αυτό, όμως - συμπλήρωσε - επειδή δεν προβλέπεται στο Σύνταγμα, «θέλουμε να προσλάβει τις εγγυήσεις που έχουν και οι θεσμοθετημένες ανεξάρτητες αρχές όπως το ΑΣΕΠ.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο ειδικός αγορητής, Ν. Παπακωνσταντίνου, είπε ότι κανείς σε επίπεδο πολιτικών κομμάτων και προσώπων δεν είναι ανήξερος του γεγονότος ότι η Στατιστική είναι διοικητική δραστηριότητα που εμποτίζεται μέχρι το μεδούλι από συγκεκριμένους στόχους οικονομικής κοινωνικής πολιτικής.

«Η ασκούμενη κυρίαρχη πολιτική είναι βαθιά αντιλαϊκή, είναι υποχρεωμένη να μαγειρεύει, να κάνει ζαβολιές στα στοιχεία, για να καλύψει τον αντιλαϊκό της χαρακτήρα και να παγιδεύει τη σκέψη και τη συμπεριφορά των εργαζόμενων και του λαού», είπε και τόνισε ότι ο λαός πρέπει να πονηρευτεί από το τι υποδηλώνουν τα μαγειρέματα και οι ζαβολιές. Επεσήμανε ότι από το νομοσχέδιο απουσιάζει η επιστημονική αντικειμενικότητα, εξορίζεται η στόχευση για στατιστική απεικόνιση της πραγματικότητας, αντίθετα θέλει να συσκοτιστούν με χρυσόσκονη, διαμορφώνει δίκτυο απορρήτων και αντιδημοκρατικών διαδικασιών, εμποτίζεται από ταξικά ιδιοτελή συμφέροντα και δήλωσε ότι καταψηφίζει.

Εκ μέρους του ΛΑΟΣ, ο ειδικός αγορητής Ηλίας Πολατίδης σημείωσε ότι το κόμμα του είναι γενικά εναντίον των ανεξαρτήτων αρχών γιατί δεν έχουν σχέση με τη λαϊκή κυριαρχία.

Ο Δημ. Παπαδημούλης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι υπάρχει σκοπιμότητα για την οποία γίνεται η Αρχή και υπάρχουν κίνδυνοι για το πώς θα τη χρησιμοποιήσουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ.

Ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσει αλλαγές και αν δεν γίνουν θα καταψηφίσει.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της Εξεταστικής επεσήμανε ότι βυθίζει τη χώρα σε παρελθοντική αναμέτρηση, πως όλος ο καυγάς που στήθηκε είναι καυγάς συνυπεύθυνων, ενώ λειτουργεί αποπροσανατολιστικά για τον λαό ώστε «να του φορέσουν την λυπητερή των μέτρων».